Sastamalan seudun museon yleisökokoelma


Sastamalan seudun museon yleisökokoelmaan tallennetaan digitaalisessa muodossa valokuvia, esinekuvia, tekstejä ja ääntä. Yleisökokoelma on perinteistä museokokoelmaa kevyempi aineistokokonaisuus, joka mahdollistaa yleisön osallistumisen omaehtoiseen kulttuuriperinnön tallennustyöhön. Yleisökokoelma ja verkkoarkiston ylläpito vastaavat osaltaan museon tavoitteeseen edistää yhteisöllisyyttä ja alueellista tasa-arvoa.

Toisin kuin muissa Sastamalan seudun museon kokoelmissa, yleisökokoelmassa aineiston omistaja voi olla yksityishenkilö, yhdistys tai muu yhteisö. Kokoelma on tarkoitettu paikallishistoriasta kiinnostuneen yleisön käyttöön ja aineisto on kokonaisuudessaan julkaistu nähtäville verkossa. Kun aineisto liitetään yleisökokoelmaan ja julkaistaan verkkoarkistossa, sille valitaan kolmesta vaihtoehdosta soveltuva käyttölisenssi: Vain katseltavaksi / CC BY (vapaa käyttö) / CC BY-NC (ei-kaupallinen käyttö). Verkkoarkistoon tallennetun aineiston pitkäaikaissäilytyksestä vastaa Itävallassa sijaitseva Kansainvälinen arkistotutkimuksen keskus ICARUS.

Museo kartuttaa yleisökokoelmaa vuosittain kyläkumppanitoiminnan yhteydessä. Myös omatoiminen aineiston tallennus on mahdollista museolta saatavien ohjeiden mukaan. Pienten kokonaisuuksien (esim. 15-20 kuvaa) ja yksittäisten aineistojen tallentamisesta museon toimesta sovitaan erikseen.