Kokoelmat

Aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä

Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisista esineistä, taideteoksista, valokuvista, arkistoaineistosta, kirjoista, digitaalisesta aineistosta ja käyttöesineistä.

Pukstaavin tehtävänä on koota, tallentaa, tutkia ja välittää kirja-alan tietoa sekä vahvistaa ymmärrystä kirjan kulttuurihistoriasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kokoelmatoiminnassa keskitytään erityisesti aineettoman kulttuuriperinnön tallentamiseen. Sastamalan seudun museo tallentaa, säilyttää, tutkii ja esittelee paikkakunnan historiaa ja kulttuuriperintöä.

Tutustu kokoelmiimme verkossa

Finna

Museoiden kokoelmia on julkaistu Finna.fi -hakupalvelussa.

  • Tutustu Pukstaavin kokoelmiin tästä
  • Tutustu Sastamalan seudun museon kokoelmiin tästä

Tietopalvelu

Tarjoamme tietopalvelua museoiden kokoelmatoiminnan alalta sekä tarjoamme museoiden aineistoja käytettäväksi erilaisiin tarkoituksiin. Palvelun ja aineistojen käyttömaksut määräytyvät voimassaolevan Tietopalveluhinnaston mukaan. Runsaan kysymysmäärän vuoksi tietopalvelussa on ajoittain ruuhkaa. Palvelu on suljettu kesä-, heinä- ja joulukuussa.

Kokoelmiin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä museoiden amanuensseihin:

Pukstaavi
Emilia Heikkilä, emilia.heikkila@pukstaavi.fi / 050 313 1408

Sastamalan seudun museo
Emma Kurki, emma.kurki@pukstaavi.fi / 050 313 1416

Museon työntekijä käsittelee arkiston papereita

Museon työntekijä pakkaa kehystettyä kuvaa

Käsikirjasto ja asiakirja-arkisto

Pukstaavin käsikirjastoon tallennetaan kirjan kulttuurihistoriaan ja kirjan valmistukseen liittyvää kirjallisuutta. Sastamalan seudun museon käsikirjasto sisältää paikallishistoriaan ja museotyöhön liittyviä teoksia. Käsikirjastot ovat tutkijoiden käytettävissä paikan päällä. Aineistoja ei anneta kotilainaan. Osa käsikirjastojen niteistä löytyy myös PIKI-verkkokirjastosta.

Sastamalan seudun museon asiakirja-arkistoon tallennetaan aineistoa nykyisen Sastamalan ja Viipurin läänin Pyhäjärven alueelta. Asiakirja-arkistoa järjestetään arkistonmuodostajittain (henkilö, suku, yhdistys tmv.) Arkiston järjestely on kesken. Jos etsimäsi aineisto ei löydy Arkistoluettelosta, ota yhteyttä museoon.

Käsikirjasto ja asiakirja-arkisto sijaitsevat Kokoelmakeskuksessa osoitteessa Stormintie 94, Sastamala. Kokoelmakeskuksessa palvelemme ajanvarauksella vain yksittäisiä tutkijoita. Tila ei ole esteetön. Tarvittaessa kuljetamme tietyn aineiston tutkittavaksi museoiden tiloihin Marttilankadulle. Ota yhteyttä hyvissä ajoin ja varaudu vaihtelevaan aineiston käsittelyaikaan.

Haluaisitko lahjoittaa aineistoa museon kokoelmiin?

Lahjoitukset ja keruut

Museoiden kokoelmia kartutetaan harkitusti. Kokoelmien luonne ja kartuttamisen periaatteet määritellään museoiden kokoelmapoliittisissa ohjelmissa:

Jos mietit aineiston luovuttamista museolle, ota yhteyttä kokoelmista vastaaviin amanuensseihin. Vastaanottopäätöstä varten tarvitsemme yleensä kuvan lahjoitettavasta aineistosta sekä mahdollisimman laajasti historiatietoja lahjoitukseen liittyen.

 

Ajankohtaiset keruut:

 

Kokoelmakeruu

Lukukokemukset talteen

Miten tavoittaa suomalaisten lukukokemukset vuosittain osallistavasti ja innostavasti?

Vuosina 2017–2018 Pukstaavissa toteutettiin Lukukokemukset talteen -hanke Museoviraston rahoittamana. Hankkeessa kehitettiin digitaalinen verkkokeruualusta, jonka kautta kerätään suomalaisten lukukokemuksia ja lukemiseen liittyviä muistoja. Teemoina ovat olleet satukirjat, urheilukirjat, Väinö Linnan tuotanto, kotiemme kirjahyllyt sekä kirja pelastaa.

Kuudes lukukokemukset talteen -keruu on nyt käynnissä! Runoilija ja akateemikko Kirsi Kunnaksen (1924–2021) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Pukstaavi kerää hänen tuotantoonsa liittyviä lukumuistoja. Keruu toteutetaan yhteistyössä Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden hankkeen kanssa.

Oman lukukokemuksensa voi käydä jakamassa 15.1.−31.5.2024 osoitteessa lukukokemus.fi. Sivustolla pääsee myös tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.