Kokoelmat

Aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä

Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisista esineistä, taideteoksista, valokuvista, arkistoaineistosta, kirjoista, digitaalisesta aineistosta ja käyttöesineistä.

Pukstaavin tehtävänä on koota, tallentaa, tutkia ja välittää kirja-alan tietoa sekä vahvistaa ymmärrystä kirjan kulttuurihistoriasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kokoelmatoiminnassa keskitytään erityisesti aineettoman kulttuuriperinnön tallentamiseen. Sastamalan seudun museo tallentaa, säilyttää, tutkii ja esittelee paikkakunnan historiaa ja kulttuuriperintöä.

 

Haluaisitko lahjoittaa aineistoa museon kokoelmiin?

Museoiden kokoelmia kartutetaan harkitusti. Kokoelmien luonne ja kartuttamisen periaatteet määritellään museoiden kokoelmapoliittisissa ohjelmissa:

Pukstaavin kokoelmapoliittinen ohjelma >

Sastamalan seudun museon kokoelmapoliittinen ohjelma >

Jos mietit aineiston luovuttamista museolle, ota yhteyttä kokoelmista vastaaviin amanuensseihin. Vastaanottopäätöstä varten tarvitsemme yleensä kuvan lahjoitettavasta aineistosta sekä mahdollisimman laajasti historiatietoja lahjoitukseen liittyen.

 

Ajankohtaiset keruut:

Pukstaavi

Sastamalan seudun museo

 

Tutustu kokoelmiimme verkossa:

Museoiden kokoelmia on julkaistu Finna.fi -hakupalvelussa.

Tutustu Pukstaavin kokoelmiin tästä ja Sastamalan seudun museon kokoelmiin tästä.

Tietopalvelu

Tarjoamme tietopalvelua museoiden kokoelmatoiminnan alalta sekä tarjoamme museoiden aineistoja käytettäväksi erilaisiin tarkoituksiin. Palvelun ja aineistojen käyttömaksut määräytyvät voimassaolevan Tietopalveluhinnaston mukaan.

Kokoelmiin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä museoiden amanuensseihin. Runsaan kysymysmäärän vuoksi tietopalvelussa on ajoittain ruuhkaa. Palvelu on suljettu kesä-, heinä- ja joulukuussa.

 

Käsikirjasto ja asiakirja-arkisto

Pukstaavin käsikirjastoon tallennetaan kirjan kulttuurihistoriaan ja kirjan valmistukseen liittyvää kirjallisuutta. Sastamalan seudun museon käsikirjasto sisältää paikallishistoriaan ja museotyöhön liittyviä teoksia. Käsikirjastot ovat tutkijoiden käytettävissä paikan päällä. Aineistoja ei anneta kotilainaan. Osa käsikirjastojen niteistä löytyy myös PIKI-verkkokirjastosta.

Sastamalan seudun museon asiakirja-arkistoon tallennetaan aineistoa nykyisen Sastamalan ja Viipurin läänin Pyhäjärven alueelta. Asiakirja-arkistoa järjestetään arkistonmuodostajittain (henkilö, suku, yhdistys tmv.) Arkiston järjestely on kesken. Jos etsimäsi aineisto ei löydy Arkistoluettelosta, ota yhteyttä museoon.

Vierailut käsikirjastossa ja asiakirja-arkistossa vain ajanvarauksella. Ota yhteyttä hyvissä ajoin ja varaudu vaihtelevaan aineiston käsittelyaikaan.

Museoiden kokoelmakeskus

Kokoelmakeskus

Stormintie 94, Sastamala

Kokoelmakeskuksessa vastaanotamme vain yksittäisiä tutkijoita. Tila ei ole esteetön. Tarvittaessa kuljetamme tietyn aineiston tutkittavaksi museoiden tiloihin Marttilankadulle.

Kokoelmista vastaavat amanuenssit

Pukstaavi
amanuenssi Emilia Heikkilä, emilia.heikkila@pukstaavi.fi tai 050 313 1408

Sastamalan seudun museo
amanuenssi Emma Kurki, emma.kurki@pukstaavi.fi tai 050 313 1416.

Kokoelmakeruu

Lukukokemukset talteen

Miten tavoittaa suomalaisten lukukokemukset vuosittain osallistavasti ja innostavasti?

Vuosina 2017–2018 Pukstaavissa toteutettiin Lukukokemukset talteen -hanke Museoviraston rahoittamana. Hankkeessa kehitettiin digitaalinen verkkokeruualusta, jonka kautta kerätään suomalaisten lukukokemuksia ja lukemiseen liittyviä muistoja. Teemoina ovat olleet satukirjat, urheilukirjat, Väinö Linnan tuotanto, kotiemme kirjahyllyt sekä kirja pelastaa.

Kuudes lukukokemukset talteen -keruu on nyt käynnissä! Runoilija ja akateemikko Kirsi Kunnaksen (1924–2021) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Pukstaavi kerää hänen tuotantoonsa liittyviä lukumuistoja. Keruu toteutetaan yhteistyössä Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden hankkeen kanssa.

Oman lukukokemuksensa voi käydä jakamassa 15.1.−31.5.2024 osoitteessa lukukokemus.fi. Sivustolla pääsee myös tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.