Sastamalan museoilta kokoelmajulkaisu joulun kynnyksellä


Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo ovat julkaisseet kokoelmiaan Finna.fi -hakupalvelussa. Finna.fi on Kansalliskirjaston ylläpitämä hakupalvelu, joka kokoaa yhteen kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistot. Jo aiemmin Finnasta löytyivät Sastamalan museoiden kirjastokokoelmat.

Kuvitustaidetta Finnaan

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi julkaisi Finnassa kirjailija-kuvittaja Pekka Vuoren (s. 1935) kuvitustaidetta reilun 300 teoksen verran. Pukstaavin kokoelmissa on yli tuhat kuvitusoriginaalia, joista suurin osa on Vuoren tuotantoa. Kiikassa syntynyt Pekka Vuori on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran kuvittajana, graafisena suunnittelijana sekä kirjailijana. Hän on mm. kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja, joista tunnetuimpia ovat palkitut teokset Kadonneet alushameet (Otava 1987) sekä Korvatunturi (Otava 1999). Näiden ja kuuden muun kirjan kuvituksia on nyt nähtävillä Finnassa. 

Pekka Vuori on tunnettu myös kirjailijakarikatyyreistään, joita Finnassa on nyt julkaistu noin 40. Pukstaavin aineisto on Finnassa vain nähtävillä. Aineistoa ei voi ladata sivustolta, ja sen käytöstä tulee sopia museon kanssa ottamalla yhteyttä museon tietopalveluun. Tutustu tästä Pukstaavin kokoelmiin Finnassa.

Sastamalan ja Viipurin läänin Pyhäjärven historiaa

Sastamalan seudun museon ensimmäinen kokoelmajulkaisu kattaa reilut 500 valokuvaa menneiltä vuosikymmeniltä. Monet kuvista ovat peräisin 90-vuotiaan museon alkutaipaleelta, 1920- ja 1930-luvuilta. Tuolloin museon kuvakokoelmaa kartuttivat esimerkiksi Tyrvään Sanomien päätoimittaja Hannes Prusi ja Suomi-Filmin valokuvaajana tunnettu Kalle Havas. Julkaistussa aineistossa on myös lukuisia kuvia Viipurin läänin Pyhäjärveltä ennen sotavuosia.

Museo tarjoaa kuvat Finnan kautta yleisön nähtäville ja käyttöön kansainvälisellä lisenssillä CC-BY-NC-ND 4.0, joka mahdollistaa kuvatiedoston lataamisen suoraan Finnasta ja käytön ei-kaupallisissa tarkoituksissa muokkaamattomana ja kuvalähteen nimeten. Painokelpoisia kuvia ja kuvan kaupallista käyttöä tulee tiedustella totuttuun tapaan museon tietopalvelusta.

Sastamalan seudun museon laajan ja monipuolisen valokuvakokoelman digitointia ja julkaisua jatketaan muun museotyön ohessa. Kuvakokoelman haasteena on sen vähäiset kontekstitiedot, joten yleisön apu valokuvien ajoittamisessa sekä paikkojen ja henkilöiden tunnistamisessa on tarpeen. Lisätietoja valokuvista voi lähettää museolle helposti Finnan kautta. Tutustu tästä Sastamalan seudun museon kokoelmiin Finnassa.


Tags:
historia kokoelmat museo pukstaavi sastamala sastamalan seudun museo verkkoarkisto