Blogi: Lukuintoa Educa-messuilta!


Kuva: Päätoimittaja Vilma Tammelin esittelee Lukufiilis-verkkolehteä Educa 2024 -messuilla.

Tammikuun lopulla vietettiin Educa 2024 -messuja, jotka kokosivat yhteen valtavan määrän opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia. Nappasimme messuilta mukaan vinkkejä lukuinnostamiseen, joita seuraavaksi esittelemme teille. Kokosimme myös opettajilta käytännön vinkkejä nuorten lukuinnon kasvattamiseen ja näitä julkaisemme blogissa myöhemmin!

Nuorten oma kirjallisuusmedia Lukufiilis esittelee ajankohtaisia kirjoja, kirjailijoita sekä ilmiöitä. Nuoret itse osallistuvat verkkolehden sisällöntuottamiseen. Lukufiiliksen verkkosivuilta löytyy opettajille vinkkejä muun muassa siihen miten nuoret voivat osallistua verkkolehden tekoon sekä valmista materiaalia esimerkiksi lukubingon tai kirja-arvostelun tekemiseen.  Verkkolehteä julkaisee Lukukeskus.

www.lukufiilis.fi

Lastenkirjainstituutin Lukemo-sivustolle on koottu kattavasti tietoa uusista lasten- ja nuortenkirjoista sekä kirjasuosituksia eri-ikäisille lapsille. Lukuvinkkien lisäksi sivustolta löytyy lukemaan innostavia tehtäviä ja opettajille tarkoitettuja materiaaleja kirjallisuuden käsittelyyn oppitunneilla. Mitä juuri luin? -opas tarjoaa hauskan ja helpon tavan käydä läpi lukukokemuksia yhdessä luokan kanssa.

www.lukemo.fi

Educa-messuilla julkaistiin Selkopolku-hankkeen uunituoreet selkokirjapaketit. Lastenkirjainstituutin toteuttaman hankkeen myötä lahjoitetaan yhteensä 75 000 selkokirjaa yläkouluille. Selkopolku-hankkeen kohderyhmänä ovat heikosti lukevat yläkouluikäiset nuoret, jotka voisivat harjaannuttuaan siirtyä yleiskielen lukijoiksi. Kirjalahjoitukset toimitetaan kouluille keväällä 2024.

Kuva: Lastenkirjainstituutin Aino-Maria Kangas ja Kaisa Laaksonen esittelevät Selkopolku-hanketta sekä Lukemo-sivustoa.ja lukuinnostamisesta!

Kirjastot.fi-sivusto tarjoaa runsaasti hyödyllistä tietoa kirjallisuudesta ja lukuinnostamisesta!

Kuva: Laura Tikkanen esitteli Educa 2024 -messuilla Suomalaisen kirjallisuuden seuran kouluille suunnattuja materiaaleja.

Kirjasampo.fi sivustolta löytyvät kiinnostavat lukuvinkit! Lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvät vinkit ja materiaalit on koottu kätevästi yhteen paikaan Sivupiirietusivulle.

www.kirjasampo.fi/sivupiiri

Jos etsit kirjailijahaastatteluita tai koulutusta ja ideoita lukuinnostamiseen suuntaa kirjastojen omaan nettitv- ja radiokanavalle Kirjastokaista.fi-sivustolle.

www.kirjastokaista.fi

Oletko ottamassa kansalliseepos Kalevalaa käsittelyyn luokkasi kanssa ja etsit innostavaa opetusmateriaalia? Suomalaisen kirjallisuuden seuran Matkalla Kalevalaan -verkkojulkaisu on pullollaan Kalevala-aiheista tietoa ja valmiita tehtäväpaketteja yläkoululaisille ja lukiolaisille. Sivustolta löytyy ajantasaisiin opetussuunnitelmiin perustuvia oppimistehtäviä – ja mikä parasta, julkaisun sisällöissä on hyödynnetty viimeisimpiä tutkimustuloksia!

https://matkallakalevalaan.finlit.fi/

Reunamerkintöjä -blogi

Mari Immonen 29.2.2024