Museo tukee opetusta

Opetusmateriaalit

Sastamalan seudun museo haluaa tuottaa elämyksiä ja välittää paikallishistoriaan ja kulttuuriperintöön liittyvää tietoa sekä tarinoita. Tutustu museon opetusmateriaaleihin. 


Tehtävävinkkejä opettajille 

Kenelle: Ala- ja yläkoulut, historianopetus

Kuvaus: Historia-aiheiset tehtävävinkit soveltuvat historian tunneille ala- ja yläkouluihin. Tehtävät voi tehdä yhdessä luokan kanssa tai etänä yksilöopetuksessa.

Lelumestarin verstaalla >> Tutustutaan yhdessä käsityöläisammatteihin, eläydytään leluverstaan kisällin elämään ja pohditaan esineiden historiaa.
Tyrvään Manta >> Tehtävissä tutustutaan kansanparantajan elämään ja tiedonvälitykseen kirjeiden kautta.
Kivikauden työkalut
>> Tehtävässä sukelletaan menneisyyteen, tarkastellaan nykyaikaa sekä kurkistetaan tulevaisuuteen taideteosprojektin myötä.


Sastamala 1918 -opetusaineisto

Kenelle: Yläkoulut, historianopetus

Kuvaus: Miltä vuoden 1918 tapahtumat näyttivät Sastamalan seudulla? Opetusaineisto antaa oppilaille tietoa sisällissodan taustoista ja taisteluista paikallishistorian näkökulmasta. Mukana runsaasti kuvamateriaalia.

Missä: >>Sastamala 1918 -opetusaineisto (pdf)


 

Mantan matkassa -opetuspaketti

Kenelle: Ala- ja yläkoulut, historianopetus

Kuvaus: Opetusmateriaalin avulla on mahdollista tutustua paikallisen kansanparantajan, Tyrvään Mantan elämäntyöhön sekä 1800- ja 1900-lukujen vaihteen terveydenhuoltoon, kansanparannukseen ja paikallishistoriaan.

Missä: >>mantanmatkassablog.wordpress.com.


Antero Varelius – monialainen oppimiskokonaisuus yläkouluihin

Kenelle: Yläkoulut, historian ja äidinkielen opetus

Kuvaus: Tyrväällä syntyneellä Antero Vareliuksella (1821 – 1904) oli merkittävä rooli suomen kirjakielen kehittämisessä. Hän toimi mm. pappina, historioitsijana sekä kirjailijana. Voitte keskittyä Antero Vareliuksen elämään ja ammatilliseen toimintaan, tai valita itse aineistosta toisen erityisteeman.


Valokuvissa: Mennyt Vammala

Kenelle: Ala- ja yläkoulut, historianopetus

Kuvaus: Miltä Vammala näytti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä? Opetusaineisto kuljettaa oppilaat sadan vuoden takaiseen maailmaan. 

Missä: >>Valokuvissa: Mennyt Vammala -opetusaineisto (pdf)


Tervetuloa Sastamalan seudun museon Topoteekki -verkkoarkistoon

Kenelle: Ala- ja yläkoulut, historianopetus

Kuvaus: Arkistossa julkaistaan paikallista kulttuurihistoriaa kuvien, videoiden, äänien ja tekstien muodossa. Kotiseutumme historiasta kertova aineisto on pääosin yksityishenkilöiden omistamaa ja sitä tallennetaan arkistoon yhdessä yleisön kanssa Kyläkumppani-toiminnan yhteydessä.

Missä: >>Astu sisään verkkoarkistoon

____________________________________________________________________________________

Virtuaaliopastus: Makeeta! Karamellipaperit kertovat

Pienoisnäyttely vie suussa sulaviin makumuistoihin. Muistatko Ruususuklaan, tiedätkö mikä oli Karamellikukko? Entä miksi käärepapereihin painettiin laulujen sanoja? Näyttely avaa karamellipaperien välittämiä viestejä ja merkityksiä vuosikymmenten takaa.

____________________________________________________________________________________

Virtuaaliopastus: Suuri urheilunäyttely

Suuri urheilunäyttely esittelee monipuolisesti kilpaurheilun kehitystä Sastamalassa. Esillä on urheilulajien kirjo jalkapallosta potkukelkkailuun ja shakista nyrkkeilyyn.


Lisää oppimateriaaleja löydät >>sisarmuseomme sivuilta.

Usko poikani unehes!

Eino Leino

Hymyilevä Apollo