Päiväkodit ja perheet

Tekemistä lapsille

Pukstaavin ja Suomen Kirjainstituutin varhaiskasvatukseen suunnatut materiaalit ovat täynnä kivaa tekemistä! Tuokiot soveltuvat mainiosti niin päiväkotien opetustuokioihin kuin myös koko perheen hauskaan yhdessäoloon – osa materiaaleista toimii hyvin myös alkuopetuksessa. Videotuokioista löytyvät selkeät ohjeet lukemiseen liittyviin askarteluhetkiin ja lorukortit innostavat riimittelyn ihmeelliseen maailmaan.


Satumainen kirjatuokio: Korvatunturi

Korvatunturilla riittää puuhaa ja touhua ympäri vuoden – tontut käyvät koulua, tekevät arkisia töitään sekä nauttivat pohjoisesta luonnosta. Virtuaalinen satutuokio pohjautuu kirjailija-kuvittaja Pekka Vuoren valloittavaan Korvatunturi-satukirjaan. Tervetuloa vierailulle Joulupukin salaiseen valtakuntaan!

Videon kesto noin 8 min.


Satumainen kirjatuokio: Hullu hajusuola

Miten yksi nuuhkaisu voi sekoittaa kaiken? Kuuntele ja katsele kuvittaja-kirjailija Pekka Vuoren Hullu hajusuola -satukirja.

Videon kesto noin 8 min.


Lystikkäät lorukortit

Lorukorttien esittelykuva

Lystikkäät lorukortit ovat helppo tapa sukeltaa lorujen ja runojen maailmaan. Pekka Vuoren värikkäät kuvitukset vievät mielikuvitusmatkalle ja innostavat tarttumaan riimeihin. Lorukortit tuovat perinteiset kansanlorut sekä uudemmat runolorut osaksi mukavia yhteisiä hetkiä. Leikkiohjeiden avulla voitte tehdä loruhetkestä entistä hauskemman!

>>Tulosta lorukortit tästä.


Lorukylpy: Yhdessä lorutellen -runokortit

"Lennä lennä leppäkerttu ison kiven juureen." Kuvitus: Anu-Riikka Lampinen

Kenelle: Vauva-, taapero- ja leikki-ikäiset lapset huoltajineen, kasvatusalan ammattilaiset

Kuvaus: Yhdessä lorutellen – Lorukylpy sisältää 28 erilaista kuvallista runokorttia. Runojen parissa rytmitellen ja lorutellen lapsen kielelliset taidot kehittyvät.

Lataa Lorukylpy: Yhdessä lorutellen -runokortit tästä.


Video: Lorukylpy: Yhdessä lorutellen, osa 1

Kenelle: Vauva-, taapero- ja leikki-ikäiset yhdessä aikuisen kanssa
Kuvaus: Video ohjaa yhteiseen loruhetkeen lapsen kanssa. Videolla näytetään loruihin sopivia liikkeitä, joita voi tehdä yhdessä vauvan kanssa. Isompi lapsi voi tehdä rytmit ja liikkeet myös itse. Runoihin liittyvät valmiit kuvakortit löydät tulostettavaksi näiltä samoilta sivuilta.


Askartele veikeä lukukaveri

Yhdessä lukeminen on kivaa! Askartele itsellesi pikkuruinen hiiri lukukaveriksi. Pukstaavin puuhatuokiovideon avulla voit seurata vaihe kerrallaan askarteluohjeiden etenemistä. Lukukaverin askarteluun tarvitset vain wc-paperirullan, värillisiä paperia, liimaa, sakset ja tussin.

Videon kesto 9 min.


Askartele iloinen sivusyöppö -kirjanmerkki

Askartele itsellesi veikeä Sivusyöppö-kirjanmerkki. Pukstaavin puuhatuokiovideon avulla voit seurata vaihe kerrallaan askarteluohjeiden etenemistä. Sivusyöpön askarteluun tarvitset vain paperia, liimaa, sakset ja tussin sekä hieman mielikuvitusta!

Videon kesto 5 min. 45 s.


Askartele viekas kettuorigami

Viekas kettu on tuttu hahmo suomalaisessa satuperinteessä. Taittele itsellesi hauska kettuorigami puuhavideon ohjeiden avulla. Videolta voit seurata vaihe kerrallaan askarteluohjeiden etenemistä. Askarteluun tarvitset vain paperia, sakset ja tussin.

Videon kesto 4 min.


Katso myös >> kouluille suunnatut materiaalit, joista löytyy pienemmillekin lapsille sopivaa tekemistä.

Elämä onkin vallan naurettavaa, jos sen vakavasti ottaa.

Maria Jotuni

Tohvelisankarin rouva