Suomen Kirjainstituutti

Suomen Kirjainstituutin lukumoottori hyrrää!

Suomen Kirjainstituutin tavoitteena on olla valtakunnallinen lukumoottori, joka lisää kirjallisuuden alan näkyvyyttä sekä nostaa esiin lukemisen ja lukemisen tasa-arvon merkitystä.

Teemme yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa ja levitämme toiminnasta syntyneitä malleja ja opetusmateriaaleja valtakunnalliseen käyttöön. Uusin avauksemme on hyödyntää kirjallisuuskasvatuksessa pakohuonepedagogiikkaa. Pitkäaikainen kummikoulumme on Marttilan koulu ja lukuvuonna 2020–2021 kummipäiväkotimme on Häijään päiväkoti.

Järjestämme vuosittain erilaisia tapahtumia yksin ja yhdessä muiden kanssa – löydät tapahtumiamme esimerkiksi Suomen kirjainstituutin säätiön yhteisestä tapahtumakalenterista.

Koordinoimme ja kehitämme kirja-alan toimijoiden keskinäistä yhteistyötä. Tervetuloa mukaan esimerkiksi Lukeva Pirkanmaa -verkostoon, joka toimii lukemisen edistämiseksi Pirkanmaalla. Ryhmässä on mukana sekä yksityisiä henkilöitä että edustajia kirjastoista, kirjakaupoista, kustantamoista, kirjamuseoista, kouluista ja niin edelleen.

Kirjainstituutin toiminta alkoi projektimuotoisena vuonna 2001, ja Suomen kirjainstituutin säätiö perustettiin vuonna 2004. Instituutin toimitilat sijaitsevat Suomen kirjapääkaupungissa Sastamalassa, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin yhteydessä. Toimintaa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Sastamalan kaupunki. Lisäksi toimintaa kehitetään projektirahoitusten ja yksityisten lahjoitusten avulla.

Niin muuttuu maailma, Eskoni.

Aleksis Kivi

Nummisuutarit