Women Writers Route – Naiskirjailijoiden reitti

Eurooppalainen Women Writers Route -kulttuurireitti on laajentunut Suomeen. Uusiksi jäseniksi reitille on hyväksytty Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto sekä Minna Canthin talo ry. Ensimmäisinä suomalaisina naiskirjailijoina reitille on valittu Minna Canth (1844–1897) ja Adèle Weman (1844–1936).

Women Writers Route – Naiskirjailijoiden reitti on yksi Euroopan neuvoston 48 sertifioidusta kulttuurireitistä. Naiskirjailijoiden reitti esittelee 1800–1900-luvun vaihteen naiskirjailijoita, heidän elämäntarinoitaan ja tuotantoaan sekä rooliaan sen ajan yhteiskunnassa. Reitin tavoitteena on lisätä naiskirjailijoihin liittyvää tutkimusta sekä tietoisuutta heidän merkityksestään ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kehityksessä Euroopassa.

Reittitoiminnan laajentuminen Suomeen käynnistää naiskirjailijoihin liittyvän yhteistyön kansallisesti ja kansainvälisesti. Naiskirjailijoiden reittiin kuuluminen tuo jäsenilleen kansainvälistä näkyvyyttä ja edistää kestävää kulttuurimatkailua. Jäseninä eri kulttuurireiteillä on mm. kulttuuriperintökohteita, museoita, matkailuyrityksiä, korkeakouluja, tutkimuslaitoksia ja kuntia. Museovirasto toimii Euroopan neuvoston kulttuurireittiohjelman kansallisena koordinaattorina Suomessa.

 

Lisätietoa Naiskirjailijoiden reitistä ja muista Euroopan neuvoston kulttuurireiteistä löytyy verkosta:

Women Writers Route: https://www.womenwriters.eu/

Euroopan neuvoston kulttuurireitit, Museovirasto: https://www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/euroopan-neuvosto-ja-kulttuuriperinto/euroopan-neuvoston-kulttuurireitti

 

Women Writers Route logo

Minna Canth (1844–1897) oli huomattava suomalainen kirjailija, rohkea yhteiskunnallinen vaikuttaja, naisten tasa-arvon puolestapuhuja, toimittaja ja liikenainen. Hän vaikutti aloitteillaan merkittävällä tavalla naisten äänioikeuden saamiseen Suomessa. Hän kuului realistisen kirjallisuuden pohjoismaisiin uranuurtajiin. Hänen nykyisestä merkityksestään kertoo vuosittainen liputuspäivä (19.3.), kriittiset editiot, joita hänen näytelmistään parhaillaan tehdään Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa sekä Kuopiossa sijaitseva Minna Canthin kotitalo Kanttila, jota remontoidaan Minna Canth -keskukseksi ja taiteilijaresidenssiksi. Minna Canthin tuotantoa on käännetty ainakin 13 kielelle.

Valokuva kirjailija Minna Canthista
Kuva: Museovirasto

Adèle Weman (1844–1936) oli suomalainen kirjailija ja opettaja, joka teki pioneerimaista työtä sivistys-, kulttuuri- ja nuorisoseuratoimissa. Merkittävän opettajan työnsä ohella hän oli perustamassa kotiseudulleen Kemiöön nuorisoseuraa, ja oli aktiivinen kulttuurivaikuttaja niin saaristossa kuin Helsingissä. Weman oli laaja-alainen, joskin nykyään pitkälti unohdettu kirjailija, näytelmäkirjailija ja runoilija, joka kirjoitti taiteilijanimellä Parus Ater (myös Inge Storm ja Zakarias). Weman vietti vanhuuden ajan päiviään niin Helsingissä kuin Vretan kansakoulun alueelle 1900-luvun alussa perustetun Sagalundin museoalueen puutarhan keskelle rakennetussa Villa Sagalundissa. Sagalundin museo ylläpitää Wemanin arkistoa ja muistoa, ja Villa Sagalund toimii nykyään kotimuseona.

Valokuva kirjailija Adele Wemanista
Kuva: Atelier Apollo / Loviisan kaupunginmuseo