Pukstaavi täyttää 10 vuotta!

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi juhlii kuluvana vuonna kymmenvuotista taivaltaan. Kirjan museota suunniteltiin Vammalaan (nyk. Sastamala) jo 80- ja 90-luvulla ja lopulta se avasi ovensa yleisölle Suomen kirjapääkaupungissa 1.7.2011. Kymmenen vuoden aikana kirjakulttuuriin ja kirjallisiin ilmiöihin on käynyt tutustumassa Pukstaavissa reilusti yli 100 000 kävijää. Vähintään saman verran asiakkaita on tavoitettu museon ulkopuolelle vietyjen näyttelyiden, tapahtumien ja digitaalisten palveluiden kautta.

Tule mukaan juhlimaan kanssamme kirjaa ja kirjan kotia!

Ohjelma

NÄYTTELY
10-vuotiaiden omat lempikirjat
1.5.−30.9.2021, Kirjanystävän kirjahylly

Huumoria, jännitystä, tietoa, iltasatuja. Esillä Pukstaavin ikätovereiden valitsemia heille itselleen tärkeitä kirjoja. Yhteistyössä Marttilan koulun 3. luokka.

NÄYTTELY
Pako museosta II – Kadonnut mestariteos
18.5.2021–31.12.2022

Uutuusnäyttelymme vie sinut keskelle kadonneen mestariteoksen salaisuutta pakopelin muodossa. Pelissä pääset tutustumaan kirjailijan luovaan työhön ja ratkaisemaan jännittäviä pulmia. Hyppää kirjailijan saappaisiin ja avaa ovi kohti yllätyksiä! Yhteistyössä Pakenema.

OMATOIMIKIERROS
Apteekkarin aikaan -mobiilipeli
Nyt pelattavissa

Ratkaise Kirjakorttelin mysteerit! Apteekkarin aikaan -mobiilipelissä matkataan keskelle Kirjakorttelin kiehtovaa menneisyyttä. Faktaa ja fiktiota yhdistelevässä pelissä ratkotaan erilaisia pulmatehtäviä yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Uskallatteko tarttua haasteeseen? Yhteistyössä Sastamalan Oppaiden ja Sastamalan Opiston kanssa. Rahoittaja Museovirasto.

TAPAHTUMA
Monien arvoitusten mies Algoth Untola
17.6. klo 16

Suomalaisen kirjallisuushistorian suuri tuntematon Algoth Untola (1968–1918) on saamassa ensimmäisen kattavan elämäkerran, kun fil. tri Marko A. Hautalan ”ALGOTH – Kapinallinen kynämies” ilmestyy heinäkuussa. Untola tunnetaan erityisesti nimimerkeistään Maiju Lassila ja Irmari Rantamala. Untolasta ja hänen merkityksestään keskustelevat elämäkerran kirjoittaja Marko A. Hautala, dramaturgi Vesa Tapio Valo ja kirjailija-kustantaja Marko Vesterbacka. Yhteistyössä Warelia kustannus.

JUHLAPÄIVÄ
Pukstaavi 10 vuotta!
To 1.7.

Tervetuloa iloiseen ja ilmeikkääseen kirjan kotiin juhlistamaan 10-vuotiasta museotamme! Juhlapäivän kunniaksi näyttelyihimme on ilmainen sisäänpääsy. Päivää juhlistetaan kirjakahveilla klo 12–15.

TAPAHTUMA
Tarinankerronnan tulevaisuus – mikä on kirjan rooli?
1.7. klo 17

Keskustelua kirjan tulevaisuudesta asiantuntijapaneelin johdolla. Seuraa keskustelua virtuaalisesti Pukstaavin YouTube-kanavalla.

 

 

NÄYTTELY
Minun kirjani – Suomalaisten kirjailijoiden exlibriksiä
1.7.−31.12.2021

Larin-Kyöstin, Tove Janssonin sekä monien muiden suomalaisten kirjailijoiden exlibriksiä Pukstaavin laajasta exlibriskokoelmasta. Yhteistyössä 75 vuotta täyttävä Suomen Exlibrisyhdistys.

TAPAHTUMA – PERUTTU
Aikamatka – Pukstaavin koko perheen kymppisynttärit
21.8. klo 12-16

Iloisessa koko perheen karnevaalissa seikkaillaan menneessä ja tulevassa. Jokainen kymppivuotias saa yllätyslahjan.

TAPAHTUMA
Antero Varelius -iltapäivä
Syyskuu, tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin

Keskustelua 200-vuotisjuhlavuottaan viettävän kielimiehen merkityksestä suomen kielelle sekä Varelius-teemainen opastus Pukstaavissa. Tule mukaan paikan päälle Pukstaaviin tai seuraa keskustelua virtuaalisesti. Yhteistyössä Warelia.

KOKOELMAT
Lukukokemukset talteen: Kotien kirjahyllyt
21.10.2021–31.3.2022

Millaisia ovat suomalaisten kirjahyllyt ja miten ne ovat muuttuneet lähivuosikymmeninä? Pukstaavi kerää tietoa kotien kirjahyllyistä ja niiden sisällöistä. Yhteistyössä Pälkäneen kunta, Avoimet Kirjahyllyt -tapahtuma.

TAPAHTUMA/KOULUTUS
Mitä pakopeli voi opettaa? -virtuaaliseminaari
11.11.

Osallistavassa webinaarissa museopedagogiikan, pakopelien ja kasvatusalan asiantuntijat innostavat pakopelien käyttöön pedagogisessa työssä. Tapahtuma on osa valtakunnallista Peliviikkoa 2021.

LAINATTAVA NÄYTTELY
Alushameita, hajusuolaa ja tonttuja – Pekka Vuori lastenkirjakuvittajana

Kirjailija-kuvittaja Pekka Vuoren ilahduttavat lastenkirjakuvitukset heräävät eloon koko perheen kiertonäyttelyssä. Nyt varattavissa! Katso lisätiedot täältä.

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Tarkista ajantasainen ohjelma ja lisätiedot osoitteessa www.pukstaavi.fi.
Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Pukstaavin historia

Kirjan museo ideasta toteen

Ensimmäiset ajatukset kirjalle omistetun pysyvän näyttelyn tai museon perustamisesta Sastamalaan, silloiseen Vammalaan, esitettiin 1980-luvulla. Idea syntyi Vanhan kirjallisuuden päivillä, joita on järjestetty paikkakunnalla vuodesta 1985 lähtien.

Tutustu Pukstaavin historiaan