Kokoelmat

Aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä

Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisista esineistä, taideteoksista, valokuvista, arkistoaineistosta, kirjoista, digitaalisesta aineistosta ja käyttöesineistä. Kokoelmien luonne ja kartuttamisen periaatteet määritellään museoiden kokoelmapoliittisissa ohjelmissa.

Pukstaavin tehtävänä on koota, tallentaa, tutkia ja välittää kirja-alan tietoa sekä vahvistaa ymmärrystä kirjan kulttuurihistoriasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kokoelmatoiminnassa keskitytään erityisesti aineettoman kulttuuriperinnön tallentamiseen. Sastamalan seudun museo tallentaa, säilyttää, tutkii ja esittelee paikkakunnan historiaa ja kulttuuriperintöä.

Kokoelmamme verkossa:

Museoiden kokoelmia on julkaistu Finna.fi -hakupalvelussa. Tutustu Pukstaavin kokoelmiin tästä ja Sastamalan seudun museon kokoelmiin tästä.

Ajankohtaiset keruut:

Pukstaavi

Sastamalan seudun museo


Tietopalvelu

Vastaamme asiakkaiden kysymyksiin ja tarjoamme aineistojamme käytettäväksi tutkimustarkoituksiin. Yhteydenotot museoiden amanuensseille. Tietopalvelu on suljettu kesä-, heinä- ja joulukuussa.

Tietopalvelun hinnasto ja ehdot

Käsikirjasto ja asiakirja-arkisto

Pukstaavin kirjastoon tallennetaan kirjan kulttuurihistoriaan ja kirjan valmistukseen liittyvää kirjallisuutta. Sastamalan seudun museon kirjasto sisältää paikallishistoriaan ja museotyöhön liittyviä teoksia. Sastamalan seudun museon asiakirja-arkistoon tallennetaan aineistoa nykyisen Sastamalan ja Viipurin läänin Pyhäjärven alueelta.

Käsikirjastot ja asiakirja-arkisto ovat tutkijoiden käytettävissä paikan päällä. Aineistoja ei anneta kotilainaan. Käsikirjastojen niteet löytyvät myös PIKI-verkkokirjastosta.

Vierailut käsikirjastossa ja asiakirja-arkistossa vain ajanvarauksella.

 

Museoiden kokoelmakeskus

Stormin vanha koulu

Stormintie 94, Sastamala

Aineistotiedustelut ja ajanvaraukset

Pukstaavi
amanuenssi Emilia Heikkilä, emilia.heikkila@pukstaavi.fi tai 050 313 1408

Sastamalan seudun museo
amanuenssi Emma Kurki, emma.kurki@pukstaavi.fi tai 050 313 1416.

Kokoelmakeskus ei ole esteetön tila.
Tarvittaessa kuljetamme tietyn aineiston tutkittavaksi Tornihuvilaan (Marttilankatu 12).

Lahjoitukset

Museoiden kokoelmia kartutetaan harkitusti kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan. Jos haluat tehdä lahjoituksen museolle, ota yhteyttä amanuenssiin. Vastaanottopäätöstä varten tarvitsemme yleensä kuvan lahjoitettavasta aineistosta sekä mahdollisimman laajasti historiatietoja lahjoitukseen liittyen.

Pukstaavin kokoelmapoliittinen ohjelma >>
Sastamalan seudun museon kokoelmapoliittinen ohjelma >>

Kokoelmakeruu

Lukukokemukset talteen

Miten tavoittaa suomalaisten lukukokemukset vuosittain osallistavasti ja innostavasti?

Vuosina 2017–2018 Pukstaavissa toteutettiin Lukukokemukset talteen -hanke Museoviraston rahoittamana. Hankkeessa kehitettiin digitaalinen verkkokeruualusta, jonka kautta kerätään suomalaisten lukukokemuksia ja lukemiseen liittyviä muistoja. Teemoina ovat olleet tähän mennessä satukirjat, urheilukirjat, Väinö Linnan tuotanto sekä kotiemme kirjahyllyt.

Viides Lukukokemukset talteen -keruu on käynnissä 31.3.2023 saakka ja sen aiheena on ”kirja pelastaa”. Keruun yhteistyökumppanina on Mielenterveyden keskusliitto.

Oman lukukokemuksensa voi käydä jakamassa osoitteessa lukukokemus.fi. Sivustolla pääsee myös tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.