Kokoelmat

Aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä

Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisista esineistä, taideteoksista, valokuvista, arkistoaineistosta, kirjoista, digitaalisesta aineistosta ja käyttöesineistä. Kokoelmien luonne ja kartuttamisen periaatteet määritellään museoiden kokoelmapoliittisissa ohjelmissa.

Pukstaavin tehtävänä on koota, tallentaa, tutkia ja välittää kirja-alan tietoa sekä vahvistaa ymmärrystä kirjan kulttuurihistoriasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kokoelmatoiminnassa keskitytään erityisesti aineettoman kulttuuriperinnön tallentamiseen. Sastamalan seudun museo tallentaa, säilyttää, tutkii ja esittelee paikkakunnan historiaa ja kulttuuriperintöä.

Kokoelmamme verkossa:

Museoiden kokoelmia on julkaistu Finna.fi -hakupalvelussa. Tutustu Pukstaavin kokoelmiin tästä ja Sastamalan seudun museon kokoelmiin tästä.

Ajankohtaiset keruut:

Pukstaavi

Sastamalan seudun museo


Tietopalvelu

Vastaamme asiakkaiden kysymyksiin ja tarjoamme aineistojamme käytettäväksi tutkimustarkoituksiin. Yhteydenotot museoiden amanuensseille. Tietopalvelu on suljettu kesä-, heinä- ja joulukuussa.

Tietopalvelun hinnasto ja ehdot

Käsikirjasto ja asiakirja-arkisto

Pukstaavin käsikirjastoon tallennetaan kirjan kulttuurihistoriaan ja kirjan valmistukseen liittyvää kirjallisuutta. Sastamalan seudun museon käsikirjasto sisältää paikallishistoriaan ja museotyöhön liittyviä teoksia. Käsikirjastot ovat tutkijoiden käytettävissä paikan päällä. Aineistoja ei anneta kotilainaan. Osa käsikirjastojen niteistä löytyy myös PIKI-verkkokirjastosta.

Sastamalan seudun museon asiakirja-arkistoon tallennetaan aineistoa nykyisen Sastamalan ja Viipurin läänin Pyhäjärven alueelta. Asiakirja-arkistoa järjestetään arkistonmuodostajittain (henkilö, suku, yhdistys tmv.) Arkiston järjestely on kesken. Jos etsimäsi aineisto ei löydy Arkistoluettelosta, ota yhteyttä museoon.

Vierailut käsikirjastossa ja asiakirja-arkistossa vain ajanvarauksella. Ota yhteyttä hyvissä ajoin ja varaudu vaihtelevaan aineiston käsittelyaikaan.

 

Museoiden kokoelmakeskus

Kokoelmakeskus

Stormintie 94, Sastamala

Kokoelmakeskuksessa vastaanotamme vain yksittäisiä tutkijoita. Tila ei ole esteetön. Tarvittaessa kuljetamme tietyn aineiston tutkittavaksi museoiden tiloihin Marttilankadulle.

Aineistotiedustelut ja ajanvaraukset

Pukstaavi
amanuenssi Emilia Heikkilä, emilia.heikkila@pukstaavi.fi tai 050 313 1408

Sastamalan seudun museo
amanuenssi Emma Kurki, emma.kurki@pukstaavi.fi tai 050 313 1416.

Lahjoitukset

Museoiden kokoelmia kartutetaan harkitusti kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan. Jos haluat tehdä lahjoituksen museolle, ota yhteyttä amanuenssiin. Vastaanottopäätöstä varten tarvitsemme yleensä kuvan lahjoitettavasta aineistosta sekä mahdollisimman laajasti historiatietoja lahjoitukseen liittyen.

Pukstaavin kokoelmapoliittinen ohjelma >>
Sastamalan seudun museon kokoelmapoliittinen ohjelma >>

Kokoelmakeruu

Lukukokemukset talteen

Miten tavoittaa suomalaisten lukukokemukset vuosittain osallistavasti ja innostavasti?

Vuosina 2017–2018 Pukstaavissa toteutettiin Lukukokemukset talteen -hanke Museoviraston rahoittamana. Hankkeessa kehitettiin digitaalinen verkkokeruualusta, jonka kautta kerätään suomalaisten lukukokemuksia ja lukemiseen liittyviä muistoja. Teemoina ovat olleet tähän mennessä satukirjat, urheilukirjat, Väinö Linnan tuotanto sekä kotiemme kirjahyllyt.

Viidennen Lukukokemukset talteen -keruun aiheena oli ”Kirja pelastaa”. Keruun yhteistyökumppanina oli Mielenterveyden keskusliitto.

Oman lukukokemuksensa voi käydä jakamassa osoitteessa lukukokemus.fi. Sivustolla pääsee myös tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.