Museot tavoittivat yli 36 000 asiakasta vuonna 2020


Poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta Suomen kirjainstituutin säätiön vuosi 2020 oli onnistunut ja museoita voitiin pitää kevään rajoitusten jälkeen turvallisesti auki.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa ja Sastamalan seudun museossa vieraili yhteensä 6 978 asiakasta. Näistä maksettuja käyntejä oli 4 080 ja ilmaiskäyntejä 2 898. Museokortin suosio jatkuu, ja esimerkiksi heinäkuussa Sastamalan museoissa kävi enemmän Museokortti-kävijöitä kuin edellisenä vuonna.

– Kevään pitkän sulun ja varovaisen kesäkuun jälkeen kävijät löysivät taas Kirjakorttelin museot palveluineen, ja heinäkuun kävijämäärät olivat lähes edellisen vuoden tasolla, kertoo museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

Kun mukaan lasketaan museoiden ulkopuolella järjestettyjen tapahtumien ja näyttelyiden kävijät sekä digitaaliset asiakkaat, tavoittivat museot 36 271 asiakasta.

Digitaaliset sisällöt toivat uusia yleisöjä

Koronarajoituksien vuoksi säätiön yksiköt järjestivät vain muutamia fyysisiä tapahtumia – tämä näkyy ilmaisten kävijöiden laskuna.

Poikkeuksellinen vuosi pakotti hyvällä tavalla säätiön miettimään uusia palvelumuotoja. Säätiö esimerkiksi järjesti lukuisia kokonaan tai osittain virtuaalista tapahtumia.

– Aiemmin Suomen Kirjainstituutti järjesti täydennyskoulutuksia vain fyysisesti, mutta nyt virtuaaliset Lukuintoa pakopeleistä -täydennyskoulutukset tavoittivat ihmisiä Oulusta Helsinkiin – ja eräs Suomi-koulun opettaja osallistui koulutukseen jopa Espanjasta asti, kertoo intendentti Heli Vuohelainen.

Säätiön yksiköt tuottivat vuoden aikana yli 20 uutta virtuaalista opastusta ja opetusmateriaalia. Yhdessä aiemmin tuotettujen materiaalien kanssa ne tavoittivat yhteensä yli 20 000 asiakasta. Esimerkiksi Sastamalan seudun museon Topoteekki-verkkoarkiston kävijämäärä kolminkertaistui edellisestä vuodesta nousten nyt 3 235:een.

– Virtuaalisuuteen panostaminen selvästi kannatti, Hänninen-Tolvi iloitsee.

Juhlavuoden ohjelma julkistetaan myöhemmin

Pandemian vaikutukset säätiön toimintaan näkyvät jatkossakin palveluiden kehittämistyössä. Totuttujen näyttelyiden ja tapahtumien lisäksi asiakkaat pääsevät nauttimaan yhä enemmän virtuaalisista sisällöistä.

– Vuonna 2021 yksi isoimmista hankkeistamme on Kirjakorttelin pihapiirin toteutettava digitaalinen pelikierros, Apteekkarin aikaan, joka avaa alueen historiaa ja nykyisyyttä uudella tavalla, Hänninen-Tolvi kertoo.

Pukstaavin 10-vuotisjuhlavuoden muu ohjelma julkaistaan myöhemmin kevään aikana, mutta tiedossa on jo nyt, että vuosi sisältää ainakin uuden pakohuoneen avaamisen.


Tags:
2020 kävijämäärät museo pukstaavi sastamalan seudun museo uutinen