Tapahtumat

Tapahtumakalenteri

26.10.

Muut tapahtumat

Amandan nimipäiväkahvit Pukstaavissa

Tyrvään Mantan juhlavuosi jatkuu.

Juhlimme Amandan nimipäivää Pukstaavissa to 26.10. klo 17–19. Nimipäiväkahvit järjestetään juhlavuottaan viettävän Tyrvään Mantan eli Amanda Jokisen kunniaksi. 

Ohjelmassa on Tyrvään Marttojen järjestämän kakkukilpailun kakkujen maistelua sekä musiikkia. Esiintymässä on Sastamalan musiikkiopiston oppilas Aurora Koskinen (viulu), jonka ohjelmistoon kuuluu 1. A. Vivaldi: Concertto A molli, 3. Osa 2. J. Becker: Gavotti 3. J. Williams: Schindler's List 4. Valssi.

Vapaa pääsy!

12.09. 27.10.

Näyttelyt

Sanoja Suomesta

Suomen Kalligrafia yhdistyksen näyttely 12.9.–27.10.2017.

Pukstaavin galleriassa on 12.9.–27.10.2017 esillä Suomen Kalligrafiayhdistyksen näyttely Sanoja Suomesta. Näyttelyn töissä kauniit tekstit yhdistyvät eri tavoin kuviin ja väreihin. Mukana on töitä usealta eri kalligrafilta.

Gallerianäyttelyyn pääsee samalla lipulla kuin muuallekin Pukstaaviin (alle 18 v. ilmaiseksi, aik. 6/4e, museokortti käy). Näyttely on avoinna ti–pe klo 10–16 sekä la klo 10–15.

02.11. 03.11.

Muut tapahtumat

Tyrwäyspäivät: luvassa hyviä tarjouksia

Tule shoppailemaan Sastamalan keskustaan 2.–3.11.

Pukstaavi on mukana Tyrwäyspäivissä torstaina ja perjantaina 2.–3.11.

Tyrwäyspäivät on Sastamalan yhteinen halpojen hintojen markkinatapahtuma, jossa alueen yritykset laittavat esiin hullumaisen halpoja tarjouksia.

11.11.

Muut tapahtumat

Lankku

Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma järjestetään Kirjakorttelissa ja muualla Marttilankadulla 11.11.

Lankku, eli Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma on koko perheelle suunnattu, kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, joka kerää yhteen kulttuurin tekijöitä ja kokijoita monien esiintyjien ja työpajojen siivittämänä. Tapahtuma pidetään la 11.11.2017 klo 11-18 Marttilankadulla Sastamalassa ja yksi tapahtumapaikoista on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Tarkemmat ja ajankohtaiset tiedot: www.sastamalanopisto.fi/sivu.tmpl?sivu_id=9620.

Tapahtuman teemana on monilukutaito, joka näkyy monipuolisena tarjontana kaikille tarjottavina työpajoina, joita on lähes 20. Mukana on mm. MarttilankatuMysteeri -ongelmanratkaisutehtävä, rap/beatboxaus -työpaja, boffaamista, koodaamista jne. Tapahtumassa on varmasti kaikille jotain uutta koettavaa, myös aikuisille!

Tapahtuman pääesiintyjänä nähdään yli 200 000 Youtube-seuraajaa omaava, pelaamisesta videobloggaava MrJallu101. Sanataiturikisan yhteydessä esiintyy rapin sm-finalisti Niko Nova. Aikuisille ja nuorille luennoi some-käyttäytymisestä Tommi Tossavainen, jonka Lapset ja media -koulutuksessa keskustellaan median muutoksesta ja internetin merkityksestä meille kaikille ja kasvatukselle. Lavalla nähdään myös nyky- ja break-tanssia yhdistävä Mikko Makkosen ja Tero Hytösen -tanssiesitys sekä Sastamalan musiikkiopiston oppilaita.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös lapsille ja nuorille suunnattu Sastamalan Sanataituri -kilpailun finaali, jonka pääpalkintona on 200€. Lisäksi tapahtumassa lanseerataan ensimmäistä kertaa liikuntaa ja sanaleikkejä yhdistävä Sanasodan SM-kilpailut, johon voi osallistua esim. kaveriporukalla tai perheen kesken!

01.12. 02.12.

Muut tapahtumat

Vanhan ajan joulumarkkinat Kirjakorttelissa

Tule nauttimaan vanhan ajan joulutunnelmasta 1.–2.12.2017.

Sastamalan Vanhanajan Joulumarkkinat järjestetään perjantaina ja lauantaina 1.–2.12.2017 (pe klo 16–20, la klo 10–14) Pukstaavin ja Tornihuvilan pihapiirissä sekä Marttilankadulla.

Tapahtuma on osa Sastamalan joulunavausta, joka huipentuu lauantaina 2.12. eri puolilla Sastamalan keskustaa.

28.01. 31.12.

Näyttelyt

Parantava Manta

Pukstaavissa voi ihailla kuuluisan kansanparantajan työhuonetta ja reseptejä 28.1.–31.12.2017.

Sastamalassa vietetään vuonna 2017 Tyrvään Mantan juhlavuotta, jonka ohjelma pohjautuu yhden aikansa tunnetuimman kansanparantajan Amanda Jokisen (1853 - 1922) elämään.

Juhlavuoteen osallistuu myös Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, jossa on esillä Sastamalan seudun museon tuottama näyttely Parantava Manta. Näyttely sisältää Tyrvään Mantan reseptejä sekä interiöörin eli näkymän Mantan työhuoneesta. Näyttely on esillä Pukstaavissa 28.1.–31.12.2017.

Näyttely sopii Pukstaaviin erittäin hyvin esimerkiksi sen vuoksi, että Tyrvään Mantan käyttämä Tyrvään piirikunnan apteekki (myöh. Vammalan apteekki) sijaitsi Bäckmanin talossa.

Kadonneiden reseptien tarina

Arvo Riutta oli 1970-luvulla purkamassa Amanda Jokisen taloa ja löysi sieltä paperikasan. Hän tajusi heti näiden reseptien merkityksen ja halusi lahjoittaa ne museoon. Asia kuitenkin jäi ja vuosien kuluessa reseptit hukkuivat. Keväällä 2015 muutama kuukausi Arvon kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Salme Riutta löysi reseptit ja otti yhteyttä museoon. Arvon tahdon mukaisesti Salme lahjoitti 125 reseptiä Sastamalan seudun museoon.

Syksyllä 2016 reseptit konservoitiin Metropolia ammattikorkeakoulussa Vantaalla. Työn tekivät paperikonservaattoriopiskelijat Jenni Järvinen ja Kirsi Kärki. Resepteille tehtiin kemiallisia konservointitoimenpiteitä kuten pesu, neutralointi ja musteen stabilointi. Jokainen resepti sai myös oman suojataskunsa. Reseptien konservoinnista kerrotaan lisää Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin näyttelyssä.

05.07. 31.12.

Näyttelyt

Kirjanystävän kirjahylly: Yhden kirjan monta elämää

5.7.–31.12.2017

Suomen kirjainstituutin säätiön pitkäaikainen asiamies ja museonjohtaja Leena Aaltonen jäi eläkkeelle heinäkuun alussa. Hän toteutti vielä Pukstaavin Kirjanystävän kirjahyllyyn vitriininäyttelyn Yhden kirjan monta elämää, joka on esillä 5.7.–31.12.2017.

Näyttely kertoo kirjasta Fedja-setä, kissa ja koira, joka on ollut Aaltosen perheessä monen sukupolven suosikki. Kirja myös sai aikaan sen, että Aaltosten yrityksen nimeksi tuli Matroskin.

"Tarvittiin onnellisia sattumia ja kirjailija Hannu Mäkelän oivallus, jotta neuvostoliittolaisen kirjailijan Eduard Uspenskin teos pääsi länteen ja nousi yhdeksi lastenkirjallisuuden klassikoksi", Leena Aaltonen pohtii.

Hänen toteuttamansa näyttely luo katsauksen muun muassa kirjailijaan, hänen ystäväänsä Hannu Mäkelään, suomentajaan ja kuvittajaan sekä hyvän lastenkirjan ominaisuuksiin ja kirjan tuotteistamiseen.

Fedja-setä, kissa ja koira on käännetty noin 20 kielelle. Näistä Leena Aaltonen on saanut vasta venäjän- ja englanninkieliset versiot ja hän toivookin apua saadakseen kaikki erikieliset käännökset.

Kirjanystävän kirjahylly sijaitsee Pukstaavin yläkerrassa päänäyttelyn yhteydessä.

09.11. 27.01.

Näyttelyt

Satu kuuluu kaikille

Satuaiheisia postikortteja Heidi Nummilan kokoelmista 9.11.2017–27.1.2018.

Pukstaavin galleriassa on 9.11.2017–27.1.2018 esillä satuaiheisia postikortteja. Postikortit ovat keräilijä Heidi Nummilan kokoelmasta. Korttien kuvituksessa vilisee sekä kotimaisia että ulkomaisia satuhahmoja Muumeista Punahilkkaan.

Gallerianäyttelyyn pääsee samalla lipulla kuin muuallekin Pukstaaviin (alle 18 v. ilmaiseksi, aik. 6/4e, museokortti käy). Näyttely on avoinna ti–pe klo 10–16 sekä la klo 10–15.

.:Menneet tapahtumat:.

18.10.

Muut tapahtumat

Tartu satuun!

18.10. vietetään hilpeää Satupäivää Pukstaavissa.

Pukstaavissa vietetään hilpeää Satupäivää 18.10. klo 14–15.30. Sadut saavat ihka uuden muodon!

Susi hukassa
Pukstaavissa on Susi hukassa eli voit osallistua Punahilkka-sadun uuden version tekemiseen.
Susijahdissa mukana Sotesin lapsiperheiden sosiaalipalvelut.

Tatu, Patu ja satu
Saat kuulla, millaisia ällistyttäviä satuja Tatu ja Patu ovat keksineet, lukijana museolehtori Sanna Asikainen.

Satumainen löytöretki
Voit myös seikkailla näyttelyssä omatoimisen tehtäväkierroksen Satumaisen löytöretken parissa.

Pukstaavin näyttelyyn on tapahtuman aikana vapaa pääsy.

17.10.

Muut tapahtumat

Sastamalan lelumuistot talteen

Sastamalan seudun museo järjestää Pukstaavissa muistelutilaisuuden.

Nykyisen Sastamalan alueella on ollut erittäin vireä lelunvalmistusperinne. Vilho Ojala, Kalle Karppi, Eero Heikkilä ja monet muut valmistivat verstaissaan leluja lasten käyttöön. Niemen tehtaatkin oli aikanaan leluvalmistuksen kärkinimiä.

Sastamalan seudun museo tekee syys- ja lokakuun aikana pitkäaikaisen leluvalmistajan, Kalle Karpin, leluverstaan pelastusdokumentoinnin Tyrväänkylässä. Samalla Sastamalan seudun museon toiminnassa otetaan käyttöön Museoliiton syyskuussa julkaisemat kulttuuriperinnön pelastusdokumentointiin liittyvät käytänteet.

Museo myös kartoittaa syksyn 2017 aikana yleisemmin Sastamalan alueen leluverstasperinnettä. Kartoituksen kohteena on lelunvalmistus keskittyen puulelujen ansiokotiteollisuuteen vuosina 1900–1960.

Museo järjestää yhdessä Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksen kanssa muistelutilaisuuden Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa 17.10.2017 klo 12–14.

– ­Olemme erityisen kiinnostuneita paikallisesti valmistetuista puuleluista, mutta myös muista lelu- ja leikkimuistoista aina 1960-luvulle asti, kertoo museon projektityöntekijä Marja-Leena Santanen.

Hän ottaa lelu- ja leikkimuistoja vastaan 22.10. asti myös puhelimitse tai sähköpostitse: 045 139 6455 tai marja-leena.santanen@pukstaavi.fi.

03.10.

Muut tapahtumat

Kaikuja Suomesta -runotyöpaja

Sastamalan Opiston ja Pukstaavin yhteisellä kurssilla tutustutaan uuteen runomittaan.

Sastamalan Opiston ja Pukstaavin yhteisessä Kaikuja Suomesta -työpajassa tutustutaan Pukstaavin omaan runomittaan kaikuun ja kirjoitetaan suomiaiheisia kaikuja.

Tule rohkeasti mukaan, vaikka et olisi kirjoittanut runoja aikaisemmin!

Kurssi järjestetään 3.10. klo 15.30–17.45 ja sen opettajina toimivat Tiina Laaninen ja Sanna Asikainen. Tälle kurssilla tulee ilmoittautua viimeistään 26.9.

Min verran meissä on lempeä, sen verran meissä on ijäistä.

Eino Leino

Hymyilevä Apollo