Tapahtumat

Tapahtumakalenteri

20.09.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Sinisen hämärän lumous -luento

20.9.2018

Kulttuuritorstai vie tällä viikolla satumaisiin metsiin ja jokien varsille. Piippalakkien maisemissa: Pekka Vuoren satukirjat -näyttely kuljettaa kävijän satujen maisemien ja veikeiden tonttuhahmojen kautta kuvittajan ja kirjailijan tarinoiden maailmaan. Siellä seikkaillaan myyttisissä kansallismaisemissa, kierretään jännittäviä kaukomaita, käännetään kaikki ylösalaisin ja eletään satuhahmon arkielämää. Näyttelysuunnittelija Aino-Maria Kangas avaa tunnetun kuvittajan satujen maailmaa ja tuo uusia näkökulmia näyttelyn teoksiin. Luennolle on vapaa pääsy! Samalla reissulla voi piipahtaa myös Kahvila Pukstaavissa.

Tapahtuman järjestää Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

27.09.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kansanmusiikki-ilta

27.9.2018 klo 18

Tämän viikon kulttuuritorstain iloksi kuulemme taitavaa musisointia! Kansanmusiikki-illassa on luvassa Lauluyhtye Kanto ja muita kansanmuusikoita. Järj. Lauluyhtye Kanto ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

01.10.

Muut tapahtumat

Säätiöt tieteen ja taiteen tukena

Pirkanmaan säätiöpäivä Tampereella Kulttuuritalo Laikussa 1.10. klo 14–19

Tiedätkö miten monipuolisesti pirkanmaalaiset säätiöt toimivat tieteen ja taiteen tukena? Voit tulla hakemaan siitä maistiaisia maanantaina 1.10. klo 14– 19, jolloin Suomen kirjainstituutin säätiö on mukana järjestämässä Pirkanmaan säätiöpäivää Tampereella Kulttuuritalo Laikussa (Keskustori 4). Vapaa pääsy!

OHJELMA

Klo 14–

Kohtuullista kritiikkiä: Musiikki- ja kirjallisuuskriitikko Siskotuulikki Toijosen haastateltavana kirjailija Juha Siro ja toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen

Klo 15–

Tervetuliaissanat: Maakuntajohtaja Esa Halme

Liedlaulua: Tuiki Latvala ja Tuomas Salokangas

Kirjailijanurkka: Intendentti Heli Vuohelaisen haastateltavana kirjailija Jukka-Pekka Palviainen

Musiikkia: Sonja Lankinen, klarinetti

Klo 16–

Tieteessä tapahtuu: FT Jaakkojuhani Peltonen: Aleksanteri Suuri ja länsimaisen mieskuvan rakentuminen

Vastuullista journalismia: Miten toimitus varmistaa uutisen faktat? Keskustelemassa Riina Nevalainen (uutispäällikkö ja uutistiimin vetäjä, Aamulehti) ja Suvi Tanner (digitaalisen median kehityspäällikkö, Alma Consumer)

Klo 17–

Laikun historiaa: Näyttelijä Auvo Vihro Emil Aaltosena

Yliopisto muutoksessa: Uuden Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls: Mietteitä uuden yliopiston avaamisen kynnyksellä

Musiikkia: Tampereen Oopperan kuoro esiintyy

Tieteessä tapahtuu: Mitä tutkimus on ja miten se vaikuttaa arkielämään? Suvi Tanner haastattelee diabetestutkija Sami Oikarista sekä historiantutkija Ella Viitaniemeä ja Riikka Miettistä

Musiikkia: Sonja Lankinen, klarinetti

Liedlaulua: Juho Sten ja Juhani Rantanen

---

Päivän aikana pääsee keskustelemaan säätiöiden edustajien kanssa niiden apurahoista ja muusta toiminnasta.

Ohjelman tarjoaa: Diabetestutkimussäätiö sr, Emil Aaltosen Säätiö sr, Jalmari Finnen säätiö, Kunnallisneuvos C.V. Åkerlundin säätiö, Majaoja-säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto, Pro Musica Säätiö sr, Suomen kirjainstituutin säätiö, Tampereen Oopperatoimintasäätiö

04.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Peilit (Zerkala)

4.10.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Yhden Venäjän merkittävimmän naisrunoilijan Marina Tsvetajevan värikäs elämäkerta. Kesto 100 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

11.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kulo-, Rauta- ja Liekoveden laivaliikenteen historiaa -luento

11.10.2018 klo 18

Ahto, Alku, Apu I-IV, Eko, Into, Joutsen, Karkku, Lokki, Lähtö, Memmola ja monet muut laivat ovat liikennöineet alueemme vesillä. Jari Mäkelä kertoo tutkimuksestaan. Tule kuuntelemaan tai jakamaan omat tietosi lähivesistöjen laivaliikenteestä 1800-luvulta nykypäivään. Järj. Sastamalan seudun museo ja Sastamalan Opisto.

18.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kirjailijakahveilla Nevfel Cumart

18.10.2018 klo 18

Nevfel Cumart kertoo pitkästä urastaan kirjailijana, runoilijana, kääntäjänä ja journalistina. Saksalainen kirjailija on Helsingin Goethe-Instituutin ja Tampereen Saksalaisen Kulttuurikeskuksen "Stadtschreiber"-residenssin tämänvuotinen kirjailijavierailija, ja asuu ja työskentelee Tampereella lokakuun aikana. Järj. Tampereen Saksalaisen kulttuurikeskus, Sastamalan Opisto ja Suomen kirjainstituutin säätiö.

25.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Anna Karenina, Vronskin tarina

25.10.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Leo Tolstoin romaaniin perustuva tarina Anna Karenina, Vronskin tarina tarkastelee kolmiodraamaan rakastajan näkökulmasta. Kesto 138 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

01.11.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Matkoilla utooppisissa maisemissa

1.11.2018 klo 18

Hilja Roivainen avaa matkojen, satujen ja maisemien merkitystä klassisessa utopiakirjallisuudessa ja länsimaisen 1500–2000-luvun maisemataiteen historiassa. Esimerkeistä keskustellaan Pekka Vuoren satumaisemia reflektoiden. Järj. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

15.11.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Kaksi naista

15.11.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Ivan Turgenevin klassikkoteokseen ”Kuukausi maalaiskylässä” (1855) pohjautuva elokuva. Kesto 98 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

13.12.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kirjailijakahveilla Roope Lipasti

13.12.2018 klo 18

Kirjailijakahveilla kuullaan suomalaisten eturivin kirjailijoiden mietteitä omista kirjoistaan, kirjallisuudesta ja elämästä yleensä.

Tämän kerran vieraamme Roope Lipasti tunnetaan nokkelista romaaneistaan ja mukaansatempaavista lastenkirjoista. Hänen esikoisromaaninsa Rajanaapuri (2012) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Lipasti on kirjoittanut muun muassa romaanit Rajanaapuri, Perunkirjoitus ja Linnan juhlat, Halkaisukirvesmies, lukuisia lastenkirjoja sekä näytelmiä ja kuunnelmia.
Järj. Suomen Kirjainstituutti.

01.05. 31.01.

Näyttelyt

Leikiten!

Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina –näyttely Sastamalan seudun museossa

LEIKITEN! – Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina -näyttely kertoo Sastamalan alueella 1900–1960-luvuilla sijainneiden puuleluverstaiden toiminnasta. Puuleluja valmistaneita verstaita on toiminut nykyisen Sastamalan alueella useita. Näyttelyssä sukelletaan Sastamalan asemanmäen, Tyrväänkylän, ja näiden lähellä sijainneiden verstaiden toimintaan. Näyttelystä löytyy myös mukava lelukauppa, jossa lapset voivat leikkiä ja koristella nykypäivän puuleluja.

Näyttely on avoinna 1.5.2018–31.1.2019 Sastamalan seudun museossa, joka on keväästä 2018 asti toiminut Pukstaavin naapurissa. Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon pääsee yhteislipulla.

01.06. 28.02.

Näyttelyt

Piippalakkien maisemissa - Pekka Vuoren satukirjat

1.6.2018–28.2.2019 Sukelletaan satumaisiin maisemiin ja tutustutaan tonttuihin

Tunnetun suomalaiskuvittajan ja kirjailijan Pekka Vuoren satukirjoihin sukeltava näyttely avautuu Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa 1.6.2018. Piippalakkien maisemissa – Pekka Vuoren satukirjat -näyttely pulahtaa nimensä mukaisesti Vuoren tuotantoon erityisesti satumaisemien ja veikeiden tonttuhahmojen kautta.

Pekka Vuoren kädenjälki on jättänyt leimansa suomalaisten muistoihin sukupolvien ajan: hänen kuvituksensa ovat koristaneet muun muassa lukuisia lastenkirjoja, kirjankansia ja kortteja. Hän on työskennellyt kuvittajana myös muun muassa Helsingin Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä ja Uudessa Suomessa.

Pukstaavissa avautuva näyttely keskittyy Vuoren palkittuun lastenkirjatuotantoon. Toiminnallisessa näyttelyssä kuljetaan metsän siimeksestä satujen siniseen hämärään, jossa voi pulahtaa vaikkapa palloavantoon tai sovittaa itsekin tonttumaista hattua. Näyttelyssä on esillä myös harvoin nähtyjä Pekka Vuoren satujen kuvitusoriginaaleja, jotka Vuori on lahjoittanut Pukstaavin kokoelmaan.

Vuori on toiminut lastenkirjailijana 1960-luvun lopulta asti, ja häneltä on ilmestynyt 11 lapsille suunnattua teosta. Vuoren satukirjoissa maisema saa kertojan roolin. ”Jos sadulle pitäisi nimetä jokin väri, niin se olisi kyllä sininen, hieman karmiininpunaiseen vivahtava sininen”, Pekka Vuori kuvailee. Hänen tarinoissaan seikkaillaan myyttisissä kansallismaisemissa, kierretään jännittäviä kaukomaita, käännetään kaikki ylösalaisin ja eletään satuhahmon arkielämää. Satujen lempeän vallaton maailma kutsuu niin lapset kuin aikuisetkin heittäytymään ulos totutuista rooleistaan ja katsomaan maailmaa uusin silmin. ”Saduissa voi kokea voiman- tai vallankäyttöä. Sehän on se, mitä lapsi kaipaa. Voi kokea itsekin olevansa voimakas, kun lukee vallankäytöstä”, Pekka Vuori toteaa.

Piippalakkien maisemissa -näyttely on avoinna 1.6.2018–28.2.2019. Näyttelyyn liittyen Pukstaavissa järjestetään myös lastentapahtumia ja asiantuntijaluentoja.

.:Menneet tapahtumat:.

13.09.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Rudolf Nurejev – Rudik

13.9. klo 17.30

Venäläisessä elokuvaillassa näemme tällä kertaa tarinan maailmankuulusta balettitanssijasta Rudolf Nurejevista. Elokuvan kesto on 52 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

06.09.

Luennot Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Elämää leluverstaassa -luento

6.9. klo 18

Niemen tehtaiden pitkäaikainen johtaja Matti Niemi ja Marja-Leena Santanen vievät kuulijat pintaa syvemmälle paikallisten leluverstaiden arkeen ja historiaan. Järj. Sastamalan seudun museo ja Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys.

19.08.

Muut tapahtumat

Sastamalan Wanhat Talot

Ihastuttavat vanhat talot avaavat ovensa yleisölle 19.8. klo 11–18.

Viisikymmentä eri puolella Sastamalaa sijaitsevaa perinteikästä talonpoikaiskulttuuria edustavaa vanhaa rakennusta avaa ovensa niin paikallisille kuin muualta tuleville 19.8.2018 klo 11–18. Yksityiset henkilöt ja julkiset toimijat esittelevät rakennuksia perinnerakentamisen, sisustuksen, historian säilymisen, pihapiirin hoidon ja yksilöllisen maaseutuasumisen näkökulmasta.

www.wanhattalot.fi sivuilla julkaistaan kesällä kohteita esittelevä karttasovellus. Muutamissa kohteissa on erilaisia oheistapahtumia ja melkein jokaisessa kohteessa on myynnissä joko ruokaa tai kahvia kahvileipineen. Tapahtumaan ei ole pääsymaksua.

Lisätiedot: www.wanhattalot.fi

05.06. 31.07.

Muut tapahtumat

Lasten touhutiistait

Puuleluja ja vuorikiipeilyä luvassa 5.6.–31.7.

Ohjattuja kesäpuuhia lapsille Pukstaavissa ja Sastamalan seudun museossa
näyttelyjen hengessä. Tule mukaan suunnittelemaan leluja, kiipeilemään mielikuvitusvuorilla ja seikkailemaan
tingelistangelispuutarhassa!

Touhutuokioihin on vapaa pääsy. Alle 6-vuotiaat oman aikuisen seurassa.

Aiheet:

5.6. lelut heräävät henkiin
12.6. laiskojen tonttujen saari
19.6. tingelistangelispuutarha
26.6. suunnitellaan leluja
3.7. vuoren valloitus
10.7. puulla saa leikkiä
17.7. parrakasta porukkaa
ja muita Vuoren satuhahmoja
24.7. lelukaupassa
31.7. vuorikiipeilyä

Touhutuokioihin lähdetään yhdessä Pukstaavin infosta klo 10.

Min verran meissä on lempeä, sen verran meissä on ijäistä.

Eino Leino

Hymyilevä Apollo