Tapahtumat

Tapahtumakalenteri

20.05. 30.05.

Muut tapahtumat

Sanataidekerhojen näyttely

Tarinoiden Sastamala Pukstaavissa 20.–30.5.2017.

Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon harrastekerholaiset järjestävät näyttelyn Pukstaavissa 20.–30.5.2017.

Alakoululaisten sanataidekerhoissa on lukuvuoden aikana leikitty sanoilla ja seikkailtu mielikuvituksessa. Sanataiteeseen on yhdistetty kuvan tekemistä, suullista tarinankerrontaa, askartelua ja paikallishistoriaa esimerkiksi Tyrvään Mantan reseptien muodossa. Kerhot kokoontuivat Muistolan, Pehulan, Mouhijärven, Häijään, Varilan, Kiikan ja Toukolan kouluilla.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo ovat saaneet kerhojen toteuttamiseen avustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeesta, jonka tavoitteena on parantaa lastenkulttuurin saavutettavuutta.

28.01. 01.07.

Näyttelyt

Kirjanystävän kirjahylly: Otteita oikeuspsykiatrin kirjahyllystä

28.1.–1.7.2017 esillä muun muassa 1800-luvun sähköhoitolaite.

Kirjanystävän kirjahyllyssä on esillä oikeuspsykiatri Mika Rautasen kirjallisuutta – ja vähän muutakin esineistöä.

Mika Rautanen (1978) on Tyrväällä koulunsa käynyt helsinkiläinen oikeuspsykiatri. Hänen kirjahyllyynsä on kerääntynyt kirjojen lisäksi muistoja ja kuriositeetteja. Hänelle tärkeitä ovat matkat maailman eri kolkkiin, ihmisyyden hurjatkin ilmenemismuodot ja näiden hoitoyritykset sekä mielikuvitusta venyttävät tarinat.

“Johtavana periaatteena kirjahyllyä kerätessä on syytä pitää tiettyä eteenpäinsuuntautuneisuutta: mikään ei ole tunkkaisempi kuin kokonaan luettu ja koettu kirjasto, joka katsoo vain menneeseen. Tärkein osuus saattaakin olla ne kirjat, jotka on hankittu tulevaisuutta silmällä pitäen. Ne kertovat, millaisiin asioihin olisi hauskaa ja tärkeää ehtiä tutustumaan huomenna. Kirjatarhan hoitaminen, perkaaminen ja vaaliminen on elämänmittainen missio, johon yksi elämä ei edes riitä", Rautanen miettii.

Kirjanystävän kirjahylly sijaitsee Pukstaavin yläkerrassa päänäyttelyn yhteydessä. Mika Rautasen kirjoja on esillä 28.1.–1.7.2017.

28.01. 31.12.

Näyttelyt

Parantava Manta

Pukstaavissa voi ihailla kuuluisan kansanparantajan työhuonetta ja reseptejä 28.1.–31.12.2017.

Sastamalassa vietetään vuonna 2017 Tyrvään Mantan juhlavuotta, jonka ohjelma pohjautuu yhden aikansa tunnetuimman kansanparantajan Amanda Jokisen (1853 - 1922) elämään.

Juhlavuoteen osallistuu myös Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, jossa on esillä Sastamalan seudun museon tuottama näyttely Parantava Manta. Näyttely sisältää Tyrvään Mantan reseptejä sekä interiöörin eli näkymän Mantan työhuoneesta. Näyttely on esillä Pukstaavissa 28.1.–31.12.2017.

Näyttely sopii Pukstaaviin erittäin hyvin esimerkiksi sen vuoksi, että Tyrvään Mantan käyttämä Tyrvään piirikunnan apteekki (myöh. Vammalan apteekki) sijaitsi Bäckmanin talossa.

Kadonneiden reseptien tarina

Arvo Riutta oli 1970-luvulla purkamassa Amanda Jokisen taloa ja löysi sieltä paperikasan. Hän tajusi heti näiden reseptien merkityksen ja halusi lahjoittaa ne museoon. Asia kuitenkin jäi ja vuosien kuluessa reseptit hukkuivat. Keväällä 2015 muutama kuukausi Arvon kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Salme Riutta löysi reseptit ja otti yhteyttä museoon. Arvon tahdon mukaisesti Salme lahjoitti 125 reseptiä Sastamalan seudun museoon.

Syksyllä 2016 reseptit konservoitiin Metropolia ammattikorkeakoulussa Vantaalla. Työn tekivät paperikonservaattoriopiskelijat Jenni Järvinen ja Kirsi Kärki. Resepteille tehtiin kemiallisia konservointitoimenpiteitä kuten pesu, neutralointi ja musteen stabilointi. Jokainen resepti sai myös oman suojataskunsa. Reseptien konservoinnista kerrotaan lisää Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin näyttelyssä.

.:Menneet tapahtumat:.

22.03. 07.01.

Näyttelyt

Tunne tilasta tarinaan

22.3.2016-7.1.2017

Mikä yhdistää arkkitehtejä, kirjailijoita ja sinua? Kaikki ovat mestareita tilojen luomisessa. Arkkitehdin tilat ovat käsinkosketeltavia. Kirjailijan tilat syntyvät tarinoissa. Sinä kannat aina mukanasi mielentilaa.

Pukstaaviin rakentuu nyt aivan uudenlainen ja alati muuttuva elämys, joka yhdistää kirjallisuuden, tilat ja mielentilat. Hiljenny sotalasten kohtaloiden ääressä, seikkaile erilaisten pintojen ja tekstiilien lomassa, rakentele värikkäillä palikoilla, kiipeä jättituolille, pohdi oman elämäsi kulisseja, hämmästele Suomen paksuinta kirjaa. Tee elämyksestä juuri sinun näköisesi. Tunne tilasta tarinaan on esillä 22.3.2016–7.1.2017.

Kokonaisuus on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun ja Taiteen edistämiskeskus Taiken yhteistuotantoa.

01.09. 06.01.

Näyttelyt

Kirjanystävän kirjahylly: Kirjan tilat

1.9.2016–6.1.2017 Pukstaavissa esillä pop-up-kirjoja Timo Surojeginin kokoelmasta.

Kirjanystävän kirjahyllyn ovat valloittaneet kolmiulotteiset pop-up- eli ponnahduskirjat Timo Surojeginin kokoelmista.

Vanhimmat esillä olevat kirjat ovat 1960-luvulta. Lumikki ja seitsemän kääpiötä sekä Saapasjalkakissa ovat vuodelta 1965. Ne kuuluvat Tammen julkaisemaan ponnahduskirjojen sarjaan, johon kuuluvat myös ainakin Hannu ja Kerttu sekä Tuhkimo. Näiden kirjojen tekstit on kirjoittanut Marjatta Kurenniemi ja kuvituksen on tehnyt V. Kubašta. 1960-luvulta näyttelyssä ovat myös Tip + Top maalla ja Tip + Top eläintarhassa. Niihin tekstit on laatinut Lea Karvonen ja kuvituksen on tehnyt V.Kubašta.

Timo Surojegin on pitänyt antikvaarista kirjakauppaa jo 1980-luvulla. Hänen liikkeensä toimii Helsingin Kampissa. Surojegin on Suomen antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja ja Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n hallituksen varajäsen.

Surojegin alkoi kartuttaa pop-up-kirjoja noin 10 vuotta sitten, koska kirjan esineellisyys kiehtoo häntä. Surojegin on suunnitellut pop-up-kirjojen näyttelyä aiemminkin, koska kirjat pääsevät oikeuksiinsa vasta avonaisina.

– On hyvä, että pop-up-kirjat saivat arvoisena paikan Pukstaavin kirjahyllystä, Surojegin sanoo.

Hänen mukaansa ponnahduskirjat ovat haastava keräilyalue, koska niitä on vaikea löytää hyväkuntoisena. Suurin osa niistä on suunnattu lapsille, joten niillä on leikitty paljon.

Timo Surojeginin ponnahduskirjat ovat esillä Pukstaavin päänäyttelyn yhteydessä olevassa Kirjanystävän kirjahyllyssä 1.9.2016–6.1.2017.

13.12.

Muut tapahtumat

Jazztamala Singers Go St. Lucy -konsertti

Tule Lucian päivänä nauttimaan kuoromusiikin aatelia jouluisin maustein. Vapaa pääsy!

Tule Lucian päivänä Pukstaaviin nauttimaan upeasta kuoromusiikista ja laulamaan yhdessä. Jazztamala Singers Go St. Lucy -konserttiin on vapaa pääsy! Ilta alkaa kello 19.

Kuninkaalla vatsanpuru: koko maalla paasto, suru.

Lauri Viita

Myötätunto