Kevään Kulttuuritorstait

25.1. - 23.5. | 18.00 | Vapaa pääsy

Pukstaavin tapahtumakevät 2024 käynnistyy, kun Kulttuuritorstait alkavat jälleen pyöriä tammikuun lopulta alkaen!

Kaikkiin iltoihin on vapaa pääsy. Tapahtumat alkavat aina klo 18 Pukstaavin tapahtumasalissa. Osa illoista myös striimataan suorana Pukstaavin Facebook-kanavalla!

Kulttuuritorstain tapahtumapäivinä museot ovat avoinna klo 1118.

Kevään ohjelma:

25.1. klo 18 Siun ja miun Karjala-ilta

Suomalainen yhdistystoiminta sai uutta intoa Karjalan siirtolaisten myötä 1940-luvulta lähtien. Markku Pärssinen kertoo, millaisia yhdistyksiä ja osuustoimintaa Viipurin läänin Pyhäjärvellä toimi ja miksi yhdistystoiminta koettiin tärkeäksi. Seija Hirvikoski kertoo Marttojen toiminnasta ja Esa Mäkinen Nuorisoseura Alakylän Pyrinnön toiminnasta niin Pyhäjärvellä kuin Sastamalan seudullakin. Lisäksi kuullaan museon Pyhäjärvi-kokoelman kuulumisia ja tutustutaan kiertonäyttelyyn Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi.

järj. Vammalan Karjalaseura ja Sastamalan seudun museo

Tapahtuma tukee Karjalan Liiton teemavuotta Karjalaiset museot ja kokoelmat. Tutustu liiton toimintaan verkossa: https://www.karjalanliitto.fi/

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta vuonna 2024 teemalla Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot.

 

15.2. klo 18 Kotiseutumme kuvaajat – Opastus Sastamalan seudun museon uuteen näyttelyyn

Sastamalan seudun museoon helmikuussa avautuva näyttely esittelee museon valokuvakokoelman helmiä. Nostalgiset kuvat kertovat tuotteliaista kuvaajista ja paikallisista valokuvaamoista, valokuvauksen kehityksestä, arjesta ja juhlasta sekä kulttuurimaiseman muutoksesta.

Tule ajoissa paikalle, opastukselle mahtuu 20 ensimmäisenä saapunutta. Vapaa pääsy.

järj. Sastamalan seudun museo

 

29.2. klo 18 Talvinen tarinatuokio

Tervetuloa kuulemaan ja osallistumaan talviseen tarinatuokioon! Pia Krook esittää suomentamiaan ja kirjoittamiaan satuja, loruja ja runoja laululeikkien ryydityksellä. Suunnattu kaikenikäisille, lapsille, nuorille sekä aikuisille. Esitys on osa Lasten Pirkkaset 2024 -ohjelmaa. Kesto n. 45 min. Ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

järj. Sastamalan opisto ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi 

 

21.3. klo 18 Pirkanmaan paras paikka

Toimittaja Matti Kuusela kertoo muistelmakirjansa ”Journalisti” julkistustilaisuudessa juttujensa synnystä.

Matti Kuusela on Suomen palkituin sanomalehtitoimittaja, joka tunnetaan varsinkin yllätyksellisistä henkilöjutuistaan ja reportaaseistaan. Erityisen hyvin hänet tunnetaan Aamulehden levikkialueella. Kuusela on kiertänyt juttumatkoillaan ympäri maailmaa ja ympäri Pirkanmaata. Pirkanmaan hienoin pyörällä päästävä paikka on hänen mielestään Sastamalassa.

Kuuselaa haastattelee muistelmakirjan kustannustoimittaja Marko Vesterbacka. Tapahtuma lähetetään myös suorana Facebook Liven kautta.

Järj. Warelia ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

 

4.4. klo 18 ”Varovasti sanoi rovasti” – Onni Vesan elokuva

Sastamalalaisen Ajattomat Filmit harrastajaryhmän uusi elokuva ”Varovasti sanoi rovasti” nähdään ensi-illassa Pukstaavin Kulttuuritorstaissa 4.4.

Tehtaan vartija löytyy surmattuna Tampereen Amurista ja etsivä Ernest Braun saa parinsa kanssa tapauksen selvitettäväkseen. Tutkinta kuitenkin hidastuu, kun Braun saa kutsun pappilaan, jossa rovasti Paulus Kanto on huomioinut hänen ansiokkaan työnsä rikosten parissa. Pian paljastuu, että kutsu ei olekaan niin viaton, kuin rovasti antoi ymmärtää.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Onni Vesa. Elokuvan kesto 1 h 15 min

järj. Ajattomat Filmit ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

 

11.4. klo 18 Että iloni olisi puu – Kirsi Kunnaksen elämä ja teokset

Kirjailija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) elämä ja teokset. Vieraana kirjallisuuden professori (emerita), Kunnaksen ystävä ja elämäkerran kirjoittaja Leena Kirstinä. Haastattelijana Pukstaavin tuottaja-tiedottaja Jenna Kallio. Tapahtuma lähetetään myös suorana Facebook Liven kautta.

järj. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

 

18.4. klo 18 Kotiseutumme kuvaajat

Valokuvausta vuosikymmeniä harrastanut Reijo Keskikiikonen johdattaa kuvien maailmaan. Mitkä ovat hänen merkittävimpiä otoksiaan kotiseudusta? Tutustutaan valokuviin niin nykyajalta kuin menneiltäkin vuosikymmeniltä. Tuo mukanasi vanhoja valokuvia, joita digitoimme ja julkaisemme verkkoarkisto Topoteekissa illan aikana!

Järj. Sastamalan seudun museo

 

25.4. klo 18 Mitä on yöpöydälläsi? Keskustelua kirjoista

Tule kuulemaan kirjavinkkejä ja -suosituksia ja keskustelemaan kirjoista! Illassa kuulet myös kirjaston Tarinoita tarjolle -hankkeen sadosta.

järj. Sastamalan Kirjasto ja Suomen Kirjainstituutti

 

16.5. klo 18 Sastamalan opiston kesälehden julkistus

Kesä on jo nurkan takana, ja Kesälehti julkaistaan! Tule kuulemaan, millaisia juttuja lehteen on kirjoitettu, ja osta itsellesi oma kappale kesää!

järj. Sastamalan opisto ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

 

23.5. klo 18 Tyrvääläisten rikostutkijoiden tarina jatkuu

Kirjailija Olavi Toivola kertoo uutuusromaaninsa ”Musta kuningas” julkistustilaisuudessa paikallishistoriallisista löytöretkistään.

”Musta kuningas” jatkaa Toivolan 1930-luvulle sijoittuvien historiallisten rikosromaanien sarjaa. Sarjan kaikki kolme päähenkilöä ovat kotoisin Tyrvään seudulta, kuten Toivola itsekin, ja osa tapahtumista sijoittuu kirjailijan omiin lapsuusmaisemiin. Uuden teoksen tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Tyrvään pappila ja Liekorannan vieraskoti.

järj. Warelia ja Sastamalan seudun museo

 


Tags:
kirjallisuus kulttuuritorstait paikallishistoria