Tietokirjafanit – Lasten oma tiedetapahtuma

28.6. - 29.6.2024 | pe 12–17, la 12–16 | Vapaa pääsy

Tietokirjafanit on lasten oma tiedetapahtuma, joka tuo Kirjapäivien aikaan Pukstaaviin kuusi suosittua tietokirjailijaa hauskoine työpajoineen. Työpajoissa opitaan uutta ja tehdään käsillä – eriaiheisista pajoista jokainen löytää mieluisaa ja kiinnostavaa puuhaa!

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Muista myös Lasten omat Kirjapäivät Sylvään koululla! Pukstaavin ja Sylvään väliä kuljetaan näppärästi Zetorikyydillä.

 

Pe 28.6.

Aikajanatyöpaja: Miten viesti kulkee? klo 15–16
Pinja Meretoja

Tutustutaan puhelimen lähihistoriaan: numerokiekkoisesta pöytäpuhelimesta erilaisiin kännyköihin oli lyhyt matka. Millaista oli viestin kulkeminen lennättimien aikaan? Miltä oma nimi kuulostaisi morsetettuna? Lopuksi tehdään salakielinen viesti pisteillä ja viivoilla morseaakkosia käyttäen.

Soodaa ja sitruunaa – Ihmemönjäpaja klo 16–17
Jukka Laajarinne

Tutustutaan keittiökemian saloihin erilaisten kemiallisten reaktioiden kautta.

Tee oma tietokirja -työpaja klo 12–16

Työpajassa tehdään oma pieni tietokirja haluamastaan aiheesta. Samalla opitaan, millainen on tietokirjan rakenne ja miksi tietokirja tarjoaa somea punnitumpaa sisältöä. Vihkosta ei tarvitse tehdä valmiiksi asti, vaan sen saa mukaansa.

 

La 29.06.

Sporttipaja – Futistaktikot klo 12–13
Mika Wickström

Miltä kenttä näyttäisi, jos kaikki hyökkäisivät tai vain puolustaisivat? Tutustutaan käytännön kautta erilaisiin futistaktiikoihin ja pohditaan, mikä tekee pelaamisesta kivaa.

Karkkikorupaja klo 13–14
Vuokko Hurme

Tule tekemään oma helminauha karkeista!

Viherpeukalopaja klo 14–15
Kerttu Rahikka

Tehdään omat istutukset turveruukkuun. Pukstaavin takapihalla, sateen sattuessa sisällä.

Avaruusmatkaaja klo 15–16
Tero Hiekkalinna

Työpajassa tehdään rakenne, jonka avulla pingispallo pysyy mukissa, kun muki pudotetaan pöydän korkeudelta. Tämä simuloi Marsin pinnalle laskettavia arvokkaita tutkimuslaitteita.

Tee oma tietokirja -työpaja klo 12–16

Työpajassa tehdään oma pieni tietokirja haluamastaan aiheesta. Samalla opitaan, millainen on tietokirjan rakenne ja miksi tietokirja tarjoaa somea punnitumpaa sisältöä. Vihkosta ei tarvitse tehdä valmiiksi asti, vaan sen saa mukaansa.

 

Tietokirjafanit on Tiedekeskus Heurekan hanke, joka kasvattaa lasten ja nuorten lukuintoa ja tiedepääomaa tietokirjailijavierailujen avulla.​ Hyvin kirjoitetut, kiinnostavasti kuvitetut ja tutkittua tietoa sisältävät suomalaiset tietokirjat innostavat koululaisia lukemiseen ja faktatiedon äärelle.

Hankkeen rahoittaa Alfred Kordelinin säätiön Suuret kulttuurihankkeet. Vuosina 2024–2025 hanke vie kirjastoihin, tiedekeskuksiin ja kirja-alan tapahtumiin kaikkiaan 50 tietokirjailijavierailua. Mukana seuraa mm. Tee oma tietokirja -työpaja, jossa lapset saavat tehdä omasta aiheestaan pienen kirjasen tietokirjan malliin.


Tags:
alakoulu kirjailijavieras lapsille tietokirjafanit työpaja yläkoulu