Syksyn Kulttuuritorstait


Elokuun lopulla Pukstaavin perinteiset Kulttuuritorstait pyörähtävät jälleen käyntiin.

Kulttuuritorstait ovat Pukstaavin tapahtumasalissa ja niihin on vapaa pääsy!

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo ovat avoinna Kulttuuritorstain tapahtumapäivinä klo 10–18, ja tuolloin museoissa on kaikille ilmainen sisäänpääsy klo 16–18.

 

Syksyn ohjelma:

 

31.8. klo 18 Teatterinjohtaja-kirjan julkistustilaisuus

Jussi Helmisen muistelmateos Teatterinjohtaja on vuoden 2023 teatteritapauksia. Monipuolisen teatteriuran tehnyt Helminen on johtanut mm. Tampereen Työväen Teatteria, Espoon kaupunginteatteria ja Oulun kaupunginteatteria. Sen lisäksi hän on näytellyt, ohjannut, käsikirjoittanut ja dramatisoinut. Helmisen yksittäisistä töistä tunnetuimpia on Anni Blomqvistin romaanisarjan Myrskyluodon Maija sovitus.

Jussi Helmistä haastattelee kustantaja Marko Vesterbacka. Pukstaavin tapahtumasalissa pidettävä kirjanjulkistustilaisuus myös striimataan suorana lähetyksenä Pukstaavin Facebook-sivuille.

Järj. Kustannusliike Warelia ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

 

14.9. klo 18 Kuvat kertovat

Vanhat valokuvat kertovat tarinaansa paikkakunnan historiasta. Tule kuulemaan, millaisia kuvia museon kokoelmiin on vuosikymmenten saatossa tallennettu. Entä keitä olivat valokuvaajat kameran takana? Amanuenssi Emma Kurjen johdolla tutustutaan valokuvakokoelmiin, vanhojen kuvien säilytykseen ja museon tarjoamiin verkkopalveluihin.

Järj. Sastamalan seudun museo

 

5.10. klo 18 Anna Ahmatovan ihmeellinen elämä

Anna Ahmatova oli venäjänukrainalainen runoilijalegenda, joka eli vuosina 1889–1966. Ahmatovan runous ja elämä ovat innoittaneet pitkän linjan kirjallisuuskriitikon ja tietokirjailijan Jari Olavi Hiltusen kirjoittamaan hänestä esikoisromaaninsa. Hiltusen 30.9. Turun Kirjamessuilla julkaistava romaani Ahmatova kertoo Anna Ahmatovan elämästä neuvostosysteemin puristuksessa.

Jari Olavi Hiltunen (s. 1968) on aiemmin kirjoittanut kunnianhimoisen ja arvostetun trilogian ns. galaktista runousoppia: Romuluksen sielu (2020), Theseuksen henki (2021) ja Abrahamin korpus (2022). Hiltusta haastattelee uutuuskirjasta kustantaja Marko Vesterbacka.

Järj. Kustannusliike Warelia ja Suomen Kirjainstituutti

 

 

12.10. klo 18 Näyttely Sastamalasta – Ketä kiinnostaa paikallishistoria?
TAPAHTUMA ON PERUTTU!

Historioitsija Teemu Keskisarja avaa uusia näkökulmia paikallishistorian tutkimukseen ja merkitykseen. Tapahtuma on osa Sastamalan seudun museon perusnäyttelyuudistusta. Tapahtuma myös striimataan suorana lähetyksenä Pukstaavin Facebook-sivulle.

Järj. Sastamalan seudun museo

 

26.10. klo 17 Mantan kahvit ja ajatuksia kotiseudusta

Kotiseutuliike on ollut merkittävässä roolissa suomalaisen kansakunnan rakentamisessa. Kotiseutu on myös monikulttuurisen Suomen nykyisyyttä. Millainen voisi olla kotiseutuliike monikulttuurisessa Suomessa ja Sastamalassa omassa ajassamme, kysyy dosentti Mikko Lahtinen esityksessään. Tapahtuma juhlistaa paikallisen kansanparantajan, Tyrvään Mantan (1853–1922) nimipäivää. Nimipäiväkahvit tarjolla 30 ensimmäiselle Kahvila Pukstaavissa klo 17.

Järj. Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys ja Sastamalan seudun museo

 

9.11. klo 17 Peliviikon Pakopeli-ilta

Jännittävä ilta museossa! Tule yksin tai yhdessä kavereiden kanssa selvittämään murhamysteeriä ja muita kutkuttavia pulmia!

Peliviikko on vuosittain marraskuussa vietettävä pelikasvatuksen ja pelikulttuurin teemaviikko. Peliviikkoa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Peliviikko on osa kansainvälistä Pelien kuukautta.

Järj. Suomen Kirjainstituutti

 

30.11. klo 18 Tyrvää-suomi-sanakirjan julkistus

Sastamalan Opiston Tyrvään kiälem piiri on ollu tän ernomasen kiälen kimpusa yli kakskytä vuatta. Pari sanamparsikirjaakin ov väännetty. Homma aljettiin 2001 opiston sillosesa konttorisa: Ojansuum pirtisä. Juur samasa pyhäsä paikasa misä Heikki Ojansuu 1895 kokos oman sanaluettelonsa (Marko Westerbacka toimitti kirjoiks 2008 ja 2009). Tähän uuteen kirjaan tullee kans toistakytätuhatta 1900-luvun meitin oman kiälemme sannaa. Semmosia ku ei pruukata kirjakiälesä. Mutta joita täsä koitetaan selliittää kirjakiäleks. Aakkosjärjestyksesä Aa-aa-tuutilullasta Öövervaltaan.

Järj. Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys ja Sastamalan seudun museo

 

7.12. klo 18 Scherzon joulukonsertti

Pidetty sastamalalainen kamarikuoro Scherzo saapuu jouluohjelmistonsa kanssa Pukstaaviin! Laskeudutaan yhdessä joulun tunnelmaan kauniiden sävelien myötä.

Järj. Kamarikuoro Scherzo ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

 

Lämpimästi tervetuloa!

 

Saavutettavuustiedot:

Tapahtumasaliin ja museoihimme pääsee kulkemaan luiskan ja hissin avulla.
Tiloissamme ei ole induktiosilmukkaa.


Tags:
kirja kirjailijavieras kirjajulkkarit kirjamuseo konsertti kulttuuritorstai luento murre museo pakopelit pelaaminen pukstaavi sastamala sastamalan seudun museo tapahtuma tyrvään murre