Kevään Kulttuuritorstait


Tammikuun lopulla Pukstaavin perinteiset Kulttuuritorstait pyörähtävät jälleen käyntiin. Luvassa on monenlaista ohjelmaa kaikenikäisille!

Kulttuuritorstaiden ohjelma alkaa klo 18 Pukstaavin tapahtumasalissa. Tapahtumiin on vapaa pääsy!

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo ovat avoinna Kulttuuritorstain tapahtumapäivinä klo 10–18, ja tuolloin museoissa on kaikille ilmainen sisäänpääsy klo 16–18.

 

26.1. Siun ja miun Karjala-ilta

Millaista oli Karjalan siirtolaisten elämä Kiikan Ruotsilankylässä? Entä miten järjestyi kuuden perheen perikunnan elo saman katon alla? Vammalan Karjalaseuran Seija Hirvikoski ja Markku Pärssinen kertovat sukulaistensa vaiheiden kautta Karjalan siirtolaisten asettumisesta Kiikkaan 1940-luvulla. Lisäksi kuullaan Sastamalan seudun museon kuulumisia ja ajankohtaisia uutisia museon Pyhäjärvi-kokoelmasta.

Järj. Yhteistyössä Sastamalan seudun museo, Vammalan Karjalaseura & Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö

 

9.2. Lastenkulttuuritorstai: Ruuti-klovnin matkalaukkuteatteri

Yhteisötaidekoulu Hehkumahkun esityksessä Ruuti-klovnin matkalaukusta aukeaa mitä ihmeellisimpiä matkatarinoita! Esitys on Lasten Pirkkaset -kulttuurikuukauden kiertävä esitys teemalla ”Monenlaista erilaista”. Sama esitys on tarjolla myös tiistaina 21.2. klo 14 Pukstaavin salissa.

Kuva: Hehkumahku

Tarinoita säestää eri kulttuurien musiikki, ja sitä esitetään käyttäen avuksi sirkuksesta ja teatterista tuttuja elementtejä, kuten jongleerausta ja esineteatteria. Ruuti-klovni kertoo lapsille matkoistaan eri maailman kolkkiin ja kuvailee minkälaisia asioita, makuja ja tunnelmia hän matkoillaan kohtasi. Ja ennen kaikkea, mikä ihmetytti eniten.

Esitys on osallistava ja keskusteluttaa lapsia. Esitys toteutetaan klovnerian hengessä ja siten voi myös naurattaa lapsia. Ehkä Ruuti-klovni ei ole välttynyt kommelluksilta matkoillaan? Esityksessä käsitellään eri maanosien ja kulttuurien erityispiirteitä asiantuntevalla tavalla, faktat tarkistaen ja stereotypisointia välttäen. Ruuti-klovni kertoo lähinnä paikoista, joissa on todella käynyt. Matkalaukusta löytyy kohteita, jotka sijaitsevat Suomessa, Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Sopii erityisen hyvin 4–10-vuotiaille, mutta pienemmätkin lapset voivat osallistua. Kesto n. 25 minuuttia.

Järj. Suomen Kirjainstituutti, Sastamalan opisto, Sastamalan kirjasto & Sastamalan kulttuuri- ja nuorisopalvelut

 

9.3. Näyttely Sastamalasta – Ketä kiinnostaa paikallishistoria?

Historioitsija Teemu Keskisarja avaa uusia näkökulmia paikallishistorian tutkimukseen ja merkitykseen. Tapahtuma on osa Sastamalan seudun museon perusnäyttelyuudistusta.

Järj. Sastamalan seudun museo

 

16.3. Kirjailijavieraana Siiri Enoranta

Siiri Enoranta on tamperelainen kirjailija, joka kirjoittaa sekä nuorille että aikuisille. Enorannan kirjat ovat saavuttaneet myös useita palkintoja ja ehdokkuuksia. Kulttuuritorstaissa Enoranta puhuu uusimmasta romaanistaan ”Maailmantyttäret” ja kertoo lukemisen ja kirjallisuuden merkityksestä omassa elämässään. Mikä on Siirin voimakirja?

Järj. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

 

30.3. Karausvuoren hiihtokeskus 19361963

Karausvuori oli aikanaan Satakunnan merkittävin hiihtokeskus ja siellä oli maakunnan suurin hyppyrimäki. Mäkihyppyinnostus oli seudulla valtava sekä ennen sotia että sotien jälkeen aina 1960-luvulle asti. Tapio Paavosen kirja kertoo Karausvuoren hiihtokeskuksen historiasta ja samalla vähän laajemminkin hiihtourheilusta Keikyässä.

Järj. Sastamalan seudun museo ja Tyrvään Seudun Kotiseutuyhdistys

 

13.4. Kustannusmaailma sisäpiiriläisen silmin

Markku Aallon uutuusromaani ”Turvallinen katastrofi” on satiirinen näkökulma suomalaiseen kustannusmaailmaan, jonka Aalto tuntee eri näkökulmista perinpohjaisesti. Aallolta on julkaistu aiemmin kaksi romaania ja kymmenkunta runokokoelmaa. Päivätyökseen Aalto toimii tietokirjallisuuden kustantajana Tammi-kustantamossa.

Markku Aaltoa haastattelee museolehtori Marko Vesterbacka. Pukstaavin Tapahtumasalissa pidettävä kirjanjulkistustilaisuus myös striimataan suorana lähetyksenä Pukstaavin Facebook-sivuille.

Järj. Kustannusliike Warelia ja Suomen Kirjainstituutti

 

27.4. Tansania-sarjan ensimmäisen osan julkistus 

Irja Aro-Heinilän romaani ”Kun emme mitään muuta voi” aloittaa kokonaisen Tansania-sarjan, jonka tapahtumapaikat ovat lukuisille sastamalalaisille tuttuja. Kirjailija ja teologian tohtori Irja Aro-Heinilä asui pitkään Afrikassa. Tansaniassa hän työskenteli useita vuosia Morogoron hiippakunnan naistyön johtajana. Sastamalasta on tehty juuri Morogoron alueelle paljon kehitysyhteistyötä. Aro-Heinilä kertoo museolehtori Marko Vesterbackan haastattelemana Tansania-kokemuksistaan ja uutuuskirjan taustoista.

Aro-Heinilän aiempaan tuotantoon kuuluu romaaneja, runokirjoja, murrekirjoja ja lastenkirjoja. Hänen väitöskirjansa aiheena oli naiskuva ja naisen rooli Hilja Haahden tuotannossa. Aro-Heinilä on kirjoittanut Hilja Haahden elämästä myös yleistajuisen elämäkerrallisen kirjan.

Järj. Kustannusliike Warelia ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

 

4.5. Kevätkonsertti

Esiintymässä Scherzo-kuoro, johtajanaan Elisabet Rantanen.

 

Lämpimästi tervetuloa!

 

Saavutettavuustiedot:

Tapahtumasaliin ja museoihimme pääsee kulkemaan luiskan ja hissin avulla.
Tiloissamme ei ole induktiosilmukkaa.


Tags:
kirja kirjailijavieras kirjajulkkarit kirjamuseo kulttuuritorstai luento museo pukstaavi sastamala sastamalan seudun museo tapahtuma