Matkalle Sastamalaan

Nähtävää ja koettavaa

Suomalaisen kirjan museon lisäksi Sastamalassa on paljon kiinnostavia vierailukohteita. Niin kulttuurimatkailijat, kulinaristit, aktiivilomailijat kuin perhematkailijatkin löytävät seudulta taatusti mieleistään ajanvietettä. 

Nähtävyyksiä

Mauri Kunnaksen satukirjojen idyllinen Tassula muistuttaa kovasti Sastamalaa. Tassulan kuuluisin asukki, unissaan kävelevä vuohi, esittelee Kunnaksen maailmaa Pukstaavin naapurissa Herra Hakkaraisen talossa.

Sastamalan alueella on kaksi keskiaikaista kivikirkkoa. Vuonna 1997 palanut Tyrvään Pyhän Olavin kirkko rakennettiin talkoilla uudelleen seitsemässä vuodessa. Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen kirkkomaalaukset valmistuivat vuonna 2009. Sastamalan Pyhän Marian kirkko  on noin 4 kilometrin päässä Pyhästä Olavista.

Sastamalan seudun museon vaihtuvat näyttelyt kertovat Sastamalan alueen monipuolisesta historiasta. Museo toimii Tornihuvilassa Pukstaavin pihapiirissä.

Vuonna 1922 valmistunut kansallisromanttinen Tyrvään Pappila on entisöity elämykselliseki tapahtumataloksi, josta saa myös herkullista ruokaa.

Kokemäenjoen vesistöön kuuluva Rautavesi on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Kaunis luonto on innoittanut lukuisia taiteilijoita, mm. Akseli Gallen-Kallelaa, Rudolf Koivua ja Emil Danielssonia. Gallen-Kallelan lapsuudenkoti Jaatsi toimii nykyisin kulttuuritalona.

Taidemaalari Emil Danielsson rakennutti vuonna 1906 luonnonkivistä erämaa-ateljeen Pirunvuorelle. Pirunvuoren Kivilinna sijaitsee Ellivuoren ulkoilualueella. Ellivuoressa  voi harrastaa mm. laskettelua, kiipeilyä, uintia, suppailua ja minigolfia. Pienen matkan päässä Ellivuoresta sijaitsee Lakeside Golfin kaksi upeaa golfkenttää.

Runoilija Kaarlo Sarkia vietti lapsuutensa Sastamalassa. Lapsuudenkoti toimii museona. Sarkia-Museo esittelee Sarkian elämään liittyvää esineistöä. Sen yhteyteen on rakennettu muutaman kilometrin mittainen Sarkia-polku.

Ostoksia

Tuliaiset voi hankkia esimerkiksi tekstiilitaiteilija Anneli Keinosen myymälä-ateljeesta, joka toimii Keikyän vanhassa meijerissä, tai paikallisten käsityöläisten omasta kaupasta Kapsäkistä Mouhijärveltä. Muista myös Pukstaavin naapurissa sijaisevat Tyrvään Kirjakauppa, Antikvariaatti Tyrwää ja paikallisen Warelia-kustantamon myymälä Tyrvään Pryki.

Mouhijärvellä on makumatkailijoiden paratiisi, Peter Dörigin Herkkujuustola. Herkkujuustolassa voi ostaa ja maistella suomalaisesta maidosta valmistettuja erikoisjuustoja.

Majoitusta

Majoitusta tarjoavat Sastamalan keskustan tuntumassa mm. Putiikkihotelli PyynpesäMajatalo LiekorantaVammalan seurahuone sekä Tervakallion leirintäalue. Lisäksi hieman kauempana upean luonnon keskellä toimivat muun muassa Ellivuori Resort, Mattilan Majatalo, VuoriCaravan tai elämyksellistä puumajoitusta tarjoava Kommee Kurki.

---

Lisää nähtävyyksiä, ostospaikkoja, ravintoloita, majoituspaikkoja sekä paljon kiinnostavia tapahtumia löydät Visit Sastamalan sivuilta.

<Takaisin

 

Ei maailma suremisesta parane. Eikä pölyn pyyhkimisestä.

Hella Wuolijoki

Juurakon Hulda