Otoksia Jukka-Pekka Palviaisen kotikirjastosta

10.01.2018

Pukstaavin Kirjanystävän kirjahyllyssä on 10.01.–22.06.2018 kirjailija Jukka-Pekka Palviaisen valitsema otos hänelle tärkeistä kirjoista vuosien varrelta. Jukka-Pekka Palviainen on laajasti tykätty ja tunnettu kirjailija, jolta ilmestyy uusia teoksia lähes joka vuosi. 

Kokoelmassa on mukana kirjallisuuden eri lajeja eri aikakausilta runoudesta sarjakuvaan ja romaaneista cd-levyihin. Valikoima on rajattu pikemmin sattumanvaraisesti kuin yksittäisen teeman mukaan, Palviainen kertoo. Kirjahyllyn kokoelma kuvaa hänen elämänkaarensa eri vaiheita. Erityisen vaikutuksen häneen teki jo lapsena Eduard Uspenskin Fedja-setä, kissa ja koira, jonka hän muistaa kuulleensa C-kasetilta Tarmo Mannin lukemana. Kirja on jatkanut matkaa hänen elämässään mukana, sillä sitä on luettu sittemmin myös omille lapsille ja päiväkotityössä monelle muullekin.

Nuoruuden vaiheilta hylly esittelee useammankin teoksen Pentti Saarikoskea, joista erityisesti Nuoruuden päiväkirjat kosketti aikoinaan nuorta runoilijanalkua. Palviainen harmittelee, että Anna-Leena Härkösen Häräntappoase jäi vielä johonkin kotihyllyn kartoittamattomaan nurkkaan, koska se oli yksi hänen lukiovuosiensa tärkeimmistä lukukokemuksista. Hän kuvailee olevansa kausilukija, jolle erityisesti kesäaika tarjoaa otollisen hetken paneutua kirjoihin. Hän kuvailee lähestyvänsä teoksia hitaasti, mutta tempautuvansa niiden pariin mielellään pidemmäksi aikaa kerralla.

Palviainen kirjoittaa sekä aikuisten romaaneja että lasten- ja nuortenkirjoja. Hän on saanut Topelius-palkinnon nuortenromaanista Joku vieraileva tähti (2011), ja tällä hetkellä hän kisaa Runeberg-palkinnosta lastenkirjallaan Allu ja salainen ihailija (2017).

Muuttakaamme metsään ja heittäkäämme hiiteen tämän maailman pauhu.

Aleksis Kivi

Seitsemän Veljestä