Kulttuuritorstai: Kirjailijakahveilla Nevfel Cumart

18.10.2018

Nevfel Cumart kertoo pitkästä urastaan kirjailijana, runoilijana, kääntäjänä ja journalistina. Saksalainen kirjailija on Helsingin Goethe-Instituutin ja Tampereen Saksalaisen Kulttuurikeskuksen "Stadtschreiber"-residenssin tämänvuotinen kirjailijavierailija, ja asuu ja työskentelee Tampereella lokakuun aikana. Tapahtuman järjestää Tampereen Saksalaisen kulttuurikeskus, Sastamalan Opisto ja Suomen kirjainstituutin säätiö.

Kirjailijasta

Nevfel Cumart, s. 1964, on julkaissut 18 runoteosta ja lukeutuu näin sukupolvensa tuotteliaimpiin runoilijoihin. Cumartilta on ilmestynyt paitsi lyriikka saksaksi, englanniksi ja turkiksi myös kertomuskokoelma sekä proosaa, artikkeleita ja kirjallisia esseitä antologioissa ja alan julkaisuissa. Hän on myös kääntänyt lukuisia teoksia, julkaissut lukuisia artikkeleita, henkilökuvia ja arvosteluja turkkilaisesta modernismin ajan kirjallisuudesta ja islamia käsittelevistä aiheista. Lisäksi hän on toiminut journalistina kirjoittaen erityisesti lehtien kulttuurisivuille.

Cumart on saanut kirjallisesta tuotannostaan useita palkintoja ja tunnustuksia, mm. Kulturpreis Bayern (2008), Kulturpreis der Oberfrankenstiftung (2009), Pax-Bank-Preis (2011). Vuonna 2012 hän toimi lyriikan professorina Innsbruckin yliopistossa. Vuonna 2014 Saksan liittotasavallan presidentti Gauck myönsi hänelle ansioristin.

Kirjailija on myös Erlangenin kirjallisuusseuran (NGL) puheenjohtaja, Saksan P.E.N.-keskuksen, Euroopan kirjailijaliiton (DIE KOGGE) ja Oberfrankenin saksalaiskirjailijoiden liiton (VS) johtokunnan jäsen.

Herrojen kanssa on turha mennä marjaan.

Mika Waltari

Mikael Karvajalka