13.12.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kirjailijakahveilla Roope Lipasti

13.12.2018 klo 18

Kirjailijakahveilla kuullaan suomalaisten eturivin kirjailijoiden mietteitä omista kirjoistaan, kirjallisuudesta ja elämästä yleensä.

Tämän kerran vieraamme Roope Lipasti tunnetaan nokkelista romaaneistaan ja mukaansatempaavista lastenkirjoista. Hänen esikoisromaaninsa Rajanaapuri (2012) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Lipasti on kirjoittanut muun muassa romaanit Rajanaapuri, Perunkirjoitus ja Linnan juhlat, Halkaisukirvesmies, lukuisia lastenkirjoja sekä näytelmiä ja kuunnelmia.
Järj. Suomen Kirjainstituutti.

.:Menneet tapahtumat:.

15.11.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Kaksi naista

15.11.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Ivan Turgenevin klassikkoteokseen ”Kuukausi maalaiskylässä” (1855) pohjautuva elokuva. Kesto 98 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

08.11.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Afroditen yhtälö -kirjan julkistustilaisuus

8.11. klo 18

Kustannusliike Warelian tuore teos "Afroditen yhtälö" julkistetaan Pukstaavin salissa. Kirjan kirjoittajat Jukka Jussila ja Kalle Virta kertovat teoksestaan ja lukevat siitä otteita.

Afroditen yhtälö

Jukka Jussila ja Kalle Virta kirjoittavat yhteisteoksessaan runoja ja aforismeja rakkaudesta. Nuorten miesten säkeissä ihastutaan, rakastutaan, perustetaan perhe, erotaan ja muistellaan menneitä. Tuokiokuvat parisuhteesta ja erotiikasta ovat hilpeitä ja kutkuttavia. 

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Järj. Kustannusliike Warelia ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

01.11.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Matkoilla utooppisissa maisemissa

1.11.2018 klo 18

Hilja Roivainen avaa matkojen, satujen ja maisemien merkitystä klassisessa utopiakirjallisuudessa ja länsimaisen 1500–2000-luvun maisemataiteen historiassa. Esimerkeistä keskustellaan Pekka Vuoren satumaisemia reflektoiden. Järj. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

26.10.

Muut tapahtumat

Mantan kahvit

26.10. klo 17–19

Amandan nimipäivänä 26.10. klo 17–19 Pukstaavissa syvennytään jälleen kansanparannukseen ja kulttuuriperintöön. Aiheisiin meidät johdattavat kirkkoherra Katri Rinne ja Tyrvään kotiseutuyhdistyksen uusi teos.

Ilta alkaa kirkkoherra Katri Rinteen puheenvuorolla tutkimuksestaan kuuluisan kansanparantajan Amanda Jokisen ja hänen tyttärensä Huldan jalanjäljillä. Rinne on tutkinut erityisesti Tyrvään Mantan kirjeenvaihtoa.

Puheenvuoron jälkeen Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys tarjoilee yleisölle paikallista kulttuuriperintöä julkaisemalla teoksen Tämmöstä kans Sastamalasta. Kirja on jatkoa pari vuotta sitten ilmestyneelle kirjalle Tämmöstä Sastamalasta. Uutta teosta suositellaan jokaiselle Sastamalan asukkaalle, neuvoksi muualta muuttaneille, muistoksi muualle lähteneille ja oppaaksi loma-asukkaille.

Puheenvuorojen päätteeksi ilta jatkuu luontaistuotteiden, kirjojen sekä kahvitarjoilun parissa.
Kahvilla istuu myös itse Tyrvään Manta oppeineen ja troppeineen.

Tapahtuma järjestetään Pukstaavin salissa. Salissa riittää istumapaikkoja 60 hengelle.

Mantan kahvit tarjotaan nyt toista kertaa viime vuonna vietetyn Tyrvään Mantan juhlavuoden innoittamana. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Sastamalan seudun museo, Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys, Suomalainen Perinnehoito- ja Luontaislääketiedeyhdistys ry, Sastamalan Oppaat sekä AITO-kauppa Sastamala.

25.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Anna Karenina, Vronskin tarina

25.10.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Leo Tolstoin romaaniin perustuva tarina Anna Karenina, Vronskin tarina tarkastelee kolmiodraamaan rakastajan näkökulmasta. Kesto 138 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

18.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kirjailijakahveilla Nevfel Cumart

18.10.2018 klo 18

Nevfel Cumart kertoo pitkästä urastaan kirjailijana, runoilijana, kääntäjänä ja journalistina. Saksalainen kirjailija on Helsingin Goethe-Instituutin ja Tampereen Saksalaisen Kulttuurikeskuksen "Stadtschreiber"-residenssin tämänvuotinen kirjailijavierailija, ja asuu ja työskentelee Tampereella lokakuun aikana. Tapahtuman järjestää Tampereen Saksalaisen kulttuurikeskus, Sastamalan Opisto ja Suomen kirjainstituutin säätiö.

Kirjailijasta

Nevfel Cumart, s. 1964, on julkaissut 18 runoteosta ja lukeutuu näin sukupolvensa tuotteliaimpiin runoilijoihin. Cumartilta on ilmestynyt paitsi lyriikka saksaksi, englanniksi ja turkiksi myös kertomuskokoelma sekä proosaa, artikkeleita ja kirjallisia esseitä antologioissa ja alan julkaisuissa. Hän on myös kääntänyt lukuisia teoksia, julkaissut lukuisia artikkeleita, henkilökuvia ja arvosteluja turkkilaisesta modernismin ajan kirjallisuudesta ja islamia käsittelevistä aiheista. Lisäksi hän on toiminut journalistina kirjoittaen erityisesti lehtien kulttuurisivuille.

Cumart on saanut kirjallisesta tuotannostaan useita palkintoja ja tunnustuksia, mm. Kulturpreis Bayern (2008), Kulturpreis der Oberfrankenstiftung (2009), Pax-Bank-Preis (2011). Vuonna 2012 hän toimi lyriikan professorina Innsbruckin yliopistossa. Vuonna 2014 Saksan liittotasavallan presidentti Gauck myönsi hänelle ansioristin.

Kirjailija on myös Erlangenin kirjallisuusseuran (NGL) puheenjohtaja, Saksan P.E.N.-keskuksen, Euroopan kirjailijaliiton (DIE KOGGE) ja Oberfrankenin saksalaiskirjailijoiden liiton (VS) johtokunnan jäsen.

11.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kulo-, Rauta- ja Liekoveden laivaliikenteen historiaa -luento

11.10.2018 klo 18

Ahto, Alku, Apu I-IV, Eko, Into, Joutsen, Karkku, Lokki, Lähtö, Memmola ja monet muut laivat ovat liikennöineet alueemme vesillä. Jari Mäkelä kertoo tutkimuksestaan. Tule kuuntelemaan tai jakamaan omat tietosi lähivesistöjen laivaliikenteestä 1800-luvulta nykypäivään. Järj. Sastamalan seudun museo ja Sastamalan Opisto.

04.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Peilit (Zerkala)

4.10.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Yhden Venäjän merkittävimmän naisrunoilijan Marina Tsvetajevan värikäs elämäkerta. Kesto 100 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

01.10.

Muut tapahtumat

Säätiöt tieteen ja taiteen tukena

Pirkanmaan säätiöpäivä Tampereella Kulttuuritalo Laikussa 1.10. klo 14–19

Tiedätkö miten monipuolisesti pirkanmaalaiset säätiöt toimivat tieteen ja taiteen tukena? Voit tulla hakemaan siitä maistiaisia maanantaina 1.10. klo 14– 19, jolloin Suomen kirjainstituutin säätiö on mukana järjestämässä Pirkanmaan säätiöpäivää Tampereella Kulttuuritalo Laikussa (Keskustori 4). Vapaa pääsy!

OHJELMA

Klo 14–

Kohtuullista kritiikkiä: Musiikki- ja kirjallisuuskriitikko Siskotuulikki Toijosen haastateltavana kirjailija Juha Siro ja toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen

Klo 15–

Tervetuliaissanat: Maakuntajohtaja Esa Halme

Liedlaulua: Tuiki Latvala ja Tuomas Salokangas

Kirjailijanurkka: Intendentti Heli Vuohelaisen haastateltavana kirjailija Jukka-Pekka Palviainen

Musiikkia: Sonja Lankinen, klarinetti

Klo 16–

Tieteessä tapahtuu: FT Jaakkojuhani Peltonen: Aleksanteri Suuri ja länsimaisen mieskuvan rakentuminen

Vastuullista journalismia: Miten toimitus varmistaa uutisen faktat? Keskustelemassa Riina Nevalainen (uutispäällikkö ja uutistiimin vetäjä, Aamulehti) ja Suvi Tanner (digitaalisen median kehityspäällikkö, Alma Consumer)

Klo 17–

Laikun historiaa: Näyttelijä Auvo Vihro Emil Aaltosena

Yliopisto muutoksessa: Uuden Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls: Mietteitä uuden yliopiston avaamisen kynnyksellä

Musiikkia: Tampereen Oopperan kuoro esiintyy

Tieteessä tapahtuu: Mitä tutkimus on ja miten se vaikuttaa arkielämään? Suvi Tanner haastattelee diabetestutkija Sami Oikarista sekä historiantutkija Ella Viitaniemeä ja Riikka Miettistä

Musiikkia: Sonja Lankinen, klarinetti

Liedlaulua: Juho Sten ja Juhani Rantanen

---

Päivän aikana pääsee keskustelemaan säätiöiden edustajien kanssa niiden apurahoista ja muusta toiminnasta.

Ohjelman tarjoaa: Diabetestutkimussäätiö sr, Emil Aaltosen Säätiö sr, Jalmari Finnen säätiö, Kunnallisneuvos C.V. Åkerlundin säätiö, Majaoja-säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto, Pro Musica Säätiö sr, Suomen kirjainstituutin säätiö, Tampereen Oopperatoimintasäätiö

27.09.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kansanmusiikki-ilta

27.9.2018 klo 18

Tämän viikon kulttuuritorstain iloksi kuulemme taitavaa musisointia! Kansanmusiikki-illassa on luvassa Lauluyhtye Kanto ja lauluyhtye Kanto ja kiikoislaiset mestaripelimannit Kirsi Viitala ja Erkki Jussi Koivuluoma kaksirivisten parissa. Järj. Lauluyhtye Kanto ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse.

Paavo Haavikko

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse