.:Menneet tapahtumat:.

28.02.

Muut tapahtumat

Suomalaisen kulttuurin ilta Tyrvään Pappilassa

Tule nauttimaan luennosta, iltapalasta ja konsertista.

Tervetuloa juhlimaan Suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivää Tyrvään Pappilaan 28. helmikuuta klo 18.

Ilta alkaa Tiedekeskus Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykosken yleisöluennolla Pappilan Aline-salissa. Vammalalaissyntyinen Myllykoski puhuu aiheesta ”Museoiden ja tiedekeskusten merkitys ja tulevaisuus Suomessa”.

Luennon jälkeen Pappilan alakertaan katetaan iltapalapöytä klo 19.

Ilta huipentuu Aira-Maria Lehtipuun Sacred-konserttiin seurakuntatalossa klo 20. Konsertin ohjelma: J.S. Bach: 2. Partita sooloviululle ilman bassoa, Allemanda, Corrente, Sarabanda, Giga, Ciaccona, Kansanmusiikkia, Kalevalaisia sävelmiä, Inkeriläisiä paimensoittoja, Kaipuu, Virsimuunnelmia, Metsä ja tähdet.

Voit vapaasti osallistua vain yhteen tai useampaan tapahtumaan. Luento on maksuton, iltapala 25e/hlö ja konsertti 15e/hlö.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://www.lyyti.fi/reg/Suomalaisen_kulttuurin_ilta_2822018_9131.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Tyrvään Pappila, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamalan Opisto, Kulttuuria kaikille sekä Sastamala Gregoriana.

01.12. 02.12.

Muut tapahtumat

Vanhan ajan joulumarkkinat Kirjakorttelissa

Tule nauttimaan vanhan ajan joulutunnelmasta 1.–2.12.2017.

Sastamalan Vanhanajan Joulumarkkinat järjestetään perjantaina ja lauantaina 1.–2.12.2017 (pe klo 16–20, la klo 10–14) Pukstaavin ja Tornihuvilan pihapiirissä sekä Marttilankadulla.

Tapahtuma on osa Sastamalan joulunavausta, joka huipentuu lauantaina 2.12. eri puolilla Sastamalan keskustaa.

11.11.

Muut tapahtumat

Lankku

Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma järjestetään Kirjakorttelissa ja muualla Marttilankadulla 11.11.

Lankku, eli Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma on koko perheelle suunnattu, kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, joka kerää yhteen kulttuurin tekijöitä ja kokijoita monien esiintyjien ja työpajojen siivittämänä. Tapahtuma pidetään la 11.11.2017 klo 11-18 Marttilankadulla Sastamalassa ja yksi tapahtumapaikoista on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Tarkemmat ja ajankohtaiset tiedot: www.sastamalanopisto.fi/sivu.tmpl?sivu_id=9620.

Tapahtuman teemana on monilukutaito, joka näkyy monipuolisena tarjontana kaikille tarjottavina työpajoina, joita on lähes 20. Mukana on mm. MarttilankatuMysteeri -ongelmanratkaisutehtävä, rap/beatboxaus -työpaja, boffaamista, koodaamista jne. Tapahtumassa on varmasti kaikille jotain uutta koettavaa, myös aikuisille!

Tapahtuman pääesiintyjänä nähdään yli 200 000 Youtube-seuraajaa omaava, pelaamisesta videobloggaava MrJallu101. Sanataiturikisan yhteydessä esiintyy rapin sm-finalisti Niko Nova. Aikuisille ja nuorille luennoi some-käyttäytymisestä Tommi Tossavainen, jonka Lapset ja media -koulutuksessa keskustellaan median muutoksesta ja internetin merkityksestä meille kaikille ja kasvatukselle. Lavalla nähdään myös nyky- ja break-tanssia yhdistävä Mikko Makkosen ja Tero Hytösen -tanssiesitys sekä Sastamalan musiikkiopiston oppilaita.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös lapsille ja nuorille suunnattu Sastamalan Sanataituri -kilpailun finaali, jonka pääpalkintona on 200€. Lisäksi tapahtumassa lanseerataan ensimmäistä kertaa liikuntaa ja sanaleikkejä yhdistävä Sanasodan SM-kilpailut, johon voi osallistua esim. kaveriporukalla tai perheen kesken!

02.11. 03.11.

Muut tapahtumat

Tyrwäyspäivät: luvassa hyviä tarjouksia

Tule shoppailemaan Sastamalan keskustaan 2.–3.11.

Pukstaavi on mukana Tyrwäyspäivissä torstaina ja perjantaina 2.–3.11.

Tyrwäyspäivät on Sastamalan yhteinen halpojen hintojen markkinatapahtuma, jossa alueen yritykset laittavat esiin hullumaisen halpoja tarjouksia.

26.10.

Muut tapahtumat

Amandan nimipäiväkahvit Pukstaavissa

Tyrvään Mantan juhlavuosi jatkuu.

Juhlimme Amandan nimipäivää Pukstaavissa to 26.10. klo 17–19. Nimipäiväkahvit järjestetään juhlavuottaan viettävän Tyrvään Mantan eli Amanda Jokisen kunniaksi. Kahvit tarjoaa Tyrvään Martat.

Ohjelmassa on marttojen järjestämän kakkukilpailun kakkujen maistelua sekä musiikkia. Esiintymässä on Sastamalan musiikkiopiston oppilas Miihkali Kerkkänen.

Vapaa pääsy!

18.10.

Muut tapahtumat

Tartu satuun!

18.10. vietetään hilpeää Satupäivää Pukstaavissa.

Pukstaavissa vietetään hilpeää Satupäivää 18.10. klo 14–15.30. Sadut saavat ihka uuden muodon!

Susi hukassa
Pukstaavissa on Susi hukassa eli voit osallistua Punahilkka-sadun uuden version tekemiseen.
Susijahdissa mukana Sotesin lapsiperheiden sosiaalipalvelut.

Tatu, Patu ja satu
Saat kuulla, millaisia ällistyttäviä satuja Tatu ja Patu ovat keksineet, lukijana museolehtori Sanna Asikainen.

Satumainen löytöretki
Voit myös seikkailla näyttelyssä omatoimisen tehtäväkierroksen Satumaisen löytöretken parissa.

Pukstaavin näyttelyyn on tapahtuman aikana vapaa pääsy.

17.10.

Muut tapahtumat

Sastamalan lelumuistot talteen

Sastamalan seudun museo järjestää Pukstaavissa muistelutilaisuuden.

Nykyisen Sastamalan alueella on ollut erittäin vireä lelunvalmistusperinne. Vilho Ojala, Kalle Karppi, Eero Heikkilä ja monet muut valmistivat verstaissaan leluja lasten käyttöön. Niemen tehtaatkin oli aikanaan leluvalmistuksen kärkinimiä.

Sastamalan seudun museo tekee syys- ja lokakuun aikana pitkäaikaisen leluvalmistajan, Kalle Karpin, leluverstaan pelastusdokumentoinnin Tyrväänkylässä. Samalla Sastamalan seudun museon toiminnassa otetaan käyttöön Museoliiton syyskuussa julkaisemat kulttuuriperinnön pelastusdokumentointiin liittyvät käytänteet.

Museo myös kartoittaa syksyn 2017 aikana yleisemmin Sastamalan alueen leluverstasperinnettä. Kartoituksen kohteena on lelunvalmistus keskittyen puulelujen ansiokotiteollisuuteen vuosina 1900–1960.

Museo järjestää yhdessä Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksen kanssa muistelutilaisuuden Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa 17.10.2017 klo 12–14.

– ­Olemme erityisen kiinnostuneita paikallisesti valmistetuista puuleluista, mutta myös muista lelu- ja leikkimuistoista aina 1960-luvulle asti, kertoo museon projektityöntekijä Marja-Leena Santanen.

Hän ottaa lelu- ja leikkimuistoja vastaan 22.10. asti myös puhelimitse tai sähköpostitse: 045 139 6455 tai marja-leena.santanen@pukstaavi.fi.

03.10.

Muut tapahtumat

Kaikuja Suomesta -runotyöpaja

Sastamalan Opiston ja Pukstaavin yhteisellä kurssilla tutustutaan uuteen runomittaan.

Sastamalan Opiston ja Pukstaavin yhteisessä Kaikuja Suomesta -työpajassa tutustutaan Pukstaavin omaan runomittaan kaikuun ja kirjoitetaan suomiaiheisia kaikuja.

Tule rohkeasti mukaan, vaikka et olisi kirjoittanut runoja aikaisemmin!

Kurssi järjestetään 3.10. klo 15.30–17.45 ja sen opettajina toimivat Tiina Laaninen ja Sanna Asikainen. Tälle kurssilla tulee ilmoittautua viimeistään 26.9.

30.09.

Muut tapahtumat

Perinnehoitopäivä Sastamalan seudun museossa

Tyrvään Mantan juhlavuoden juhlinta jatkuu.

Sisarmuseossamme Sastamalan seudun museossa (Jaatsinkatu 2) juhlitaan taas Tyrvään Mantan juhlavuotta la 30.9. klo 11–16. Silloin järjestetään "Perinnehoitopäivä – kansanparantajat ennen ja nyt" -tapahtuma, jonne on vapaa pääsy!

Ohjelma

klo 11–12 Jarkko Haapanen: Kansanparannuksen historiaa ja nykypäivää

klo 12–12.30 Museon tietoisku: Mantan muistokeräyksen saalis ja yllätyslahjoitus

12.30–13.15 Työnäytös

13.45–14.45 Virpi Raipala-Cormier: Suomalainen kasvilääkintä

Lisäksi Mantan kammari -näyttely avoinna, tuotemyyntiä, kahvitarjoilu klo 12.30–13.30, edullisia perinnehieronta- ja jäsenkorjausmaistiaisia.

Osoite: Jaatsinkatu 2.

Tapahtuman järjestävät Sastamalan seudun museo, Suomalainen Perinnehoito ja Luontaislääketiedeyhdistys, Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys, Kulttuuria kaikille.

27.09.

Muut tapahtumat

Lukeva Pirkanmaa -verkosto kokoontuu

Tule mukaan edistämään lukemista Pirkanmaalla.

Lukeva Pirkanmaa -verkosto kokoontuu Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa ke 27.9. klo 17.30 (Marttilankatu 12, Sastamala). Tapaamisen yhteydessä pääsee myös tutustumaan museon perusnäyttelyyn.

Tänä vuonna toimintansa aloittanut verkosto kokoaa yhteen yksityishenkilöitä, yrityksiä, yhdistyksiä ja muita tahoja, jotka toimivat Pirkanmaalla kirjallisuuden parissa. Mukana on esimerkiksi kirjakauppojen, kustantajien, kirjastojen, kirjamuseoiden, kirjallisuusfestivaalien ja median edustajia sekä opettajia ja kirjailijoita. Meitä yhdistää halu edistää lukemista.

Verkoston kautta voi löytää uusia ideoita ja yhteistyömuotoja. Verkostossa toimiminen ei maksa mitään eikä se velvoita mihinkään.

Syksyn tapaamisessa on tarkoitus pohtia verkoston tulevaisuutta eli esimerkiksi sitä, millaiset yhteistyökuviot olisivat mahdollisia pirkanmaalaisten kirjatoimijoiden kesken. Voisimme myös miettiä, onko tarvetta yhteiselle näkyvyydelle tai ilmeelle. Jo aiemmin suunnittelimme, että voisimme järjestää ensi vuonnakin jonkin yhteisen lukutempauksen. Tänä vuonna järjestimme #koskamäluen-kampanjan, josta voit lukea lisää täältä.

Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan tapaamiseen 19.9. mennessä heli.tuominen@pukstaavi.fi. Muista ilmoittaa myös allergioista.

Käy lisäämässä itsesi verkoston Facebook-sivuille.

Elämä onkin vallan naurettavaa, jos sen vakavasti ottaa.

Maria Jotuni

Tohvelisankarin rouva