20.05. 30.05.

Muut tapahtumat

Sanataidekerhojen näyttely

Tarinoiden Sastamala Pukstaavissa 20.–30.5.2017.

Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon harrastekerholaiset järjestävät näyttelyn Pukstaavissa 20.–30.5.2017.

Alakoululaisten sanataidekerhoissa on lukuvuoden aikana leikitty sanoilla ja seikkailtu mielikuvituksessa. Sanataiteeseen on yhdistetty kuvan tekemistä, suullista tarinankerrontaa, askartelua ja paikallishistoriaa esimerkiksi Tyrvään Mantan reseptien muodossa. Kerhot kokoontuivat Muistolan, Pehulan, Mouhijärven, Häijään, Varilan, Kiikan ja Toukolan kouluilla.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo ovat saaneet kerhojen toteuttamiseen avustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeesta, jonka tavoitteena on parantaa lastenkulttuurin saavutettavuutta.

.:Menneet tapahtumat:.

20.05.

Muut tapahtumat

Tulossa upea Museoiden yö!

Lastenkonsertissa metsänväkeä, pyöräretki, Marja-Liisa Rönkkö, Jazztamala Singers – lue koko ohjelma!

Museoiden yönä lauantaina 20.5. on ainakin kymmenen hyvää syytä poiketa Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon.

1. Museoiden yönä molempiin museoihin ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy! Pukstaavi avoinna lauantaina klo 10–23 ja Sastamalan seudun museo klo 18–20.

2. Pukstaavin kirjailijavieraaksi saapuu kulttuuriperinnön monipuolinen ammattilainen ja kirjailija Marja-Liisa Rönkkö. Hänen kanssaan pohdimme klo 15–16 kirjoittamista sekä Sastamalan kulttuurielämää ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

3. Miten Tyrvään Mantan käyttämä muste on tuhonnut hänen reseptejään ja miten reseptit voitiin pestä vedellä? Paperikonservaattoriopiskelija Kirsi Kärki Vantaan ammattikorkeakoulu Metropoliasta kertoo Tyrvään Mantan reseptien konservoinnista Pukstaavissa klo 16–17 ja Sastamalan seudun museossa klo 18–19.

4. Pyöräretki Pukstaavilta Tyrvään Mantan uudelle luontopolulle Ranta-Kukkuriin lähtee klo 16. Lähettäjänä itse Tyrvään Manta. Polulla on Sastamalan kaupungin kulttuuritoimen järjestämä kahvitarjoilu klo 15–18 (säävaraus). Voit mennä paikalle myös itsenäisesti. Pyöräretki jatkuu polulta noin klo 17.30 Sastamalan seudun museoon Mantan kammarin avajaisiin tai takaisin Pukstaaviin.

5. Muurikki ja metsän väki -lastenkonsertti Pukstaavissa klo 18. Tarina Muurikki lehmästä kuljettaa lapset noin 150 vuotta ajassa taaksepäin. Muurikki pääsee pitkän talven jälkeen niitylle ja metsään paimenien kanssa.

6. Vaivaako riisitauti, luumätä tai vatsakatarri? Tule Mantan kammari -näyttelyyn, jossa saat tutustua kuuluisaan kansanparantajaan Amanda Jokiseen (1853–1922). Kaikille avoimet näyttelyn avajaiset Sastamalan seudun museossa klo 18–20. Avajaisissa tarjolla perinnehoitomaistiaisia ja paikalla on itse Tyrvään Manta.

7. Sastamalan opiston kuoro Jazztamala Singers esiintyy Pukstaavissa klo 22. Erikoisuutena Kaarlo Sarkian runouteen sävellettyä latinomusiikkia. Johtajana V-P. Bäckman.

8. Tykkäätkö kuvata videoita tai ottaa valokuvia? Museoiden yön kilpailussa voit ottaa valokuvia tai tehdä lyhyitä videopätkiä Pukstaavin hauskimmista tai yllättävimmistä paikoista. Voit kuvata myös teemalla “yö museossa”. Parhaille palkintoina leffalippuja, vapaalippuja Pukstaaviin sekä yllätyskirja! Ota oma älypuhelin (tai kamera) mukaan ja julkaise teoksesi suoraan Facebookiin, Instagramiin, Musical.lyyn tai Twitteriin tägillä #pukstaavi. Voit myös lähettää teoksesi meille tekstiviestinä tai sähköpostitse. Tarkemmat ohjeet Pukstaavin infosta! Kilpailu voimassa koko päivän ajan eli klo 10–23.

9. Istahda nauttimaan nuorten tekemistä elokuvista! OmaFilmi!-festivaali vierailee Pukstaavissa ja nähtävänä on viisi eri lyhytelokuvaa. Elokuvia esitetään noin klo 16–17 ja 19–21.30.

10. Esillä on sanataidekerhojen Tarinoiden Sastamala -näyttely, joka koostuu lasten omista töistä.

Tervetuloa!!

17.05.

Muut tapahtumat

Tule muistelemaan Vammalan Kirjapainoa

Kirjapaino toimi Vammalassa vuosina 1924–2016.

Tule muistelemaan Vammalan Kirjapainoa Pukstaaviin ke 17.5. klo 15.

Kirjapaino toimi Vammalassa vuosina 1924–2016. Kaikkia kirjapainossa joskus työskennelleitä kutsutaan mukaan muistelemaan ja tapaamaan työtovereita, työmenetelmiä, tekniikan ja kirjapainon kehittymistä, hauskoja tai vähemmän hauskoja tapahtumia ja kaikkea muuta kirjapainoon liittyvää.

Ota halutessasi mukaan valokuvia tai muuta kirjapainoon liittyvää materiaalia.

Kahvitarjoilun vuoksi pyydetään ennakkoilmoittautumisia ke 10.5. mennessä puh. tai tekstiviesti: Alpo Jokinen 050 561 8393 tai Jari Uusiniitty 040 523 2245.

Yhteistyössä: TSL:n Vammalan Seudun Opintojärjestö ry, Vammalan Kirjatyöntekijät ry ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

11.05.

Muut tapahtumat

Lukuviesti kiertää Pirkanmaalla ja päätyy Tampereen Keskustorille

Tule mukaan lukemaan!

Lukuviesti kiertää ympäri Pirkanmaata 11.5.2017 klo 10 alkaen ja kokoaa lukijoita Tampereen Keskustorille klo 13-14.

Lukuviestissä kokoonnutaan lukemaan ääneen pätkä vapaavalintaista tekstiä. Keskustorin tapahtumassa tutut ja tuntemattomat pirkanmaalaiset vievät viestiä eteenpäin ja lopuksi otetaan maailman suurin pirkanmaalainen lukijayhteiskuva. Ota lempikirjasi tai muu teksti mukaan ja tule kuvaan! Halukkaat voivat myös ilmoittautua lukijoiksi osoitteeseen lki@lastenkirjainstituutti.fi.

Lukuviestin etapit kunnissa ja ohjelma Keskustorilla päivittyvät sivuille lastenkirjainstituutti.fi/lukevapirkanmaa.

Lukuviesti on osa Lukeva Pirkanmaa -hanketta. Kyseessä on Pirkanmaan Kulttuurirahaston tilaama erillishanke, jossa ovat mukana Lastenkirjainstituutti, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Aamulehti. Vastuutahona toimii Lastenkirjainstituutti.

01.05.

Muut tapahtumat

Vappuna lakitetaan Mantan patsas

Näyttely avoinna: Pukstaavissa pääsee tutustumaan Tyrvään Mantaan.

Tyrvään Mantan patsaan lakituksen suunnitelmat muuttuivat viime tingassa: Lakituksen hoitaa Sastamalan seudun museo. Tervetuloa lakittamaan Manta terveyskeskuksen pihaan vappuna 1.5. klo 11.

Tämän jälkeen onkin hyvä siirtyä Itsenäisyydentien ja Puistokadun varteen seuraamaan ohi ajavia autoja: Vappuparaati lähtee liikkeelle Teknikumilta klo 11.45 ja etenee siitä Citymarketin liikenneympyrän kautta takaisin torille.

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi on vappuna avoinna klo 10-16, ja päänäyttelyn yhteydessä on mahdollista nähdä Tyrvään Mantan työnurkkaus sekä vanhoja reseptejä. Myös Kahvila Pukstaavi palvelee: tarjolla on tortilloja ja vohveleita - tervetuloa herkuttelemaan!

31.03.

Muut tapahtumat

Tyrwäyspäivä!

Luvassa tarjouksia Pukstaavin kaupassa ja kahvilassa.

Pukstaavi on mukana Tyrwäyspäivässä perjantaina 31.3. Tyrwäyspäivä on Sastamalan yhteinen halpojen hintojen markkinatapahtuma, jossa alueen yritykset laittavat esiin hullumaisen halpoja tarjouksia.

Paljastamme jo nyt, että Tyrwäyspäivänä Pukstaaviin pääsee kaksi yhden hinnalla! Julkaisemme muut Tyrwäyspäivien tarjouksemme viikolla 13. Tarjouksia on sekä Pukstaavin kaupassa että kahvilassa.

Pukstaavin kauppa, museo ja kahvila ovat poikkeuksellisesti avoinna klo 22 asti.

25.03.

Muut tapahtumat

Tule muistelemaan Tyrvään Mantaa

Muistoja Amanda ja Hulda Jokisesta kerätään Pukstaavissa 25.3.

Sastamalan seudun museo kerää yhteistyössä Turun yliopiston kanssa muistoja Tyrvään Mantasta ja hänen tyttärestään Huldasta. Tyrvään Manta eli Amanda Jokinen (1853–1922) toimi kansanparantajana Tyrväällä. Taitonsa hän oli oppinut isältään Timoteus Vilppalalta. Manta siirsi taitonsa myös tyttärelleen Huldalle, joka jatkoi toimintaa aina vuoteen 1962 saakka.

Mantaa ja Huldaa voi tulla muistelemaan Suomalaisen kirjan museo Pukstaaviin lauantaina 25.3. klo 12–13.30.

Mikäli haluat kertoa muistosi henkilökohtaisesti tai et pääse paikalle muistelupäivänä, ota yhteyttä puhelimitse 045 139 6455 ja sovi tapaamisesta. Muistoja voi toimittaa myös sähköpostitse: annele@utu.fi tai malesan@utu.fi. Muistojen tallentamisesta vastaavat Turun yliopiston kulttuuriperinnön tutkimuksen opiskelijat Anneli Lehtonen ja Marja-Leena Santanen.

Muistoja kerätään 1.3.–3.4.2017. Muistojen lisäksi toiveena on saada tietoja paitsi Amanda ja Hulda Jokisen toiminnasta myös heidän lähettämistään kirjeistä. Museon kokoelmissa on nimittäin tuhansia Jokisille tulleita kirjeitä muun muassa Tampereelta ja Porista, mutta vain yksittäisiä vastauskirjeitä.

Muistot tallennetaan Sastamalan seudun museon kokoelmiin. Aineistoa hyödynnetään 20.5. avattavassa Mantan kammari -näyttelyssä.

28.02.

Muut tapahtumat

Suomalaisen kulttuurin ilta

Vieraana Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu.

Tule mukaan suomalaisen kulttuurin iltaan Pukstaavin tapahtumasaliin tiistaina 28.2. kello 18. Illan aiheena on "Taide kuuluu kaikille". Keskustelua alustaa Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu.

Vapaa pääsy!

Tapahtuman järjestävät Kulttuuria kaikille ry, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi sekä Sastamalan opisto.

28.02. 03.03.

Muut tapahtumat

Satutuokiot: tarinoiden pienet potilaat

Lapsetkin pääsevät osallistumaan Tyrvään Mantan juhlavuoteen.

Tule kuuntelemaan tarinoita pienistä potilaista. Voit tulla mukaan vaikka kaikkina päivinä, koska luemme useita eri satuja.

• Ajankohta: 28.2.-3.3.2017 ti-pe klo 9-10
• Paikka: Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi (Marttilankatu 12, Sastamala)
• Kuvaus: Oi oi, miten kävi muurahaiselle, joka lähti lääkäriin? Satutuokioissa tutustutaan muurahaisen lisäksi myös muihin pieniin potilaisiin.
• Lisätietoa: info@pukstaavi.fi
• Vapaa pääsy!

Tapahtuma on osa Tyrvään Mantan juhlavuotta sekä Lasten Pirkkasia eli Pirkanmaan lastenkulttuurikuukautta.

25.02.

Muut tapahtumat

Teatteriseurue Harakanvarpaat esittää: Hipsuvarvas ja Nököhammas

Pukstaavin oma teatteriseurue vauhdissa.

Teatteriseurue Harakanvarpaat esittää: Hipsuvarvas ja Nököhammas.

• Ajankohta: 25.2. klo 13
• Paikka: Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi (Marttilankatu 12, Sastamala)
• Kuvaus: Pukstaavin oma teatteriseurue Harakanvarpaat esittää koko perheen vauhdikkaan seikkailun Hipsuvarvas ja Nököhammas.
• Lisätietoa: info@pukstaavi.fi
• Vapaa pääsy!

Tapahtuma on osa Lasten Pirkkasia eli Pirkanmaan lastenkulttuurikuukautta.

07.02. 09.02.

Muut tapahtumat

Talvinen loruhetki vauvan kanssa

Pirkkasilla leikitään yhdessä.

Tule talviseen loruhetkeen vauvan kanssa!

• Ajankohta:7.2.-9.2.2017 ti-to klo 10-11
• Paikka: Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi (Marttilankatu 12, Sastamala)
• Kuvaus: Sylittely ja loruleikkihetki on suunnattu alle vuoden ikäisille vauvoille ja heidän kanssaan tuleville aikuisille. Kesto noin 40 min.
• Lisätietoa: info@pukstaavi.fi
• Vapaa pääsy!

Tapahtuma on osa Lasten Pirkkasia eli Pirkanmaan lastenkulttuurikuukautta.

Sanaa päähän vaikka halkonuijalla.

Aleksis Kivi

Seitsemän veljestä