20.09.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Sinisen hämärän lumous -luento

20.9.2018

Kulttuuritorstai vie tällä viikolla satumaisiin metsiin ja jokien varsille. Piippalakkien maisemissa: Pekka Vuoren satukirjat -näyttely kuljettaa kävijän satujen maisemien ja veikeiden tonttuhahmojen kautta kuvittajan ja kirjailijan tarinoiden maailmaan. Siellä seikkaillaan myyttisissä kansallismaisemissa, kierretään jännittäviä kaukomaita, käännetään kaikki ylösalaisin ja eletään satuhahmon arkielämää. Näyttelysuunnittelija Aino-Maria Kangas avaa tunnetun kuvittajan satujen maailmaa ja tuo uusia näkökulmia näyttelyn teoksiin. Luennolle on vapaa pääsy! Samalla reissulla voi piipahtaa myös Kahvila Pukstaavissa.

Tapahtuman järjestää Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

27.09.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kansanmusiikki-ilta

27.9.2018 klo 18

Tämän viikon kulttuuritorstain iloksi kuulemme taitavaa musisointia! Kansanmusiikki-illassa on luvassa Lauluyhtye Kanto ja muita kansanmuusikoita. Järj. Lauluyhtye Kanto ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi

01.10.

Muut tapahtumat

Säätiöt tieteen ja taiteen tukena

Pirkanmaan säätiöpäivä Tampereella Kulttuuritalo Laikussa 1.10. klo 14–19

Tiedätkö miten monipuolisesti pirkanmaalaiset säätiöt toimivat tieteen ja taiteen tukena? Voit tulla hakemaan siitä maistiaisia maanantaina 1.10. klo 14– 19, jolloin Suomen kirjainstituutin säätiö on mukana järjestämässä Pirkanmaan säätiöpäivää Tampereella Kulttuuritalo Laikussa (Keskustori 4). Vapaa pääsy!

OHJELMA

Klo 14–

Kohtuullista kritiikkiä: Musiikki- ja kirjallisuuskriitikko Siskotuulikki Toijosen haastateltavana kirjailija Juha Siro ja toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen

Klo 15–

Tervetuliaissanat: Maakuntajohtaja Esa Halme

Liedlaulua: Tuiki Latvala ja Tuomas Salokangas

Kirjailijanurkka: Intendentti Heli Vuohelaisen haastateltavana kirjailija Jukka-Pekka Palviainen

Musiikkia: Sonja Lankinen, klarinetti

Klo 16–

Tieteessä tapahtuu: FT Jaakkojuhani Peltonen: Aleksanteri Suuri ja länsimaisen mieskuvan rakentuminen

Vastuullista journalismia: Miten toimitus varmistaa uutisen faktat? Keskustelemassa Riina Nevalainen (uutispäällikkö ja uutistiimin vetäjä, Aamulehti) ja Suvi Tanner (digitaalisen median kehityspäällikkö, Alma Consumer)

Klo 17–

Laikun historiaa: Näyttelijä Auvo Vihro Emil Aaltosena

Yliopisto muutoksessa: Uuden Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls: Mietteitä uuden yliopiston avaamisen kynnyksellä

Musiikkia: Tampereen Oopperan kuoro esiintyy

Tieteessä tapahtuu: Mitä tutkimus on ja miten se vaikuttaa arkielämään? Suvi Tanner haastattelee diabetestutkija Sami Oikarista sekä historiantutkija Ella Viitaniemeä ja Riikka Miettistä

Musiikkia: Sonja Lankinen, klarinetti

Liedlaulua: Juho Sten ja Juhani Rantanen

---

Päivän aikana pääsee keskustelemaan säätiöiden edustajien kanssa niiden apurahoista ja muusta toiminnasta.

Ohjelman tarjoaa: Diabetestutkimussäätiö sr, Emil Aaltosen Säätiö sr, Jalmari Finnen säätiö, Kunnallisneuvos C.V. Åkerlundin säätiö, Majaoja-säätiö, Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto, Pro Musica Säätiö sr, Suomen kirjainstituutin säätiö, Tampereen Oopperatoimintasäätiö

04.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Peilit (Zerkala)

4.10.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Yhden Venäjän merkittävimmän naisrunoilijan Marina Tsvetajevan värikäs elämäkerta. Kesto 100 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

11.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kulo-, Rauta- ja Liekoveden laivaliikenteen historiaa -luento

11.10.2018 klo 18

Ahto, Alku, Apu I-IV, Eko, Into, Joutsen, Karkku, Lokki, Lähtö, Memmola ja monet muut laivat ovat liikennöineet alueemme vesillä. Jari Mäkelä kertoo tutkimuksestaan. Tule kuuntelemaan tai jakamaan omat tietosi lähivesistöjen laivaliikenteestä 1800-luvulta nykypäivään. Järj. Sastamalan seudun museo ja Sastamalan Opisto.

18.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kirjailijakahveilla Nevfel Cumart

18.10.2018 klo 18

Nevfel Cumart kertoo pitkästä urastaan kirjailijana, runoilijana, kääntäjänä ja journalistina. Saksalainen kirjailija on Helsingin Goethe-Instituutin ja Tampereen Saksalaisen Kulttuurikeskuksen "Stadtschreiber"-residenssin tämänvuotinen kirjailijavierailija, ja asuu ja työskentelee Tampereella lokakuun aikana. Järj. Tampereen Saksalaisen kulttuurikeskus, Sastamalan Opisto ja Suomen kirjainstituutin säätiö.

25.10.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Anna Karenina, Vronskin tarina

25.10.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Leo Tolstoin romaaniin perustuva tarina Anna Karenina, Vronskin tarina tarkastelee kolmiodraamaan rakastajan näkökulmasta. Kesto 138 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

01.11.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Matkoilla utooppisissa maisemissa

1.11.2018 klo 18

Hilja Roivainen avaa matkojen, satujen ja maisemien merkitystä klassisessa utopiakirjallisuudessa ja länsimaisen 1500–2000-luvun maisemataiteen historiassa. Esimerkeistä keskustellaan Pekka Vuoren satumaisemia reflektoiden. Järj. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

15.11.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Kaksi naista

15.11.2018 klo 17.30

Kulttuuritorstai-illan ratoksi luvassa Venäläinen elokuvailta. Ivan Turgenevin klassikkoteokseen ”Kuukausi maalaiskylässä” (1855) pohjautuva elokuva. Kesto 98 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

13.12.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Kirjailijakahveilla Roope Lipasti

13.12.2018 klo 18

Kirjailijakahveilla kuullaan suomalaisten eturivin kirjailijoiden mietteitä omista kirjoistaan, kirjallisuudesta ja elämästä yleensä.

Tämän kerran vieraamme Roope Lipasti tunnetaan nokkelista romaaneistaan ja mukaansatempaavista lastenkirjoista. Hänen esikoisromaaninsa Rajanaapuri (2012) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Lipasti on kirjoittanut muun muassa romaanit Rajanaapuri, Perunkirjoitus ja Linnan juhlat, Halkaisukirvesmies, lukuisia lastenkirjoja sekä näytelmiä ja kuunnelmia.
Järj. Suomen Kirjainstituutti.

.:Menneet tapahtumat:.

13.09.

Muut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Venäläisessä elokuvaillassa Rudolf Nurejev – Rudik

13.9. klo 17.30

Venäläisessä elokuvaillassa näemme tällä kertaa tarinan maailmankuulusta balettitanssijasta Rudolf Nurejevista. Elokuvan kesto on 52 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

06.09.

LuennotMuut tapahtumat

Kulttuuritorstai: Elämää leluverstaassa -luento

6.9. klo 18

Niemen tehtaiden pitkäaikainen johtaja Matti Niemi ja Marja-Leena Santanen vievät kuulijat pintaa syvemmälle paikallisten leluverstaiden arkeen ja historiaan. Järj. Sastamalan seudun museo ja Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys.

19.08.

Muut tapahtumat

Sastamalan Wanhat Talot

Ihastuttavat vanhat talot avaavat ovensa yleisölle 19.8. klo 11–18.

Viisikymmentä eri puolella Sastamalaa sijaitsevaa perinteikästä talonpoikaiskulttuuria edustavaa vanhaa rakennusta avaa ovensa niin paikallisille kuin muualta tuleville 19.8.2018 klo 11–18. Yksityiset henkilöt ja julkiset toimijat esittelevät rakennuksia perinnerakentamisen, sisustuksen, historian säilymisen, pihapiirin hoidon ja yksilöllisen maaseutuasumisen näkökulmasta.

www.wanhattalot.fi sivuilla julkaistaan kesällä kohteita esittelevä karttasovellus. Muutamissa kohteissa on erilaisia oheistapahtumia ja melkein jokaisessa kohteessa on myynnissä joko ruokaa tai kahvia kahvileipineen. Tapahtumaan ei ole pääsymaksua.

Lisätiedot: www.wanhattalot.fi

30.06.

Muut tapahtumat

Volter Kilpeä nukketeatteriesityksenä

Nukketeatteria myös aikuisyleisölle la 30.6. klo 18

La 30.6. klo 18–18.45 TEHDAS Teatterin ja Nukkehallituksen hervottoman hauska käsinukeille ja harmonikalle dramatisoitu esitys kiteyttää olennaisen Volter Kilven klassikkoteoksesta Alastalon salissa. Mukana nukketeatteritaiturit Merja Pöyhönen ja Timo Väntsi sekä muusikkona haitaristi Olli Kari.

Kuva: Sami Perttilä

Liput: ennakko 8€, ovelta 10€

30.06.

Muut tapahtumat

Puuleluja ja piippalakkeja -lastentapahtuma

La 30.6. klo 12–14

PUULELUJA JA PIIPPALAKKEJA
La 30.6. klo 12–14
Hyppää mukaan lasten touhutuokioon! Luvassa on lelusuunnittelua
ja mielikuvitusvuorikiipeilyä perheen pienimmille museoiden näyttelyjen hengessä.

Alle 6-vuotiaat oman aikuisen seurassa.Vapaa pääsy!

28.06.

Muut tapahtumat

Vanhan kirjallisuuden päivien etkot

Pukstaavissa to 28.6. klo 19 alkaen.

Vanhan kirjallisuuden päivien etkoja vietetään Pukstaavissa to 28.6. klo 19 alkaen.

Ohjelmassa:

JOKAPÄIVÄINEN IHME
Anna Elina Isoaron ja Janette Hannukaisen iskevässä runodialogissa tullaan kyselyikään, opitaan rinnanpään kautta, itketään sipulinlohkojen sekaan ja metsästetään biohajoavia konetiskitabletteja Prismassa. Kotiäitien ja uraäitien nokkapokka taipuu räppi-battleksi, jota säestää lapsiperheiden etuuksia leikkaavien päättäjien röhönauru. Dialogin tunnelma vaihtelee hormoninhuuruisesta harmoniasta maailmantuskaan. Esitys yhdistelee runoja äänimaisemiin ja tanssilliseen liikekieleen.

Musiikkia esittää Ragdoll. Kahvilasta voit ostaa myös herkullisen juustolautasen alueen lähijuustoista.

05.06. 31.07.

Muut tapahtumat

Lasten touhutiistait

Puuleluja ja vuorikiipeilyä luvassa 5.6.–31.7.

Ohjattuja kesäpuuhia lapsille Pukstaavissa ja Sastamalan seudun museossa
näyttelyjen hengessä. Tule mukaan suunnittelemaan leluja, kiipeilemään mielikuvitusvuorilla ja seikkailemaan
tingelistangelispuutarhassa!

Touhutuokioihin on vapaa pääsy. Alle 6-vuotiaat oman aikuisen seurassa.

Aiheet:

5.6. lelut heräävät henkiin
12.6. laiskojen tonttujen saari
19.6. tingelistangelispuutarha
26.6. suunnitellaan leluja
3.7. vuoren valloitus
10.7. puulla saa leikkiä
17.7. parrakasta porukkaa
ja muita Vuoren satuhahmoja
24.7. lelukaupassa
31.7. vuorikiipeilyä

Touhutuokioihin lähdetään yhdessä Pukstaavin infosta klo 10.

19.05.

Muut tapahtumat

Museoiden yö

Satumaiset naamiaskarnevaalit la 19.5.2018 klo 18–22

Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo kutsuvat satukarnevaaleihin Museoiden yönä 19.5.2018 klo 18–22. Tervetuloa kaikenikäiset kummitukset ja keijukaiset! Voit saapua satuhahmoksi pukeutuneena tai askarrella naamarin paikan päällä.

18.00 ÄLLISTYTTÄVÄ ALKUSATU
Aino Havukainen ja Sami Toivonen lukevat Tatun ja Patun ällistyttävää satukirjaa

18.30 LASTENTEATTERI NIRUNARU ESITTÄÄ: VATTUMATO
Kesäpäivä on kauneimmillaan. Aina, Tessa ja Lauri ahmimat verannalla metsästä poimimiaan vattuja. Tytöt pelastavat vattujen joukosta vattumadon, mutta eivät arvaakaan, miten ruhtinaallisesti heidät teostaan palkitaan. Iki-ihanan sadun on kirjoittanut Zacharias Topelius, jonka syntymästä tuli tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Ohjaus ja dramatisointi Oili Sadeoja. Esityksen kesto 25 min.
Yli 3-vuotiaille.

19–21 TYÖPAJOJA NON-STOP

PUKSTAAVISSA
~ Kuninkaallinen naamarityöpaja
~ Satujunahahmot matkoilla – keksi oma seikkailu
~ Omituisten otusten kerho – askartele satuhahmo oudoista ohjeista
~ Satuselfie – mikä hahmo Sinä olisit?

SASTAMALAN SEUDUN MUSEOSSA TORNIHUVILASSA
~ Sanojen solinaa, riimien räminää – lorukorttityöpaja
~ Lelut heräävät henkiin – tehdään tarinoita lelunäyttelyn leluista
~ Lelukauppa auki koko illan! Tule leikkimään kauppiasta tai tekemään leluostoksia lelukaupan omalla rahalla.

21.30 ILAHDUTTAVA ILTASATU
Vuoden kirjapää Jukka-Pekka Palviainen lukee iltasadun

MYÖS PUUTARHA ON TINGELIS TANGELIS - TÄYNNÄ YLLÄTYKSIÄ!
Aloita hullunkurisesta vieraskirjasta, seikkaile satukaivolle, haasta kaverisi satupeliin,
muistele lapsuuden satumaisemia ja tuunaa oma satukynäsi. Puutarhan yövieraisiin on varauduttu
Olipa kerran -kerhoissa Sastamalan alakouluissa.

Mukana juhlimassa ovat Miina ja Manu, Tatu ja Patu sekä Hakkaraisen talon Herra Hakkarainen.

Tapahtuma on lapsille ilmainen, aikuiset 3€

17.05.

Muut tapahtumat

Salla Simukka kirjailijavieraana

Pukstaavissa to 17.5. klo 17.30

Tule kuulemaan Salla Simukan kirjojen synnystä ja tekoprosessista Pukstaaviin to 17.5. klo 17.30.

Dekkarikirjallisuuden nuortenkirjallisuuteen tuonut kirjailija tuli tunnetuksi Lumikki-trilogiastaan vuonna 2013. Se nosti hänet kansainvälisesti menestyneimmäksi suomalaiseksi nuortenkirjailijaksi, ja kirjasarjan käännösoikeudet on tällä hetkellä hankittu jo 52 eri maahan. 

Kiireistä kirjailijaa nähdään harvoin Suomen esiintymislavoilla, joten nyt on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua hänen teoksiinsa mukavassa seurassa, Pukstaavin tapahtumasalin intiimissä tunnelmassa.

12.05.

Muut tapahtumat

Vanhojen koulutaulujen Pop Up –myynti

Ainutlaatuinen tilaisuus löytää etsimäsi koulutaulu!

Vanhojen koulutaulujen Pop Up –myynti la 12.5.2018 klo 10–15
Pukstaavissa.

Koulutaulujen aiheina uskonnot, luonto ja kulttuurit. Koulutaulut ovat kaksoiskappaleita.
Ne ovat erikuntoisia ja hinta määräytyy sekä aiheen että kunnon mukaan, hintahaarukka noin 10€–80€.
Tauluja ei voi varata etukäteen. Koulutaulujen tuotto käytetään Sastamalan seudun museon kokoelmatyön tukemiseen.

Samalla voit tutustua Sastamalan seudun museon uuteen näyttelyyn

La 12.5. klo 12 Asiantuntijaopastus
Leikiten! - näyttelyyn Sastamalan seudun museossa
Marja-Leena Santasen asiantuntijaopastukseen mahtuu ensimmäiset 15 hlöä, kesto n. 30 min, sis. pääsylipun hintaan.
Museo sijaitsee Tornihuvilassa, samassa pihapiirissä kuin Pukstaavi.

Kun on nappia nutussa, niin on oppia otsassa.

Maria Jotuni

Tohvelisankarin rouva