26.10.

Muut tapahtumat

Amandan nimipäiväkahvit Pukstaavissa

Tyrvään Mantan juhlavuosi jatkuu.

Juhlimme Amandan nimipäivää Pukstaavissa to 26.10. klo 17–19. Nimipäiväkahvit järjestetään juhlavuottaan viettävän Tyrvään Mantan eli Amanda Jokisen kunniaksi. 

Ohjelmassa on Tyrvään Marttojen järjestämän kakkukilpailun kakkujen maistelua sekä musiikkia. Esiintymässä on Sastamalan musiikkiopiston oppilas Aurora Koskinen (viulu), jonka ohjelmistoon kuuluu 1. A. Vivaldi: Concertto A molli, 3. Osa 2. J. Becker: Gavotti 3. J. Williams: Schindler's List 4. Valssi.

Vapaa pääsy!

02.11. 03.11.

Muut tapahtumat

Tyrwäyspäivät: luvassa hyviä tarjouksia

Tule shoppailemaan Sastamalan keskustaan 2.–3.11.

Pukstaavi on mukana Tyrwäyspäivissä torstaina ja perjantaina 2.–3.11.

Tyrwäyspäivät on Sastamalan yhteinen halpojen hintojen markkinatapahtuma, jossa alueen yritykset laittavat esiin hullumaisen halpoja tarjouksia.

11.11.

Muut tapahtumat

Lankku

Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma järjestetään Kirjakorttelissa ja muualla Marttilankadulla 11.11.

Lankku, eli Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma on koko perheelle suunnattu, kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, joka kerää yhteen kulttuurin tekijöitä ja kokijoita monien esiintyjien ja työpajojen siivittämänä. Tapahtuma pidetään la 11.11.2017 klo 11-18 Marttilankadulla Sastamalassa ja yksi tapahtumapaikoista on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Tarkemmat ja ajankohtaiset tiedot: www.sastamalanopisto.fi/sivu.tmpl?sivu_id=9620.

Tapahtuman teemana on monilukutaito, joka näkyy monipuolisena tarjontana kaikille tarjottavina työpajoina, joita on lähes 20. Mukana on mm. MarttilankatuMysteeri -ongelmanratkaisutehtävä, rap/beatboxaus -työpaja, boffaamista, koodaamista jne. Tapahtumassa on varmasti kaikille jotain uutta koettavaa, myös aikuisille!

Tapahtuman pääesiintyjänä nähdään yli 200 000 Youtube-seuraajaa omaava, pelaamisesta videobloggaava MrJallu101. Sanataiturikisan yhteydessä esiintyy rapin sm-finalisti Niko Nova. Aikuisille ja nuorille luennoi some-käyttäytymisestä Tommi Tossavainen, jonka Lapset ja media -koulutuksessa keskustellaan median muutoksesta ja internetin merkityksestä meille kaikille ja kasvatukselle. Lavalla nähdään myös nyky- ja break-tanssia yhdistävä Mikko Makkosen ja Tero Hytösen -tanssiesitys sekä Sastamalan musiikkiopiston oppilaita.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös lapsille ja nuorille suunnattu Sastamalan Sanataituri -kilpailun finaali, jonka pääpalkintona on 200€. Lisäksi tapahtumassa lanseerataan ensimmäistä kertaa liikuntaa ja sanaleikkejä yhdistävä Sanasodan SM-kilpailut, johon voi osallistua esim. kaveriporukalla tai perheen kesken!

01.12. 02.12.

Muut tapahtumat

Vanhan ajan joulumarkkinat Kirjakorttelissa

Tule nauttimaan vanhan ajan joulutunnelmasta 1.–2.12.2017.

Sastamalan Vanhanajan Joulumarkkinat järjestetään perjantaina ja lauantaina 1.–2.12.2017 (pe klo 16–20, la klo 10–14) Pukstaavin ja Tornihuvilan pihapiirissä sekä Marttilankadulla.

Tapahtuma on osa Sastamalan joulunavausta, joka huipentuu lauantaina 2.12. eri puolilla Sastamalan keskustaa.

.:Menneet tapahtumat:.

18.10.

Muut tapahtumat

Tartu satuun!

18.10. vietetään hilpeää Satupäivää Pukstaavissa.

Pukstaavissa vietetään hilpeää Satupäivää 18.10. klo 14–15.30. Sadut saavat ihka uuden muodon!

Susi hukassa
Pukstaavissa on Susi hukassa eli voit osallistua Punahilkka-sadun uuden version tekemiseen.
Susijahdissa mukana Sotesin lapsiperheiden sosiaalipalvelut.

Tatu, Patu ja satu
Saat kuulla, millaisia ällistyttäviä satuja Tatu ja Patu ovat keksineet, lukijana museolehtori Sanna Asikainen.

Satumainen löytöretki
Voit myös seikkailla näyttelyssä omatoimisen tehtäväkierroksen Satumaisen löytöretken parissa.

Pukstaavin näyttelyyn on tapahtuman aikana vapaa pääsy.

17.10.

Muut tapahtumat

Sastamalan lelumuistot talteen

Sastamalan seudun museo järjestää Pukstaavissa muistelutilaisuuden.

Nykyisen Sastamalan alueella on ollut erittäin vireä lelunvalmistusperinne. Vilho Ojala, Kalle Karppi, Eero Heikkilä ja monet muut valmistivat verstaissaan leluja lasten käyttöön. Niemen tehtaatkin oli aikanaan leluvalmistuksen kärkinimiä.

Sastamalan seudun museo tekee syys- ja lokakuun aikana pitkäaikaisen leluvalmistajan, Kalle Karpin, leluverstaan pelastusdokumentoinnin Tyrväänkylässä. Samalla Sastamalan seudun museon toiminnassa otetaan käyttöön Museoliiton syyskuussa julkaisemat kulttuuriperinnön pelastusdokumentointiin liittyvät käytänteet.

Museo myös kartoittaa syksyn 2017 aikana yleisemmin Sastamalan alueen leluverstasperinnettä. Kartoituksen kohteena on lelunvalmistus keskittyen puulelujen ansiokotiteollisuuteen vuosina 1900–1960.

Museo järjestää yhdessä Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksen kanssa muistelutilaisuuden Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa 17.10.2017 klo 12–14.

– ­Olemme erityisen kiinnostuneita paikallisesti valmistetuista puuleluista, mutta myös muista lelu- ja leikkimuistoista aina 1960-luvulle asti, kertoo museon projektityöntekijä Marja-Leena Santanen.

Hän ottaa lelu- ja leikkimuistoja vastaan 22.10. asti myös puhelimitse tai sähköpostitse: 045 139 6455 tai marja-leena.santanen@pukstaavi.fi.

03.10.

Muut tapahtumat

Kaikuja Suomesta -runotyöpaja

Sastamalan Opiston ja Pukstaavin yhteisellä kurssilla tutustutaan uuteen runomittaan.

Sastamalan Opiston ja Pukstaavin yhteisessä Kaikuja Suomesta -työpajassa tutustutaan Pukstaavin omaan runomittaan kaikuun ja kirjoitetaan suomiaiheisia kaikuja.

Tule rohkeasti mukaan, vaikka et olisi kirjoittanut runoja aikaisemmin!

Kurssi järjestetään 3.10. klo 15.30–17.45 ja sen opettajina toimivat Tiina Laaninen ja Sanna Asikainen. Tälle kurssilla tulee ilmoittautua viimeistään 26.9.

30.09.

Muut tapahtumat

Perinnehoitopäivä Sastamalan seudun museossa

Tyrvään Mantan juhlavuoden juhlinta jatkuu.

Sisarmuseossamme Sastamalan seudun museossa (Jaatsinkatu 2) juhlitaan taas Tyrvään Mantan juhlavuotta la 30.9. klo 11–16. Silloin järjestetään "Perinnehoitopäivä – kansanparantajat ennen ja nyt" -tapahtuma, jonne on vapaa pääsy!

Ohjelma

klo 11–12 Jarkko Haapanen: Kansanparannuksen historiaa ja nykypäivää

klo 12–12.30 Museon tietoisku: Mantan muistokeräyksen saalis ja yllätyslahjoitus

12.30–13.15 Työnäytös

13.45–14.45 Virpi Raipala-Cormier: Suomalainen kasvilääkintä

Lisäksi Mantan kammari -näyttely avoinna, tuotemyyntiä, kahvitarjoilu klo 12.30–13.30, edullisia perinnehieronta- ja jäsenkorjausmaistiaisia.

Osoite: Jaatsinkatu 2.

Tapahtuman järjestävät Sastamalan seudun museo, Suomalainen Perinnehoito ja Luontaislääketiedeyhdistys, Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys, Kulttuuria kaikille.

27.09.

Muut tapahtumat

Lukeva Pirkanmaa -verkosto kokoontuu

Tule mukaan edistämään lukemista Pirkanmaalla.

Lukeva Pirkanmaa -verkosto kokoontuu Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa ke 27.9. klo 17.30 (Marttilankatu 12, Sastamala). Tapaamisen yhteydessä pääsee myös tutustumaan museon perusnäyttelyyn.

Tänä vuonna toimintansa aloittanut verkosto kokoaa yhteen yksityishenkilöitä, yrityksiä, yhdistyksiä ja muita tahoja, jotka toimivat Pirkanmaalla kirjallisuuden parissa. Mukana on esimerkiksi kirjakauppojen, kustantajien, kirjastojen, kirjamuseoiden, kirjallisuusfestivaalien ja median edustajia sekä opettajia ja kirjailijoita. Meitä yhdistää halu edistää lukemista.

Verkoston kautta voi löytää uusia ideoita ja yhteistyömuotoja. Verkostossa toimiminen ei maksa mitään eikä se velvoita mihinkään.

Syksyn tapaamisessa on tarkoitus pohtia verkoston tulevaisuutta eli esimerkiksi sitä, millaiset yhteistyökuviot olisivat mahdollisia pirkanmaalaisten kirjatoimijoiden kesken. Voisimme myös miettiä, onko tarvetta yhteiselle näkyvyydelle tai ilmeelle. Jo aiemmin suunnittelimme, että voisimme järjestää ensi vuonnakin jonkin yhteisen lukutempauksen. Tänä vuonna järjestimme #koskamäluen-kampanjan, josta voit lukea lisää täältä.

Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan tapaamiseen 19.9. mennessä heli.tuominen@pukstaavi.fi. Muista ilmoittaa myös allergioista.

Käy lisäämässä itsesi verkoston Facebook-sivuille.

12.09.

Muut tapahtumat

Opiston aamujooga alkaa Pukstaavissa

Tule mukaan!

Pukstaavin näyttelyssä järjestetään tuttuun tapaan virkistävä aamujooga tiistaisin klo 7.30–8.30.

Kurssilla tehdään kehoa ja mieltä virkistäviä sekä liikkuvuutta, voimaa ja tasapainoa kehittäviä harjoituksia hengitykseen keskittyen. Kurssin opettajana toimii Soili Elovaara-Laakso.

Kurssi alkaa 12.9. ja sinne pitää ilmoittautua 5.9. mennessä.

20.08.

Muut tapahtumat

Sastamalan Wanhat Talot avaavat ovensa

Myös Bäckmanin talo on mukana 20.8. järjestettävässä tapahtumassa.

Yli 50 eri puolella Sastamalaa sijaitsevaa vanhaa rakennusta avaa ovensa niin paikallisille kuin muualta tuleville sunnuntaina 20.8.2017 klo 11– 20. Myös Bäckmanin taloon eli Pukstaaviin pääsee tuolloin tutustumaan ilmaiseksi.

Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuman tarkoituksena on jakaa tietoa perinnerakentamisesta, terveestä asumisesta ja maaseudun elinvoimaisuudesta tarinankerronnan avulla. Rakennuksia esitellään perinnerakentamisen, sisustuksen, historian säilymisen, pihapiirin hoidon ja yksilöllisen maaseutuasumisen näkökulmasta. Tapahtuman järjestäjä Sastamalan kaupunki (lisätietoja: Katariina Pylsy, puh. 0500 727 741).

03.08.

Muut tapahtumat

Teatteriesitys: Algot Untolasta kertova Sanamyrsky

Juha Hurme tuo taas Otava Ensemble -teatteriryhmän Pukstaaviin 3.8.

Otava Ensemble esittää Pukstaavissa Juha Hurmeen kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän Sanamyrsky.

Näytelmä kertoo Algot Untolan (Irmari Rantamala, Maiju Lassila) myrskyisästä vuodesta Satakunta-lehden salaisena päätoimittajana Porissa 1908. Katastrofikylläisen vuoden aikana skandaalinkäryinen poliittinen toimittaja loi nahkansa ja muuttui skandaalikirjailijaksi.

Pukstaavissa 3.8.2017 kello 18. Esitys on sään salliessa ulkona. Kesto noin 30 min. Liput 10/8e (myydään ovelta). Lipun hintaan sisältyy pääsy museoon ennen esitystä.

Ohjaus: Juha Hurme

Visualisointi: Heini Maaranen

Rooleissa: Joni Seppälä, Tomi Alatalo, Onerva Kärkkäinen ja Taru Huokkola

Näytelmä on osa Juha Hurmeen kuusivuotista Maiju Lassila -projektia joka päättyy vuonna 2018.

27.07.

Muut tapahtumat

Torstaitouhut lapsille klo 10–11

Tule mukaan lasten kesäpuuhiin.

Lasten ilmaiset torstaitouhut järjestetään Pukstaavissa torstaisin 8.6.–27.7.2016 kello 10–11. Vapaa pääsy!

Luvassa sarjakuvia, satujoogaa, tarinoita ja muuta hauskaa. Voit osallistua torstaitouhuihin joka viikko tai piipahtaa vain silloin kuin sinulle sopii.

Toiminta on suunnattu 6–12-vuotiaille, mutta tätä nuoremmat voivat tulla yhdessä aikuisen kanssa.

8.6. kuplivaa puhetta: tutkitaan sarjakuvanäyttelyä

15.6. ruutu ruudulta: piirretään omia sarjakuvia

22.6. museomuotokuvat: kameran räiskettä ja selfieitä

29.6. satujoogaa museon uumenissa

6.7. pitkin poikin Pukstaavissa: tarinaseikkailu

13.7. ruudut heräävät henkiin: sarjakuvahahmojen elämää

20.7. pottutaidetta: kaiverretaan kuvioita ja kirjaimia

27.7. ötökkäjahti: runoja ja rytmejä

Pidätämme oikeuden muutoksiin ohjelmassa.

26.07.

Muut tapahtumat

Löydä luontosi -tarinakonsertti

Sastamala Gregorianan ja Pukstaavi järjestävät kivan kes

Sastamala Gregoriana ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi järjestävät Löydä luontosi -tarinakonsertin Pukstaavissa ke 26.7. klo 18. Konsertin toteuttaa Kulttuuriosuuskunta Uulu.

Tarinakonsertissa osallistujat pääsevät kokeilemaan suomalaisia perinnesoittimia, laulamaan, tanssimaan ja tekemään rytmiä. Sopii erityisesti alle 12-vuotiaille.

Ohjelman kesto n. 1 h ja siihen on vapaa pääsy. Ennen konserttia yleisöllä on vapaa pääsy myös museoon.

Onpa tässä elämässä elämää ja maailmassa maailmaa.

Aleksis Kivi

Seitsemän veljestä