Osallistu museotoimintaan

Museon kyläkumppaniksi?

Kokoelmakeruu: Urheilumuistot

Kirjoita oma urheiluun liittyvä muistosi osaksi museon Muistitietokokoelmaa! Sastamalan seudun museo kerää Suuren urheilunäyttelyn ajan, 1.10.2019-31.8.2020, kokoelmiinsa urheilumuistoja. Urheilumuistot tallennetaan museon asiakirja-arkistoon osaksi Muistitietokokoelmaa. Muisto voi olla pieni tai suuri, vanha tai uusi. Se voi liittyä esimerkiksi tiettyyn tapahtumaan, paikkaan tai esineeseen.

Osallistumalla muistojen keruuseen muistelija hyväksyy museon periaatteet aineiston tallennuksessa ja käytössä. Muistelijan nimi, syntymävuosi ja sukupuoli sekä muistoon liittyvä paikkakunta kirjataan muiston yhteyteen. Muistoja voidaan käyttää tutkimusaineistona sekä museon näyttely- ja julkaisutoiminnassa.

Osallistu kokoelmakeruuseen näyttelyssämme tai lähettämällä muistosi sähköpostitse osoitteeseen emma.kurki(at)pukstaavi.fi. Kirjoitathan muiston oheen seuraavat tiedot: nimi, syntymävuosi, sukupuoli ja muistoon liittyvä paikkakunta.

Optimistipurjehdus syksyllä 1969. Kuva: Sastamalan seudun museo

Tarinat ja perinteet kyliltä talteen

Kyläkumppanimallin lähtöajatuksena on, että talletettavan ja esille tuotavan kulttuuriperinnön aihe tai teema syntyy kyläläisten tai esimerkiksi paikallisen yhdistyksen omasta aloitteesta – ei museoammattilaisen valmiiksi tarjoamana. Tallennusprojektin käynnistyessä laaditaan kyläkumppanin kanssa ”Kyläkumppanin muistilista”, jossa museo ja kyläkumppani yhdessä merkitsevät muistiin: mitä talletetaan, miten ja miksi?

Kyläkumppanimallin kautta museo tarjoaa kyläyhteisön tai muun paikallisen yhteisön käyttöön kulttuuriperinnön tallentamiseen liittyvän asiantuntemuksensa ja opastaa projektissa. Kyläkumppani toteuttaa itse tallentamistyön ja saa siihen tarvittaessa koulutusta museon henkilökunnalta.

Taltioitu aineisto liitetään osaksi Sastamalan seudun museon yleisökokoelmaa ja esitellään museon ylläpitämässä Topoteekki-verkkoarkistossa. Verkkoarkistossa yleisön on mahdollista lähettää museolle lisätietoja arkistossa julkaistuihin aineistoihin liittyen.

Kyläkumppanimalli tuo paikallisen kulttuuriperinnön näkyväksi. Museo toimii verkostoasiantuntijana ja auttaa kyläkumppania löytämään oikeat kumppanit. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa (Sastamalan kylät ry, Sastamalan Opisto, Sastamalan kirjasto sekä Sastamalan kulttuuripalvelut) tuodaan kulttuuriperintöä esille ja saavutettavaksi eri tavoin.

Sastamalan seudun museon kyläkumppanit:

2018 Keikyän museo- ja kotiseutuyhdistys

2019 Lantulan seudun kyläyhdistys

Lisätietoa kyläkumppanimallista löydät täältä.

Tuoksut vanamon ja varjot veen; niistä sydämeni laulun teen.

Eino Leino

Nocturne