Museo tarjoaa kokemuksia

Näyttelyt

Suuri urheilunäyttely – Lajien kirjoa Sastamalassa 

1.10.2019–31.8.2020

Suuri urheilunäyttely esittelee monipuolisesti kilpaurheilun kehitystä Sastamalassa. Esillä on urheilulajien kirjo jalkapallosta potkukelkkailuun ja shakista nyrkkeilyyn.

Urheilu on kuulunut suomalaisten elämään kilpailumielessä reilun sadan vuoden ajan. Alussa urheilu oli kevyttä kisailua ja kansanomaisiin urheilulajeihin kuuluivat esimerkiksi hirrensyöksy ja housunkauluspaini. 1900-luvun alkupuolella urheiluseuroja perustettiin innokkaasti ja uudet urheilulajit rantautuivat Suomeen. Näyttelyssä voit tutustua erilaisten urheilulajien kehitykseen 1900-luvun vaihteesta aina nykypäivään saakka.

Paikallishistoriaan tutustumisen lisäksi näyttelyssä voi hypätä, leimata rasteja, pelata, kokeilla tandemsuksia tai vaikka kiivetä hyppypukille.

Suuren urheilunäyttelyn pääyhteistyöyrityksenä toimii Levorannan Autoliike. Muut yhteistyöyritykset ovat Telilän Sähkötyö, Kuljetusliike Finska, Vammaspaino, OP Sastamala, Liikuntakeskus Pinkki, Vammalan 1. Apteekki, Tyrvään Pappila ja Majava. Suuri urheilunäyttely on yksi Sastamalan 10-vuotisjuhlavuoden tapahtumista.

Katso tästä virtuaalinen opastus näyttelyyn:

--

Haluamme varmistaa kaikille mukavan ja turvallisen museovierailun, joten museoissa on otettu monipuolisesti huomioon erilaiset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät viranomaisohjeet. Kiitos kun autat meitä tässä työssä:

  • Tulemalla museoon vain terveenä.
  • Huolehtimalla vierailusi aikana hyvästä käsihygieniasta. Meiltä löydät sekä hyvät käsienpesumahdollisuudet että käsidesiä.
  • Säilyttämällä 1–2 metrin etäisyyden muihin asiakkaisiin. Museokohteissa otetaan huomioon asiakasmääristä annetut rajoitukset.
  • Yskimällä nenäliinaan tai hihaan.
  • Välttämällä esineiden tarpeetonta koskettamista. Halutessasi saat meiltä näyttelyyn mukaan kertakäyttöhansikkaat tai voit ottaa jo kotoa mukaasi oman kosketusnäyttökynäsi.
  • Suosimalla korttimaksua.

__________________________________________________________________________________

Jaakko Viljanen dreijaamassa saviastiaa

Jaakko Viljanen dreijaamassa saviastiaa. Kuva: Sastamalan seudun museo

Kokoelmien helmiä: Savenvalaja Jaakko Viljanen

1.6.2020–12.2.2021

”[--] tyrvääläisen savenvalajan työpaja on oikea rauhan maja, jonka hiljaisuuden ainoastaan ohipuksuttava juna muutaman kerran päivässä rikkoo.” – Suomen Kuvalehti 6/1953


Pienoisnäyttelyssä tutustutaan savenvalajan ammattiin. Työvälineet, valokuvat ja valmiit tuotteet kertovat punasavitöistään tunnetun Jaakko Viljasen (1924–1990) elämäntyöstä. Viljanen valmisti suosittua käyttökeramiikkaa Vammalassa 1980-luvulle saakka.

____________________________________________________________________________________

Makeeta! Karamellipaperit kertovat

29.11.2019–28.5.2020

Pienoisnäyttely vie suussa sulaviin makumuistoihin. Muistatko Ruususuklaan, tiedätkö mikä oli Karamellikukko? Entä miksi käärepapereihin painettiin laulujen sanoja? Näyttely avaa karamellipaperien välittämiä viestejä ja merkityksiä vuosikymmenten takaa.

Katso tästä virtuaalinen opastus näyttelyyn:

Toisinaan alaslasketaan, toisinaan ylösnostetaan tässä maailmassa.

Aleksis Kivi

Seitsemän veljestä