Museo tarjoaa kokemuksia

Näyttelyt

NYT AUKI
Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi 

3.10.2020–31.8.2021

Näyttely johdattaa vieraansa matkalle pyhäjärveläisten elämään, evakkotaipaleelle sekä elävään karjalaiseen kulttuuriin.
Viime sotien jälkeen luovutetuilta alueilta evakuoitu väestö sijoitettiin uusille asuinalueille. Nykyisen Sastamalan alueelle asutettiin siirtolaisia erityisesti Viipurin läänin Pyhäjärveltä.

Näyttely johdattelee Pyhäjärven maisemiin ja siirtoväen kokemuksiin. Se kertoo Pyhäjärvestä siirtolaisille ja heidän jälkeläisilleen, mutta myös heille, jotka eivät ole paikasta koskaan kuulleetkaan. Siirry menneeseen aikaan vanhojen kuvien kautta, kuuntele pyhäjärveläisten muistoja, eläydy evakkomatkan kokemuksiin esineiden äärellä tai kokeile porukalla kyykän pelaamista.

Näyttely perustuu Sastamalan seudun museon vuodesta 1959 lähtien kartutettuun Pyhäjärvi-kokoelmaan. Näyttely on suunniteltu yhteistyössä Vammalan Karjalaseuran ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön kanssa.

Kuvassa on teksti "Siun ja Miun" ja vanha mustavalkoinen kuva, jossa tyttö ja nainen katsovat rautatiesillalta kohti evakkojen tavaroita kuljettavaa junaa.

Kokoelmien helmiä: Savenvalaja Jaakko Viljanen

1.6.2020–12.2.2021

”[--] tyrvääläisen savenvalajan työpaja on oikea rauhan maja, jonka hiljaisuuden ainoastaan ohipuksuttava juna muutaman kerran päivässä rikkoo.” – Suomen Kuvalehti 6/1953

Pienoisnäyttelyssä tutustutaan savenvalajan ammattiin. Työvälineet, valokuvat ja valmiit tuotteet kertovat punasavitöistään tunnetun Jaakko Viljasen (1924–1990) elämäntyöstä. Viljanen valmisti suosittua käyttökeramiikkaa Vammalassa 1980-luvulle saakka.

Jaakko Viljanen dreijaamassa saviastiaa

Jaakko Viljanen dreijaamassa saviastiaa. Kuva: Sastamalan seudun museo

____________________________________________________________________________

TULOSSA
Kokoelmien helmiä: Museoiden Sastamala – Kulttuuriperinnettä vaalimassa

13.2.2021–27.5.2021

Pienoisnäyttely esittelee Sastamalassa toimivien paikallismuseoiden historiaa, toimintaa ja kokoelmia.

Vapaaehtoistoimin ylläpidettävissä museoissa tehdään arvokasta työtä kulttuuriperinteen parissa. Nyt avattava näyttely houkuttelee museomatkalle ympäri Sastamalaa. Mukana ovat kaikki Sastamalan kotiseutumuseot sekä paikalliset teemamuseot, jotka ovat auki kesäisin.

Näyttely on tehty Sastamalan seudun museon koordinoiman paikallismuseoverkoston yhteistyönä. Verkosto kokoaa yhteen Sastamalan museotoimijat: kotiseutumuseot, teemamuseot sekä yksityishenkilöt, jotka ylläpitävät erilaisia kokoelmia. Verkoston tavoitteena on kehittää museoiden toimintaa jakamalla tietoa ja hyviä kokemuksia museotoiminnasta.

Korvenmäen museon rakennuksia

Korvenmäen museon rakennuksia. Kuva: Sastamalan seudun museo

_______________________________________________________________________________

PÄÄTTYNYT
Suuri urheilunäyttely – Lajien kirjoa Sastamalassa 

1.10.2019–31.8.2020

Suuri urheilunäyttely esittelee monipuolisesti kilpaurheilun kehitystä Sastamalassa. Esillä on urheilulajien kirjo jalkapallosta potkukelkkailuun ja shakista nyrkkeilyyn.

Urheilu on kuulunut suomalaisten elämään kilpailumielessä reilun sadan vuoden ajan. Alussa urheilu oli kevyttä kisailua ja kansanomaisiin urheilulajeihin kuuluivat esimerkiksi hirrensyöksy ja housunkauluspaini. 1900-luvun alkupuolella urheiluseuroja perustettiin innokkaasti ja uudet urheilulajit rantautuivat Suomeen. Näyttelyssä voit tutustua erilaisten urheilulajien kehitykseen 1900-luvun vaihteesta aina nykypäivään saakka.

Paikallishistoriaan tutustumisen lisäksi näyttelyssä voi hypätä, leimata rasteja, pelata, kokeilla tandemsuksia tai vaikka kiivetä hyppypukille.

Suuren urheilunäyttelyn pääyhteistyöyrityksenä toimii Levorannan Autoliike. Muut yhteistyöyritykset ovat Telilän Sähkötyö, Kuljetusliike Finska, Vammaspaino, OP Sastamala, Liikuntakeskus Pinkki, Vammalan 1. Apteekki, Tyrvään Pappila ja Majava. Suuri urheilunäyttely on yksi Sastamalan 10-vuotisjuhlavuoden tapahtumista.

Katso tästä virtuaalinen opastus näyttelyyn:

_______________________________________________________________________________

PÄÄTTYNYT
Makeeta! Karamellipaperit kertovat

29.11.2019–28.5.2020

Pienoisnäyttely vie suussa sulaviin makumuistoihin. Muistatko Ruususuklaan, tiedätkö mikä oli Karamellikukko? Entä miksi käärepapereihin painettiin laulujen sanoja? Näyttely avaa karamellipaperien välittämiä viestejä ja merkityksiä vuosikymmenten takaa.

Katso tästä virtuaalinen opastus näyttelyyn:

Onnetarta on tartuttava hiuksista hänen rientäessään ohitse.

Mika Waltari

Ihmiskunnan viholliset