Museo tallentaa

Kokoelmien kartutus

Kokoelmakeruu: Urheilumuistot

Kirjoita oma urheiluun liittyvä muistosi osaksi museon Muistitietokokoelmaa! Sastamalan seudun museo kerää Suuren urheilunäyttelyn ajan, 1.10.2019-31.8.2020, kokoelmiinsa urheilumuistoja. Urheilumuistot tallennetaan museon asiakirja-arkistoon osaksi Muistitietokokoelmaa. Muisto voi olla pieni tai suuri, vanha tai uusi. Se voi liittyä esimerkiksi tiettyyn tapahtumaan, paikkaan tai esineeseen.

Osallistumalla muistojen keruuseen muistelija hyväksyy museon periaatteet aineiston tallennuksessa ja käytössä. Muistelijan nimi, syntymävuosi ja sukupuoli sekä muistoon liittyvä paikkakunta kirjataan muiston yhteyteen. Muistoja voidaan käyttää tutkimusaineistona sekä museon näyttely- ja julkaisutoiminnassa.

Osallistu kokoelmakeruuseen näyttelyssämme tai lähettämällä muistosi sähköpostitse osoitteeseen emma.kurki(at)pukstaavi.fi. Kirjoitathan muiston oheen seuraavat tiedot: nimi, syntymävuosi, sukupuoli ja muistoon liittyvä paikkakunta.

Optimistipurjehdus syksyllä 1969. Kuva: Sastamalan seudun museo

 

Yleisökokoelma

Sastamalan seudun museon yleisökokoelmaan tallennetaan digitaalisessa muodossa valokuvia, esinekuvia, tekstejä ja ääntä. Yleisökokoelma on perinteistä museokokoelmaa kevyempi aineistokokonaisuus, joka mahdollistaa yleisön osallistumisen omaehtoiseen kulttuuriperinnön tallennustyöhön. Yleisökokoelma ja verkkoarkiston ylläpito vastaavat osaltaan museon tavoitteeseen edistää yhteisöllisyyttä ja alueellista tasa-arvoa.

Toisin kuin muissa Sastamalan seudun museon kokoelmissa, yleisökokoelmassa aineiston omistaja voi olla yksityishenkilö, yhdistys tai muu yhteisö. Kokoelma on tarkoitettu paikallishistoriasta kiinnostuneen yleisön käyttöön ja aineisto on kokonaisuudessaan julkaistu nähtäville verkossa. Kun aineisto liitetään yleisökokoelmaan ja julkaistaan verkkoarkistossa, sille valitaan kolmesta vaihtoehdosta soveltuva käyttölisenssi: Vain katseltavaksi / CC BY (vapaa käyttö) / CC BY-NC (ei-kaupallinen käyttö). Verkkoarkistoon tallennetun aineiston pitkäaikaissäilytyksestä vastaa Itävallassa sijaitseva Kansainvälinen arkistotutkimuksen keskus ICARUS.

Yleisökokoelmaa kartutetaan vuosittain Kyläkumppani -toiminnan yhteydessä. Myös muita aineistoja otetaan vastaan verkkoarkistossa julkaistavaksi.

Kokoelmapoliittinen ohjelma

Mitä museomme kokoelmiin kuuluu? Miten kokoelmia kartutaan ja hoidetaan? Tutustu kokoelmatyön reunaehtoihin tästä.

Tuoksut vanamon ja varjot veen; niistä sydämeni laulun teen.

Eino Leino

Nocturne