Museo kutsuu osallistumaan

Museon kyläkumppaniksi?

Tarinat ja perinteet kyliltä talteen

Kyläkumppani-mallin lähtöajatuksena on, että talletettavan ja esille tuotavan kulttuuriperinnön aihe tai teema syntyy kyläläisten tai esimerkiksi paikallisen yhdistyksen omasta aloitteesta – ei museoammattilaisen valmiiksi tarjoamana. Tallennusprojektin käynnistyessä laaditaan kyläkumppanin kanssa ”Kyläkumppanin muistilista”, jossa museo ja kyläkumppani yhdessä merkitsevät muistiin: mitä talletetaan, miten ja miksi?

Kyläkumppani-mallin kautta museo tarjoaa kyläyhteisön tai muun paikallisen yhteisön käyttöön kulttuuriperinnön tallentamiseen liittyvän asiantuntemuksensa ja opastaa projektissa. Kyläkumppani toteuttaa itse tallentamistyön ja saa siihen tarvittaessa koulutusta museon henkilökunnalta.

Taltioitu aineisto liitetään osaksi Sastamalan seudun museon yleisökokoelmaa ja esitellään museon ylläpitämässä Topoteekki-verkkoarkistossa. Verkkoarkistossa yleisön on mahdollista lähettää museolle lisätietoja arkistossa julkaistuihin aineistoihin liittyen.

Kyläkumppanimalli tuo paikallisen kulttuuriperinnön näkyväksi. Museo toimii verkostoasiantuntijana ja auttaa kyläkumppania löytämään oikeat kumppanit. Yhteistyössä eri toimijoiden kanssa (Sastamalan kylät ry, Sastamalan Opisto, Sastamalan kirjasto sekä Sastamalan kulttuuripalvelut) tuodaan kulttuuriperintöä esille ja saavutettavaksi eri tavoin.

Sastamalan seudun museon kyläkumppanit:

2018 Keikyän museo- ja kotiseutuyhdistys

2019 Lantulan seudun kyläyhdistys

2020 Vammalan Karjalaseura ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiö

Lisätietoa kyläkumppanimallista löydät täältä.

Paikallismuseoverkosto

Sastamalan seudun museo kokoaa yhteen paikalliset museotoimijat, yksityisten kokoelmien omistajat ja museotoiminnan käytännöistä kiinnostuneet. Verkosto tarjoaa tietoa ja vertaistukea kokoelma- ja näyttelytyön arkeen.

Paikallismuseoverkostoon kuuluvat Keikyän kotiseutumuseo, Kiikoisten torpparimuseo, Korvenmäen museo, Kotajärven Auto- ja Traktorimuseo, Putajan maatalous- ja maansiirtomuseo, Sarkia-museo, Suodenniemen kotiseutumuseo, Suojeluskuntamuseo sekä yksityisiä kotimuseoita.

Monta on laulua. Monta myös laulujen miestä.

Eino Leino

Väinämöisen laulu