Kokoelmat

Aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä

Pukstaavi on suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden kulttuurihistoriallinen museo, jonka tehtävänä on koota, tallentaa, tutkia ja välittää kirja-alan tietoa sekä vahvistaa ymmärrystä kirjan kulttuurihistoriasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisesta esinekokoelmasta, taidekokoelmasta, valokuvista, arkistosta, käsikirjastosta ja käyttökokoelmasta. Kokoelmiin on tallennettu myös aineetonta kulttuuriperintöä erityisesti lukukokemuksiin liittyen.

Museon kokoelmien luonne ja kartuttamisen periaatteet määritellään kokoelmapolitiikassa. Lataa tästä Pukstaavin kokoelmapoliittinen ohjelma. Lahjoitusten vastaanottamiseen vaikuttavat aineiston ainutlaatuisuus, historiallinen ja alueellinen edustavuus sekä näyttelytoiminnan päämäärät.

Pukstaavin kirjastoon tallennetaan kirjan kulttuurihistoriaan ja kirjan valmistukseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjasto toimii käsikirjastona. Kirjasto on luetteloitu Pirkanmaan kirjastotietokantaan.

Pukstaavin kokoelmista vastaa amanuenssi Emilia Heikkilä,
emilia.heikkila(at)pukstaavi.fi, p. 050 313 1408

Lukukokemukset talteen!

Miten tavoittaa suomalaisten lukukokemukset vuosittain osallistavasti ja innostavasti?

Vuosina 2017−2018 Pukstaavissa toteutettiin Lukukokemukset talteen -hanke Museoviraston rahoittamana. Hankkeessa kehitettiin digitaalinen verkkokeruualusta (Lukukokemus.fi), jonka kautta kerätään suomalaisten lukukokemuksia. Ensimmäisen keruun teemana olivat sadut. 24.10.2019 käynnistyi uusi keruu, jonka teemana on urheilukirjallisuus. Kerätyt aineistot tallennetaan osaksi museon kokoelmia. Sivuston kautta myös yleisö pääsee tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.

Pukstaavin toinen lukukokemusten keruukampanja keskittyy urheilukirjallisuuteen. Kampanjan aikana selvitetään, minkälaista urheilukirjallisuutta suomalaiset lukevat ja missä tilanteissa. Samalla kartoitetaan, minkälaista kirjallisuutta ihmiset sisällyttävät teeman alle. Onko jokin urheilijan elämäkerta jäänyt erityisesti mieleen tai onko kenties uusi harrastus aloitettu urheilukirjan innoittamana? Meillä jokaisella on omia lukemiseen ja kirjoihin liittyviä muistoja. Oli kyseessä sitten arkinen, erikoinen, hyvä tai huono kokemus, ne ovat kaikki arvokkaita ja jakamisen arvoisia. Kampanjan tavoitteena on myös lukemisen edistäminen ja lukemaan kannustaminen.

Tämän vuoden keruun kummina toimii maastohiihdon maailmanmestari ja olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarinen. Saarinen on 2000-luvulla eniten olympiamitaleita voittanut suomalainen urheilija. Hän päätti menestyksekkään kilpaurheilu-uransa vuonna 2018. Tällä hetkellä hän toimii Salpausselän kisojen pääsihteerinä.
– Lukeminen merkitsee minulle rentoutumista ja uuden oppimista sekä uusia ajatuksia, kertoo Saarinen.

Hänen suosikkinsa urheilukirjallisuudesta on Andre Agassin elämäkerta.

Omat urheilukirjallisuuteen liittyvät lukukokemuksensa voi käydä jakamassa 31.3.2020 asti osoitteessa Lukukokemus.fi.

Lokakuussa 2020 käynnistyy kolmas lukukokemusten keruukampanja. Sen teemana on Väinö Linnan kirjallinen tuotanto. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta kirjailija Väinö Linnan syntymästä. Keruukampanja toteutetaan yhteistyössä Väinö Linnan seuran kanssa.

Lisätietoa lukukokemusten keruusta antaa Pukstaavin amanuenssi Emilia Heikkilä (puh. 050 313 1408, emilia.heikkila(at)pukstaavi.fi).

<Takaisin

Elämä onkin vallan naurettavaa, jos sen vakavasti ottaa.

Maria Jotuni

Tohvelisankarin rouva