Kokoelmat

Aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä

Pukstaavi on suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden kulttuurihistoriallinen museo, jonka tehtävänä on koota, tallentaa, tutkia ja välittää kirja-alan tietoa sekä vahvistaa ymmärrystä kirjan kulttuurihistoriasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisesta esinekokoelmasta, taidekokoelmasta, valokuvista, arkistosta, käsikirjastosta ja käyttökokoelmasta. Kokoelmiin on tallennettu myös aineetonta kulttuuriperintöä erityisesti lukukokemuksiin liittyen.

Museon kokoelmien luonne ja kartuttamisen periaatteet määritellään kokoelmapolitiikassa. Lataa tästä Pukstaavin kokoelmapoliittinen ohjelma. Lahjoitusten vastaanottamiseen vaikuttavat aineiston ainutlaatuisuus, historiallinen ja alueellinen edustavuus sekä näyttelytoiminnan päämäärät.

Pukstaavin kirjastoon tallennetaan kirjan kulttuurihistoriaan ja kirjan valmistukseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjasto toimii käsikirjastona. Kirjasto on luetteloitu Pirkanmaan kirjastotietokantaan.

Pukstaavin kokoelmista vastaa amanuenssi Emilia Heikkilä,
emilia.heikkila(at)pukstaavi.fi, p. 050 313 1408

Lukukokemukset talteen!

Onko jokin kirja jäänyt vahvasti mieleesi?
Millaiset lukuhetket ovat olleet sinulle mieleenpainuvimpia?
Lukeeko joku sinulle ääneen?
Kuunteletko mieluiten äänikirjoja?

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi kerää suomalaisten lukukokemuksia ja lukemiseen liittyviä muistoja. Lukukokemukset talteen -keruu käynnistyy joka syksy uudella teemalla.

Vuosina 2017−2018 Pukstaavissa toteutettiin Lukukokemukset talteen -hanke Museoviraston rahoittamana. Hankkeessa kehitettiin digitaalinen verkkokeruualusta (Lukukokemus.fi), jonka kautta kerätään suomalaisten lukukokemuksia. Ensimmäisen keruun teemana olivat sadut. Syksyllä 2019 alkoi uusi keruu, jonka teemana oli urheilukirjallisuus. Keruu päättyi maaliskuussa 2020. Kerätyt aineistot tallennetaan osaksi museon kokoelmia. Sivuston kautta myös yleisö pääsee tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.

Lokakuussa 2020 käynnistyy kolmas lukukokemusten keruukampanja. Sen teemana on Väinö Linnan kirjallinen tuotanto. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta kirjailija Väinö Linnan syntymästä. Keruukampanja toteutetaan yhteistyössä Väinö Linnan seuran kanssa.

Lisätietoa lukukokemusten keruusta antaa Pukstaavin amanuenssi Emilia Heikkilä (puh. 050 313 1408, emilia.heikkila(at)pukstaavi.fi).

<Takaisin

Herrojen kanssa on turha mennä marjaan.

Mika Waltari

Mikael Karvajalka