Kokoelmat

Aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä

Pukstaavi on suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden kulttuurihistoriallinen museo, jonka tehtävänä on koota, tallentaa, tutkia ja välittää kirja-alan tietoa sekä vahvistaa ymmärrystä kirjan kulttuurihistoriasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kokoelmat koostuvat kulttuurihistoriallisesta esinekokoelmasta, taidekokoelmasta, valokuvista, arkistosta, käsikirjastosta ja käyttökokoelmasta. Kokoelmiin on tallennettu myös aineetonta kulttuuriperintöä erityisesti lukukokemuksiin liittyen.

Uusi lukukokemusten tallennuskampanja on alkanut!

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi kerää suomalaisten lukukokemuksia ja lukemiseen liittyviä muistoja. Nyt keruun teemana on Väinö Linnan kirjallinen tuotanto. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Väinö Linnan syntymästä. Keruu toteutetaan yhteistyössä Väinö Linnan seuran kanssa. Keruun kummina toimii kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. 

Mikä on voimakkain lukumuistosi?
Missä ja miten sinä luet? 
Minkä kirjan pariin palaat aina uudelleen?
Millaiset lukuhetket ovat olleet sinulle mieleenpainuvimpia?
Kuunteletko mieluiten äänikirjoja?

Kerro omasta lukukokemuksestasi osoitteessa lukukokemus.fi
Keruu on käynnissä 22.10.2020-31.3.2021. 

Vuosina 2017−2018 Pukstaavissa toteutettiin Lukukokemukset talteen -hanke Museoviraston rahoittamana. Hankkeessa kehitettiin digitaalinen verkkokeruualusta (lukukokemus.fi), jonka kautta kerätään suomalaisten lukukokemuksia. Ensimmäisen keruun teemana olivat sadut, toisen urheilukirjallisuus. Kerätyt aineistot tallennetaan osaksi museon kokoelmia. Sivuston kautta myös yleisö pääsee tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.

Lisätietoa lukukokemusten keruusta antaa Pukstaavin amanuenssi Emilia Heikkilä (puh. 050 313 1408, emilia.heikkila(at)pukstaavi.fi).

Pukstaavin kokoelmatoiminta

Museon kokoelmien luonne ja kartuttamisen periaatteet määritellään kokoelmapolitiikassa. Lataa tästä Pukstaavin kokoelmapoliittinen ohjelma. Lahjoitusten vastaanottamiseen vaikuttavat aineiston ainutlaatuisuus, historiallinen ja alueellinen edustavuus sekä näyttelytoiminnan päämäärät.

Pukstaavin kirjastoon tallennetaan kirjan kulttuurihistoriaan ja kirjan valmistukseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjasto toimii käsikirjastona. Kirjasto on luetteloitu Pirkanmaan kirjastotietokantaan.

Pukstaavin kokoelmista vastaa amanuenssi Emilia Heikkilä,
emilia.heikkila(at)pukstaavi.fi, p. 050 313 1408

<Takaisin

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse.

Paavo Haavikko

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse