Verkkonäyttelyt

Kaarlo Sarkia - Kauneuden ja kuoleman runoilija

13.04.2019 - 30.06.2025


Kaarlo Sarkia (kesk.) kirjoitti ylioppilaaksi Tyrvään yhteiskoulusta vuonna 1923, joten kuva lienee tältä ajalta. Kuva: Sastamalan seudun museo.

Kaarlo Sarkia, alun perin Kaarlo Teodor Sulin, syntyi Sastamalan Kiikassa vuonna 1902. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Tyrvään yhteiskoulusta ja kortteerasi kouluaikanaan mm. apteekkari Bäckmanin talossa, jossa nykyisin toimii Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

Kaarlo Sarkiaa on usein kuvattu sidotun muodon ja riimien mestariksi. Soinnillisuutensa vuoksi Sarkian runot ovat innoittaneet monia lauluntekijöitä. Ne ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi Kaj Chydeniuksen ja Heino Kasken sävellyksinä.

Sarkia käsitteli runoissaan elämän peruskysymyksiä: nuoruutta, kauneutta ja elämän nautintoja sekä toisaalta kärsimystä, kuolemaa ja kaiken katoavaisuutta.

Kaarlo Sarkian runot ovat synnyttäneet monenlaisia musiikillisia tulkintoja ja sovituksia. Miltä kuulostaa Rauli Badding Somerjoen versio runosta Velka elämälle? Entä Älä elämää pelkää -runo Kai Chydeniuksen säveltämänä?

Katso näyttely

Verkkonäyttely on palkittu vuoden 2004 Media & Message -kilpailussa ja huomioitu kunniamaininnalla saman vuoden Grand One -kilpailussa.

Sarkian tekijänoikeudet kuuluvat Suomen Kulttuurirahastolle, joka on myöntänyt Suomen Kirjainstituutille oikeuden verkkonäyttelyssä esiintyvän materiaalin käyttöön. Äänitenäytteet on esittävien taitelijoiden ja äänitteiden tuottajien puolesta lisensioinut Gramex ry.