Vaihtuvat näyttelyt

Piippalakkien maisemissa - Pekka Vuoren satukirjat

01.06.2018 - 28.02.2019

Tunnetun suomalaiskuvittajan ja kirjailijan Pekka Vuoren satukirjoihin sukeltava näyttely avautuu Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa 1.6.2018. Piippalakkien maisemissa – Pekka Vuoren satukirjat -näyttely pulahtaa nimensä mukaisesti Vuoren tuotantoon erityisesti satumaisemien ja veikeiden tonttuhahmojen kautta.

Pekka Vuoren kädenjälki on jättänyt leimansa suomalaisten muistoihin sukupolvien ajan: hänen kuvituksensa ovat koristaneet muun muassa lukuisia lastenkirjoja, kirjankansia ja kortteja. Hän on työskennellyt kuvittajana myös muun muassa Helsingin Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä ja Uudessa Suomessa.

Pukstaavissa avautuva näyttely keskittyy Vuoren palkittuun lastenkirjatuotantoon. Toiminnallisessa näyttelyssä kuljetaan metsän siimeksestä satujen siniseen hämärään, jossa voi pulahtaa vaikkapa palloavantoon tai sovittaa itsekin tonttumaista hattua. Näyttelyssä on esillä myös harvoin nähtyjä Pekka Vuoren satujen kuvitusoriginaaleja, jotka Vuori on lahjoittanut Pukstaavin kokoelmaan.

Vuori on toiminut lastenkirjailijana 1960-luvun lopulta asti, ja häneltä on ilmestynyt 11 lapsille suunnattua teosta. Vuoren satukirjoissa maisema saa kertojan roolin. ”Jos sadulle pitäisi nimetä jokin väri, niin se olisi kyllä sininen, hieman karmiininpunaiseen vivahtava sininen”, Pekka Vuori kuvailee. Hänen tarinoissaan seikkaillaan myyttisissä kansallismaisemissa, kierretään jännittäviä kaukomaita, käännetään kaikki ylösalaisin ja eletään satuhahmon arkielämää. Satujen lempeän vallaton maailma kutsuu niin lapset kuin aikuisetkin heittäytymään ulos totutuista rooleistaan ja katsomaan maailmaa uusin silmin. ”Saduissa voi kokea voiman- tai vallankäyttöä. Sehän on se, mitä lapsi kaipaa. Voi kokea itsekin olevansa voimakas, kun lukee vallankäytöstä”, Pekka Vuori toteaa.

Piippalakkien maisemissa -näyttely on avoinna 1.6.2018–28.2.2019. Näyttelyyn liittyen Pukstaavissa järjestetään myös lastentapahtumia ja asiantuntijaluentoja.

Vaihtuvat näyttelyt

Kurkista Tatun ja Patun tekijöiden kirjahyllyyn

08.08.2018 - 31.12.2018

Nyt sarjakuvan ja skifin ystäviä hellitään! Kirjanystävän kirjahyllyssä kurkistus Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjahyllyn aarteisiin lapsuusajoista pariskunnan tapaamiseen asti. Näyttely on esillä 28.6.–31.12.2018

Sastamalassa asuvat Aino Havukainen ja Sami Toivonen työskentelevät yhdessä lastenkirjailijoina, kuvittajina ja graafisina suunnittelijoina. He ovat molemmat valmistuneet graafisiksi suunnittelijoiksi Lahden muotoiluinstituutista 1990-luvulla, ja tähän ajankohtaan heidän valitsemansa katsaus kirjahyllyyn myös päättyy. Pariskunta tunnetaan erityisesti megasuositusta lastenkirjasarjasta Tatu ja Patu, mutta he ovat tehneet myös nuoremmille lapsille suunnattua Veera-sarjaa, sarjakuvakirjoja sekä kuvituksia moniin kotimaisiin lastenkirjoihin.

“Valitsimme hyllyyn kirjoja, jotka ovat olleet meille tärkeitä lapsuudessa ja nuoruus-
vuosina. Viimeisimmät kirjat ovat seurustelumme alkuajoilta 90-luvun alusta, kun opiskelimme molemmat Lahden muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua.Suurin osa esillä olevista kirjoista on aitoja omia vanhoja kirjojamme, vain muutama on hankittu myöhemmin divareista. Emme itseasiassa omista läheskään kaikkia niitä kirjoja, jotka ovat tehneet meihin aikoinaan vaikutuksen. Kirjastostahan ne kirjat silloin lainattiin, emmekä kumpikaan ole varsinaisia kirjojen keräilijöitä.

Esillä olevasta valikoimasta jäi siis puuttumaan esim. Ainon tädin omistama kirja-sarja, johon kuuluivat F. H. Burnettin Salainen puutarha ja L. M. Montgomeryn Anna-kirjat, sekä molempiin vaikutuksen tehnyt Ursula K. Le Guinin Maameren tarinat. Ja varmaan monia muita… Kokoamastamme kirjahyllystä on helppo huomata, että olemme kummatkin kasvaneet sarjakuvien ja scifin parissa. Ihan hirveästi emme tainneet maailmankirjallisuuden vanhoja klassikoita lukea.”
Aino Havukainen ja Sami Toivonen

Muuttakaamme metsään ja heittäkäämme hiiteen tämän maailman pauhu.

Aleksis Kivi

Seitsemän Veljestä