Vaihtuvat näyttelyt

Otoksia Jukka-Pekka Palviaisen kotikirjastosta

10.01.2018 - 22.06.2018

Pukstaavin Kirjanystävän kirjahyllyssä on 10.01.–22.06.2018 kirjailija Jukka-Pekka Palviaisen valitsema otos hänelle tärkeistä kirjoista vuosien varrelta. Jukka-Pekka Palviainen on laajasti tykätty ja tunnettu kirjailija, jolta ilmestyy uusia teoksia lähes joka vuosi. 

Kokoelmassa on mukana kirjallisuuden eri lajeja eri aikakausilta runoudesta sarjakuvaan ja romaaneista cd-levyihin. Valikoima on rajattu pikemmin sattumanvaraisesti kuin yksittäisen teeman mukaan, Palviainen kertoo. Kirjahyllyn kokoelma kuvaa hänen elämänkaarensa eri vaiheita. Erityisen vaikutuksen häneen teki jo lapsena Eduard Uspenskin Fedja-setä, kissa ja koira, jonka hän muistaa kuulleensa C-kasetilta Tarmo Mannin lukemana. Kirja on jatkanut matkaa hänen elämässään mukana, sillä sitä on luettu sittemmin myös omille lapsille ja päiväkotityössä monelle muullekin.

Nuoruuden vaiheilta hylly esittelee useammankin teoksen Pentti Saarikoskea, joista erityisesti Nuoruuden päiväkirjat kosketti aikoinaan nuorta runoilijanalkua. Palviainen harmittelee, että Anna-Leena Härkösen Häräntappoase jäi vielä johonkin kotihyllyn kartoittamattomaan nurkkaan, koska se oli yksi hänen lukiovuosiensa tärkeimmistä lukukokemuksista. Hän kuvailee olevansa kausilukija, jolle erityisesti kesäaika tarjoaa otollisen hetken paneutua kirjoihin. Hän kuvailee lähestyvänsä teoksia hitaasti, mutta tempautuvansa niiden pariin mielellään pidemmäksi aikaa kerralla.

Palviainen kirjoittaa sekä aikuisten romaaneja että lasten- ja nuortenkirjoja. Hän on saanut Topelius-palkinnon nuortenromaanista Joku vieraileva tähti (2011), ja tällä hetkellä hän kisaa Runeberg-palkinnosta lastenkirjallaan Allu ja salainen ihailija (2017).

Vaihtuvat näyttelyt

Vuosi 1918 exlibriksissä

16.02.2018 - 28.04.2018

16.2.–28.4.2018 Pukstaavin galleriassa esillä exlibriksiä, jotka liittyvät vuoteen 1918.

Kirjanomistajanmerkki eli latinaksi exlibris on kirjanystävän tapa merkitä kirja omakseen ja osoittaa näin sille kuuluvaa rakkautta ja kunnioitusta. Merkkiin kuvataan yleensä jotain omistajalleen tärkeää, kuten työhistoriaa tai harrastuksia. Vuosi 1918 oli historiassamme kovin raaka ja sotainen, joten ei ole mikään ihme, että tuon ajan kuvauksia ei exlibriksissä näe – siis suoranaisia sotatapahtumia. Näyttelyyn on kuitenkin koottu exlibriksiä, joita vuonna 1918 on tehty, sekä vuonna 1918 syntyneiden merkkejä. Sotahistoriaan liittyviä exlibriksiä on mukana joitakin: joillain jääkäreillä on exlibris, joihin Jääkäripataljoona 27:n tunnus on osaksi kuvakokonaisuutta kuvattu ja suojeluskunnan logo esiintyy joissain suomalaisissa exlibriksissä. Näyttely välittää kuvan sekasortoisesta aikakaudesta, joka on kuitenkin kätkenyt sisälleen myös rakkaita kirjoja ja merkityksellisiä lukukokemuksia.

Näyttelyn on koonnut Erkki Tuominen Suomalaisen kirjan museo Pukstaaville lahjoittamansa exlibriskokoelman pohjalta.

Vaihtuvat näyttelyt

Sastamalan seutu 1918

24.02.2018 - 19.05.2018

Vuonna 1918 jakolinja punaisen ja valkoisen Suomen välillä kulki nykyisen Sastamalan alueen läpi. Kun lasketaan yhteen terrorin, sotatoimien ja vankileirien aiheuttamat kuolemat, sisällissodassa menehtyi Sastamalan seudulta yhteensä yli 700 henkilöä.

Sastamalan seudun museon valokuvakokoelmissa on useita kuvia sodan ajalta. Näistä valokuvista koostettu näyteikkunanäyttely on esillä Pukstaaviin näyteikkunassa 24.2.–19.5.2018. Valokuvat esittelevät punakaartilaisia ja suojeluskuntalaisia. Mukana on myös Vammalan paloon (18.–19.4.1918) liittyviä valokuvia.

Sastamalan seudun museo julkaisee kevään aikana 1918-aiheisia valokuvia myös Facebook-sivuillaan.

Toisinaan alaslasketaan, toisinaan ylösnostetaan tässä maailmassa.

Aleksis Kivi

Seitsemän veljestä