Blogi

Museolehtori muistelee

Sastamalan seudun museon tuottamat museosalkut, viihdeveska, lääkärinlaukku ja koululaukku avaavat ikkunan lähihistoriaan ja palauttavat omat muistot mieleen. Museosalkut toimivat vanhustyössä muistelumateriaalina, historian esittelijöinä koululaisille, opastusmateriaalin taustatiedon antajina tai oman suvun tarinan kerronnassa lastenlapsille. Museosalkun teemasta voi järjestää oman näyttelynkin. Näihin edellä mainittuihin tarkoituksiin museosalkkuja käytettiin viime vuonna: yhteensä 1085 lasta ja aikuista osallistui museosalkkujen tutkimiseen.

Viihdeveska sisältää tietoa ja virikkeitä elokuva-, radio- ja tv-kulttuurista 1950–1960 –luvuilta: leffalippuja, Kino Tyrvään ja Bio Sammon ohjelmistoja 50-luvulta, cd:n verran radio-ohjelmia ja viikon tv-ohjelmat ajalta, jolloin kanavia oli vain kaksi. Putkiradionkin saa lainata mukaan rekvisiitaksi. Suomen Kuvalehden kansikuvapoikana komeilee itse Urho Kekkonen toipilasvuoteellaan radiota kuunnellen.

Selatessani viihdeveskan aineistoa muistin, miten mummoni tapasi kutoa mattoa kammarissa, ei korva kiinni radiossa, vaan toosa täysillä. Vuoden 1952 Oslon talviolympialaisten miesten 50 km hiihto horjautti rutinoitunutta matontekijää piirun verran tuoliltaan – kultaa oli tulossa! Monimetriseen punakirjavaan eteisen mattoon ikuistui virhelyönnistä mutka Veikko Hakulisen hiihtokullan legendaarisen voittoajan 3.33.33 kaikuessa ämyristä. Sitä virhettä mummo ei koskaan korjannut – eikä kyllä toistanutkaan.

Lääkärinlaukun sisältämä esineistö vei muistoihin sairaalan käytäville milloin korvasärkyisen lapsen tai kipsattavan kintun kanssa. Laukusta löytyy kuvia, lääkepulloja, reseptejä ja hoito-ohjeita sairauksiin eri aikoina. Onneksi ovat hoitomuodot muuttuneet! Onpa laukussa takki ja stetoskooppikin lääkärileikkeihin.

Koululaukun sisältö palauttaa mieleen tillilihan sitkeän suupalan kouluruokalassa, kaunokirjoitusvihkon järkähtämättömän suorat ja loputtoman pitkät viivastot ja välituntien vauhdikkaat leikit.

Museosalkkuja voi kuka tahansa lainata Sastamalan kaupunginkirjastosta kahdeksi viikoksi kerrallaan, kotiin, kouluun, juhliin, työpaikalle, kerhoon - miksei vanhojen sukulaisten tai ystävien tapaamiseenkin (kirjasto@sastamala.fi, 040 138 2040). Salkkujen sisällöistä ja käyttömahdollisuuksista antaa lisätietoja museolehtori Sanna Asikainen (sanna.asikainen@pukstaavi.fi).

Arkisto