Uutinen

Yli 200 satumuistoa museon kokoelmiin

Opin lukemaan kolmevuotiaana, ja siitä lähtien vietin suuren osan lapsuuttani nenä kirjassa. Erityisesti lapsuuden lukukokemukset liittyvät mukavaan sohvannurkkaan olohuoneessamme. Joskus viikonloppuaamusin loikoilin myös omassa sängyssäni lukemassa, ja kesälomamatkoilla taas rakastin automatkoilla lukemista. Mummolassa lukupaikkani oli pikkukamariksi kutsutun huoneen pehmeä nojatuoli tai sohva, jos halusin loikoilla. Lukukokemuksiin liittyvät myös kirjastokäynnit ja usein ääriään myöten täytetyn ruskean kirjastokassin kantaminen. Kotona oli ihanaa purkaa kassi ja valita, minkä kirjan lukemisen aloitan ensimmäisenä.”
mies 30v., ote lukukokemusvastauksesta

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin ensimmäinen lukukokemusten keruu päättyi huhtikuun lopussa, ja museon kokoelmiin kertyi yli 200 erilaista lukumuistoa eri ikäluokilta ja hyvin erilaisista kirjoista. Keruun teemana olivat sadut, ja kertyneissä lukukokemuksissa kirjat vaihtelevat satukirjoista romaaneihin ja jopa itsekeksittyihin satuihin.

Vastaajat olivat iältään 6–80-vuotiaita. Lukukokemuksia jaettiin melko tasaisesti kaikista ikäluokista – suurin yksittäinen vastaajaryhmä oli alle 19-vuotiaat, joita oli noin kolmannes kaikista vastaajista.

Lukukokemuksista nousee paljon kiinnostavia tarinoita suomalaisten lukemiseen liittyen. Jaetuissa muistoissa on kerrottu muun muassa yhteisistä lukuhetkistä läheisten kanssa ja lukemaan oppimisen ilosta. Mukana on myös vaikeampia aiheita kuten ääneen lukemisen pelkoa ja lukemiseen liittyviä evakkomuistoja.

Lukukokemuksissa vilisi paljon erilaisia tarinoita ja kirjailijoita, mutta esimerkiksi Astrid Lindgren sekä Grimmin Veljesten tarinat mainittiin useissa vastauksissa. Alle 30-vuotiaiden vastauksissa myös Harry Potter -kirjat sekä Aku Ankka toistuivat hiukan muita kirjoja ja tarinoita useammin.

Lukukokemusvastauksia tutkitaan kesän aikana ja keruun tuloksista tiedotetaan tarkemmin syksyllä 2018. Aineisto on syyskuusta alkaen myös tutkijoiden käytettävissä. Uusi keruu käynnistyy vuonna 2019 uudella kirjallisuusteemalla.

”Kuvittelisin olleeni ekaluokkalainen, kun nappasin hyllystä äidin vanhan Tirlittan-kirjan. Osasin nippanappa lukea tekstausta, kun aloin tavata ensimmäistä lukua; ”Tirlittan meni torille..” ja kuinka säikähdin siinä kohtaa, kun meni perille asti, että Tirlittanille kävi köpelösti! Enää en muista pitääkö muistikuva kirjan tapahtumista edes paikkansa, mutta tällainen jälki on jäänyt muistiin. Jälkeenpäin olen miettinyt, että nimenomaan tämä tunnepohjainen kokemus on koukuttanut minut lukemiseen ja edelleen koen lukeneeni erittäin hyvän kirjan, jos se herättää minussa voimakkaita tunteita.”
nainen 34v., ote lukukokemusvastauksesta

<Takaisin

Piteä sinun pitävi pää tarkka, tanea mieli, aina ankara ajatus.

Elias Lönnrot

Kalevala