Uutinen

"Yhdessä tekeminen on museotyön edellytys ja vahvuus"

Museonjohtajan mietteet poikkeusaikana

Kevään 2020 poikkeusaika on tuonut myös Suomen kirjainstituutin säätiön täysin uudenlaisen tilanteen äärelle. Säätiön asiamies ja museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi vastasi museoviikolla kysymyksiin siitä, miten poikkeusaika on vaikuttanut museoiden ja säätiön toimintaan, ja miten museoviikon tämän vuoden teema, "yhdessä", näkyy museoiden työssä.

Minkälaisissa tunnelmissa vietätte vuoden 2020 museoviikkoa?

Viikkoa vietetään aivan uudenlaisissa tunnelmissa kuin koskaan ennen. Talvella tehdyt museoviikon suunnitelmat hyvästeltiin jo lähes pari kuukautta sitten. Tilanteeseen on jo sopeutunut, mutta totta kai tämä tuntuu kaikin tavoin haikealta. Kevät aloittaa museoidemme sesonkiajan luokkaretkineen ja ryhmämatkoineen. Museoviikon kohokohta on ollut lapsiperheille suunnattu Museoiden yö. Onneksi emme ole tyhjän päällä, sillä tänä vuonna voimme tarjota yleisölle hienoja digitaalisia palvelujamme.

Miten poikkeusaika on vaikuttanut museoidenne ja säätiön toimintaan?

Monin eri tavoin. Tuskin kukaan oli osannut valmistautua tällaiseen tilanteeseen. Alkujärjestelyjen ja toimenpiteiden jälkeen työt palautuivat yllättävän nopeasti normaaliin.

Tilanne on vaatinut koko henkilökunnalta uuden opettelua ja joustoa. Vaikka korona jyllää, työt jatkuvat entiseen malliin tietyin muunneltavin osin. Mottomme on ”Museo elää”. Se näkyy monipuolisina digitaalisina palveluina aina opettajille suunnatuista opetusmateriaaleista kirjailijavierailuihin.

Uusi tilanne on tuonut myös uusia haasteita. Yksi niistä on taloudellinen tilanne. Lopputalvesta kevään ja kesän varaustilanne näytti lupaavalta. Palveluihin liittyvät resurssoinnit tuottivat tulosta. Yhtäkkiä kaikki vietiin pois. Laskelmat pettävät ja huoli tulevasta kasvaa.

 

"Yhdessä tekeminen on museotyön edellytys ja vahvuus."


Näkyykö museoviikon teema, ”yhdessä” työssänne? Jos, niin miten?

Yhdessä tekeminen, osallisuus, on yksi museoidemme kantavista arvoista. Yhdessä palveluita suunnittelemalla ja toteuttamalla olemme vahvempia ja viisaampia kuin yksin puurtamalla. Esimerkkinä Sastamalan seudun museon syksyllä 2020 avautuva Viipurin läänin Pyhäjärvestä kertova näyttely Siun ja Miun. Näyttelysuunnitelma toteutetaan yhteistyössä Vammalan Karjalaseuran ja Vpl. Pyhäjärvi -Säätiön jäsenien kanssa.

Osallisuus näkyy vahvasti myös museopedagogisissa palveluissamme. Pukstaaviin viime syksynä avautunut, suosittu ”Pako museosta” pakohuonenäyttely on hieno esimerkki yleisön osallistamisesta. Pakohuoneessa kävijä sukeltaa yhdessä muiden osallistujien kanssa dekkareiden maailmaan pelillisyyden kautta ja osallistuu näyttelyn luomiseen.

Yhdessä tekeminen on museotyön edellytys ja vahvuus.

Minkälaisena näet museoiden tulevaisuuden ja roolin tässä uudessa ajassa?

Uskon vahvasti, että tulevaisuudessa museoiden yhteiskunnallinen rooli ja tehtävä tunnistetaan yhä paremmin. Museot ovat mahdollistajia ja kumppaneita. Ne ovat alustoja mitä erilaisimmille kohtaamisille, oppimiselle, elämyksille, innovaatioille, avauksille ja puheenvuoroille. Niiden laadukkaat ja yhdenvertaiset palvelut nähdään osana hyvinvointipalveluja ja elinvoimaa. Museoihin panostetaan. Ne ovat tärkeitä kulttuurimatkailukohteita.

Erityistilanteissa museot jatkavat tärkeää työtänsä suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimisen parissa. Museoiden velvollisuus on tallentaa tämä erityislaatuinen ajanjakso tuleville sukupolville ilmiöineen ja tapahtumineen. Pandemian vaikutukset tulevat olemaan kauaskantoiset ja jatkuvat pitkään. Museoiden tehtävä on tutkia näitä vaikutuksia ja tallentaa ilmiöitä vielä senkin jälkeen, kun tilanne on ohi. Sen suhteen museot ovat kansankunnan muisti.

 

"Museotyö on palveluammatti mitä suurimmassa määrin."


Mikä on tärkeintä museotyössä?

Asiakkaat. Museotyö on palveluammatti mitä suurimmassa määrin. Asiakkaina ovat tutkijat, näyttelykävijät, kesäpuuhiin osallistuvat lapset, tapahtumailtaan tulevat kuulijat, museokauppa- ja kahvila-asiakkaat, tiloja vuokraavat yksityishenkilöt, yhteistyökumppanit, sidosryhmät, tulevat sukupolvet.

Millainen on unelmiesi museo?

Unelmieni museo rakentuu yksinkertaisista elementeistä. Museorakennus ympäristöineen on puhutteleva. Museo on saavutettava. Se tarjoaa laadukkaita palveluja. Toimintaa tuotetaan sydämellä ja ajatuksella. Unelmieni museo elää kiinni ajassa ja tekee kestäviä ratkaisuja. Museo näkyy ja vaikuttaa. Sinne on helppo mennä ja siellä on hyvä olla.

Unelmieni museossa koen jotain yllättävää ja opin jotain uutta. Se jättää minuun muistijäljen.
Unelmieni museossa pääsen hetkeksi irti arjesta.

Mikä on paras museomuistosi? Näkyykö sen vaikutus jollain tapaa työssäsi?

Hyviä museomuistoja on paljon. Ne liittyvät tiettyihin matkoihin, ihmisiin ja aikakausiin. Espoon kaupunginmuseon näyttely Espoon historiasta jäi näyttelykerronnalliselta yksityiskohdaltaan mieleen. Ison hämärän huoneen seinällä oli valtavan kokoinen mustavalkoinen valokuva merenrannasta. Kuvan edessä oli vain yksi esine, pitkä puinen ruuhi. Esityksen yksinkertaisuus teki minuun suuren vaikutuksen. Kotiin palattuani nappasin kirjahyllystä Suomen esihistoriaa käsittelevän teoksen. Onnistunut näyttely inspiroi ja antaa tilaa kokijan omalle mielikuvitukselle.

 

"Unelmieni museossa pääsen hetkeksi irti arjesta."


Jos viiden vuoden kuluttua tavoitteesi ja unelmasi säätiön suhteet ovat toteutuneet, miltä museot ja Kirjainstituutti näyttävät silloin?

Säätiön yksiköissä tehtävä työ kirjakulttuurin, lukemisen edistämisen ja kulttuuriperinnön parissa on paikallisesti ja valtakunnallisesti tunnistettua. Yksiköt tunnetaan asiantuntevista, laadukkaista ja profiloituneista palveluistaan. Säätiön yksiköt ovat vahvoja kumppaneita ja mahdollistajia.

Viiden vuoden kuluttua Sastamalan seudun museossa on uusi hieno perusnäyttely. Pukstaavi tunnetaan innovatiivisista ja yllätyksellisistä näyttelyistään ja palveluistaan. Pukstaavi on kaikkien tuntema kirjahengen koti. Kirjainstituutti jatkaa vahvaa työtänsä lukemisen edistämisen parissa. Se tunnetaan kirjallisuuskentän pirteänä innostajana.

Kirjakorttelissa sijaitsevat säätiön museot ovat osa suurempaa ja ainutlaatuista Kirjakorttelikokonaisuutta. Kauniisti hoidettu keidas keskellä kaupunkia tarjoaa läpi vuoden kuntalaisille ja matkailijoille, lapsille ja aikuisille, elämyksellisen paikan hengähtää hetkeksi tai viettää vaikkapa kesäpäivän iloisen.

Minkälaiset terveiset haluat lähettää museokävijöille ja museoalan ammattilaisille tässä ajassa?

Nautitaan kaikki yhdessä turvallisesti ja tulevaisuuteen luottaen suomalaisten museoiden upeista antimista. Inspiroivaa ja lämmintä kesää kaikille!

Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo 

<Takaisin

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse.

Paavo Haavikko

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse