UutinenTapahtumaNäyttely

Vuosi 1918 exlibriksissä

16.2.–28.4.2018 Pukstaavin galleriassa esillä exlibriksiä, jotka liittyvät vuoteen 1918.Vuosi 1918 oli historiassamme kovin raaka ja sotainen, joten ei ole mikään ihme, että tuon ajan kuvauksia ei exlibriksissä näe – siis suoranaisia sotatapahtumia. Sotahistoriaan liittyviä exlibriksiä on kuitenkin mukana joitakin: joillain jääkäreillä on exlibris, joihin Jääkäripataljoona 27:n tunnus on osaksi kuvakokonaisuutta kuvattu ja suojeluskunnan logo esiintyy joissain suomalaisissa exlibriksissä. Näyttelyyn on koottu mukaan erilaisia exlibriksiä, joita vuonna 1918 on tehty, sekä vuonna 1918 syntyneiden merkkejä. Näyttely välittää kuvan sekasortoisesta aikakaudesta, joka on kuitenkin kätkenyt sisälleen myös rakkaita kirjoja ja merkityksellisiä lukukokemuksia. 

Kirjanomistajanmerkki eli latinaksi exlibris on kirjanystävän tapa merkitä kirja omakseen ja osoittaa näin sille kuuluvaa rakkautta ja kunnioitusta. Merkkiin kuvataan yleensä jotain omistajalleen tärkeää, kuten työhistoriaa tai harrastuksia.

Näyttelyn on koonnut Erkki Tuominen Suomalaisen kirjan museo Pukstaaville lahjoittamansa exlibriskokoelman pohjalta. Kuvassa Leo Nousiaisen tekemä exlibris.

<Takaisin

Onni on, kun kaura ja nurmiheinä kasvaa kevätsateessa niin että korviin kohisee.

Hella Wuolijoki

Niskavuoren naiset