Uutinen

Vammalan teatterin riemastuttava Oppineet naiset Pukstaaviin

Pukstaavin syyskauden avaa vauhdikkaasti Vammalan teatteri lukudraamallaan Oppineet naiset 2020.

Nuoret rakastavaiset Henriette ja Clitandre aikovat naimisiin. Morsiamen isäukko Chrysale pitää ajatusta mainiona – onhan ilo, että vävymies on kunnollinen. Äiti Philaminte sen sijaan on toista mieltä. Hänestä Henriettelle aviomiehistä kelvollisin on Trissotin – latinaksi sujuvasti riimittelevä runoilija ja filosofi. Tosin talon miesväki ei näe tämän hapsenkakkiaisen puheessa järjen hiventäkään. Alkaa kilpajuoksu vihkimisen suorittavan notaarin luokse, jonka aikana valeuutisilta ei vältytä. Ääripäät huutelevat kisassa, jonka panoksena on Henrietten ja Clitandren rakkaus.

Molièren klassikkonäytelmän pohjalle luotu lukudraama syntyi, kun koronapandemia sulki teatterinäyttämöt ympäri maailmaa, juuri kun Vammalan teatteri oli valmistamassa näytelmästä omaa versiotaan. Poikkeusolojen käynnistyessä työryhmä teki yksimielisesti kaksi päätöstä: esityksen ensi-ilta siirrettäisiin syyskuuhun ja materiaalista valmistettaisiin toinenkin versio.

Vaikka lukudraama ja syyskuussa Vammalan teatterissa ensi-iltansa saava Oppineet naiset pohjautuvatkin samaan klassikkokomediaan, on kyseessä kaksi erillistä, parhaassa tapauksessa toisiaan täydentävää näyttämöteosta. Poikkeukselliset ajat tarjoavatkin näin mahdollisuuden tutustua teatterin moninaisiin muotoihin, joiden avulla esiintyjien ja yleisön välinen kohtaaminen on mahdollista.

Oppineet naiset 2020 -lukudraama
Kirjoittanut: Molière
Sovitus ja ohjaus: Jaakko Lenni-Taattola
Esitys Pukstaavin salissa torstaina 6.8. klo 19:00. Kesto noin 1h 20 min.
Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Huomaathan, että koronavirusjärjestelyiden vuoksi saliin mahtuu tavallista pienempi yleisömäärä. Varmistaaksesi paikkasi, saavuthan ajoissa.

Tapahtuman järjestää Vammalan teatteri ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. 

Vammalan teatterin näyttelijät lavalla

Kuva: Jaakko Lenni-Taattola

<Takaisin

Ele polghe kiria quin sica waicka henues on wehe wica.

Mikael Agricola

Esipuhe Psalttariin