Uutinen

Uusia lukutottumuksia ja hiljaisia katuja

Korona-ajan nykydokumentointia Pukstaavissa ja Sastamalan seudun museossa

Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallituksen linjauksen mukaisesti yhteiskunnan toimintoja on rajoitettu. Koronaepidemian aiheuttamia poikkeusoloja dokumentoidaan suomalaisissa museoissa. Museoiden kokoelmat ovat jo karttuneet erilaisilla korona-arkeen ja poikkeusajan työskentelyyn liittyvillä aineistoilla. Tallennus on monipuolista, ja siinä hyödynnetään haastatteluja, video- ja valokuvausta, verkkokyselyitä, sosiaalista mediaa, ihmisten osallistamista päiväkirjojen kirjoittamiseen sekä esine- ja arkistoaineiston keruuta.

Nykydokumentointi mahdollistaa osaltaan tulevaisuuden historiantutkimusta. Koronaepidemiaan liittyvät aineistot tallennetaan museoiden kokoelmiin yhteisellä asiasanalla COVID-19, joka kerää yhteen museokentän tekemän työn ja helpottaa aineiston käytettävyyttä.


Pukstaavi tallentaa lukukokemuksia

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi tallentaa kokoelmiinsa lukukokemuksia. Poikkeusolojen aikana meitä kiinnostaa erityisesti, miten suomalaisten lukutottumukset ovat muuttuneet. Monet viettävät enemmän aikaa kotona, ja monilla on myös enemmän aikaa lukea kirjoja. Haluamme selvittää, miten koronatilanne on vaikuttanut lukemiseen. Luetaanko kirjoja enemmän? Mitä kirjoja luetaan ja millä välineillä? Miten kirjastojen sulkeminen vaikutti lukemiseen?

Korona-ajan lukukokemuksia kerätään toukokuussa Pukstaavin sosiaalisen median kanavilla ja niitä tallennetaan museon arkistoon. Keruun alkamisesta tiedotetaan museon Facebookissa ja Twitterissä.


Sastamalan seudun museo tallentaa urheilua ja juhlia

Sastamalan seudun museo jatkaa nykydokumentoinnissa ajankohtaisella urheiluteemalla. Suuri urheilunäyttely – Lajien kirjoa Sastamalassa on yleisön nähtävillä Tornihuvilassa vielä kesän ajan, 1.6. – 31.8.2020. Museo dokumentoi paikallisten urheiluseurojen toimintaa ja tilannetta muuttuneissa olosuhteissa.

Keväisiä juhlia ja tapahtumia on jouduttu epidemiatilanteen vuoksi perumaan, siirtämään tai toteuttamaan uusin keinoin. Aikaisempina vuosina vappu on ollut yksi Sastamalan keskustan vilkkaimmista päivistä autoparaateineen ja torijuhlineen. Tänä vuonna Sastamalan seudun museo dokumentoi kokoelmiinsa yhteistyössä valokuvaaja Markku ”Mäsi” Mäkisen kanssa keskusta-alueen hiljaista koronavappua.

Keväisin juhlitaan myös ylioppilaita ja muita koulutiensä päättäviä. Tänä keväänä museon kokoelmiin tallennetaan yhteistyössä Vammalan lukion kanssa porrastettu päättötodistusten jako, verkkoon striimattava kevätjuhla sekä ylioppilaiden juhla, joka näillä näkymin voidaan toteuttaa elokuussa.

Lisäksi Sastamalan seudun museo vastaanottaa arkistokokoelmaansa korona-aikaisia päiväkirjoja ja kirjeitä. Epidemiatilannetta ja sen vaikutuksia yhteiskuntaan seurataan museoissa aktiivisesti ja nykydokumentointisuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa.


Lisätietoja:

Pukstaavi, amanuenssi Emilia Heikkilä, emilia.heikkila@pukstaavi.fi, 050 313 1408
Sastamalan seudun museo, amanuenssi Emma Kurki, emma.kurki@pukstaavi.fi, 050 313 1416

Hiljainen Marttilankatu koronavappuna 2020. Katuvalot on sammutettu säästösyistä.
Kuva: Markku Mäkinen / Sastamalan seudun museo

<Takaisin

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse.

Paavo Haavikko

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse