Uutinen

Tutustu Viipurin läänin pyhäjärveläisten elämään ja kulttuuriin

Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi

3.10.2020–31.8.2021

Sastamalan seudun museossa syksyllä avautuva näyttely johdattaa vieraansa matkalle pyhäjärveläisten elämään, evakkotaipaleelle sekä elävään karjalaiseen kulttuuriin. Viime sotien jälkeen luovutetuilta alueilta evakuoitu väestö sijoitettiin uusille asuinalueille. Nykyisen Sastamalan alueelle asutettiin siirtolaisia erityisesti Viipurin läänin Pyhäjärveltä.

Näyttely johdattelee Pyhäjärven maisemiin ja siirtoväen kokemuksiin. Se kertoo Pyhäjärvestä siirtolaisille ja heidän jälkeläisilleen, mutta myös heille, jotka eivät ole paikasta koskaan kuulleetkaan. Siirry menneeseen aikaan vanhojen kuvien kautta, kuuntele pyhäjärveläisten muistoja, eläydy evakkomatkan kokemuksiin esineiden äärellä tai kokeile porukalla kyykän pelaamista.

Näyttely perustuu Sastamalan seudun museon vuodesta 1959 lähtien kartutettuun Pyhäjärvi-kokoelmaan. Näyttely on suunniteltu yhteistyössä Vammalan Karjalaseuran ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön kanssa.

Kuvassa on teksti "Siun ja Miun" ja vanha mustavalkoinen kuva, jossa tyttö ja nainen katsovat rautatiesillalta kohti evakkojen tavaroita kuljettavaa junaa.

<Takaisin

Kun on nappia nutussa, niin on oppia otsassa.

Maria Jotuni

Tohvelisankarin rouva