Uutinen

Pukstaavi kerää Väinö Linnaan liittyviä lukukokemuksia

Millaisia ajatuksia Väinö Linnan kirjat ovat herättäneet?
Miltä on tuntunut lukea Tuntematon sotilas ensimmäisen kerran?

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin kolmas valtakunnallinen Lukukokemukset talteen -keruukampanja käynnistyy torstaina 22. lokakuuta. Keruu keskittyy Väinö Linnan kirjalliseen tuotantoon, koska tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Linnan syntymästä.

Aineisto tallennetaan osaksi Pukstaavin kokoelmia. Kampanjan tavoitteena on myös lukemisen edistäminen ja lukemaan kannustaminen.

Museon ensimmäinen keruukampanja toteutettiin vuonna 2018. Kampanjan aikana kehitettiin Museoviraston avustuksella digitaalinen verkkokeruualusta, jonka kautta lukukokemuksia kerätään ja tallennetaan. Sivuston kautta pääsee myös tutustumaan aiempien keruiden vastauksiin.

Nyt alkava keruu tehdään yhteistyössä Väinö Linnan seuran kanssa. Keruun kummina toimii kirjailija, filosofian tohtori ja kirjallisuudentutkija Virpi Hämeen-Anttila, joka on julkaissut lukuisia romaaneja ja tietoteoksia, sekä toiminut suomentajana.

– On vaikea mitata Väinö Linnan vaikutusta siihen, miten historiaamme kyettiin katsomaan uudelleen 1950- ja 1960-luvulla – vaikutus on niin valtava. Merkittävintä oli tämän uuden kuvan aukeaminen koko kansalle, kuvailee Hämeen-Anttila.

– Oman elämänhistoriani kannalta totean, että Linna antoi sanat niille, jotka eivät itse olleet voineet puhua: isoisäni kärsi 1918 vankileirillä, isäni oli rintamalla koko jatkosodan ajan, ja Linna tiesi, mitä he olivat kokeneet. Ja hyvin moni suomalainen on tuntenut samoin.

Omat Väinö Linna -aiheiset lukukokemuksensa voi käydä jakamassa 31.3.2021 asti osoitteessa lukukokemus.fi.
Kaikkien vastaajien kesken arvotaan Museokortti ja Pukstaavin tuotepaketti.


Mustavalkokuvassa Väinö Linna puutalon edessä
Kuva: Seppo Pessinen

<Takaisin

Toisinaan alaslasketaan, toisinaan ylösnostetaan tässä maailmassa.

Aleksis Kivi

Seitsemän veljestä