Uutinen

Nappaa vinkit Lukuviikolle!

Valtakunnallista Lukuviikkoa vietetään 5.–11.4.2021 teemalla "Lukutaito on kansalaistaito". Suomen Kirjainstituutti ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ovat tuottaneet runsaasti lukemiseen innostavia materiaaleja, joita voit vapaasti hyödyntää Lukuviikolla tai myöhemmin. Alla sinulle muutama vinkki.

Satuja monessa muodossa

Nappaa verkkosivuiltamme Lystikkäät lorukortit ja sukella leikin kautta lorujen maailmaan. Pekka Vuoren värikkäät kuvitukset vievät mielikuvitusmatkalle ja innostavat tarttumaan vanhoihin ja uusiin riimeihin. Leikkiohjeiden avulla voitte tehdä loruhetkestä entistä hauskemman!

Kurkista kirjailija-kuvittaja Pekka Vuoren valloittaviin lastenkirjoihin digitaalisesti. Satumaiset kirjatuokiot kuljettavat virtuaalimatkalle Joulupukin salaiseen valtakuntaan sekä Hullu hajusuola -kirjan hullunkurisiin tapahtumiin.

Yhdessä lukeminen on kivaa! Askartele itsellesi pikkuruinen hiiri lukukaveriksi. Pukstaavin puuhatuokiovideoiden avulla voit seurata vaihe kerrallaan askarteluohjeiden etenemistä.

Ulla on löytänyt vintiltä pienen vihreän pullon, joka sisältää hullua hajusuolaa. Yksi nuuhkaisu pullosta saa kaikki tekemään hullunkurisia asioita! Lähtekää yhdessä hauskalle Hullu hajusuola -QR-koodikierrokselle ja selvittäkää mitä kaikkea kummallista sadun hahmoille onkaan tapahtunut. Kierros on helppo toteuttaa valmiiden tulostettavien materiaalien avulla.

Etsitkö toiminnallisia tapoja tutustua suomalaisiin satuklassikoihin? Satumaailman kultainen avain -julkaisu esittelee kymmenen tapaa käsitellä satuja lasten kanssa leikin ja toiminnan kautta. 

Pakopelit lukuinnon sytyttäjinä

Nyt otetaan dekkarigenre haltuun rikosmysteeriä ratkomalla! Suomen Kirjainstituutin Liikuteltava Murhamysteeri-pakopeli tempaisee pelaajat mukaan rikoskirjallisuuden ytimeen. Lainaa dekkariteemainen pakopeli ja järjestä toiminnallinen kirjallisuustuokio. Peli soveltuu erityisesti yläkouluihin ja 2. asteen oppilaitoksiin, mutta myös erilaisiin tapahtumiin. Pelin suositusikäraja on K12. Huom. Lukuviikon aikana tehdyt varaukset (laina-aika vuoden 2021 loppuun mennessä) tarjoushintaan 25€/vko + kuljetuskustannukset.

Tänä keväänä Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa hypätään keskelle kirjailijan tiivistunnelmaista luomisprosessia. Pakopelimuotoinen näyttely vie joukkueet matkalle kirjan syntyprosessiin ja haastaa mukaan luovaan seikkailuun. Hauskojen ja jännittävien tilanteiden jälkeen pelaajilla on avain kirjailijaa kohdanneeseen mysteeriin: miten saada kirja elämään? Pako museosta 2 – Kadonnut mestariteos avautuu Pukstaavissa keväällä 2021. Tervetuloa ratkomaan mysteeriä!

Lisää ideoita

Lisää ideoita tai materiaaleja Lukuviikolle löydät mm. Lukukeskuksen tehtäväpankista tai Lukuliikkeen materiaalipankista. Käy myös nappaamassa ajankohtaiset kirjavinkit Lastenkirjainstituutin Lukemosta.

Tiedätkö, miten lukeminen kehittää lasta? Kurkkaa Lue mulle! -hankkeen animaatio.

<Takaisin

Siisti täytyy aina olla! sanoi kissa hietikolla.

Lauri Viita

Moraali