Uutinen

Leikiten!-näyttelyssä on paikallisten puulelujen lumoa

LEIKITEN! – Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina -näyttely 1.5.2018–31.1.2019

Tornihuvilassa on avoinna paikallismuseon näyttely, joka kertoo Sastamalan alueella 1900–1960-luvuilla sijainneiden puuleluverstaiden toiminnasta. Näyttelyssä on myös mukava lelukauppa, jossa lapset voivat leikkiä ja koristella nykypäivän puuleluja.

Sastamalan seudun museo muutti keväällä 2018 uuteen toimipisteeseen Marttilankadun Tornihuvilaan. Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon pääsee yhteislipulla.

Sastamalan seudun museon joulun aukioloajoissa on poikkeuksia

Museo on suljettuna itsenäisyyspäivänä to 6.12.,
samoin joulupyhien aikaan su 23.12. – ke 26.12.,
sekä uudenvuoden pyhien tienoilla su 30.12 – ma 1.1.19.

Muina aikoina tervetuloa museovierailulle tavalliseen tapaan ti–la klo 10–16!

KULTTUURITORSTAIT

Syksyllä museot ovat torstaipäivisin pidempään avoinna!
Voit piipahtaa museossa klo 10–20.
Luvassa vielä:

13.12. klo 18 Kirjailijakahvit: Roope Lipasti
Kirjailijakahveilla kuullaan suomalaisten eturivin kirjailijoiden mietteitä omista kirjoistaan, kirjallisuudesta ja elämästä yleensä. Järj. Suomen Kirjainstituutti.

JALKAUTUVA MUSEO -HANKE

”Keikyän etsivä” talteen Jalkautuva museo -hankkeen ensimmäisessä projektissa
Elokuussa käynnistynyt Sastamalan seudun museon Jalkautuva museo -hanke on valinnut ensimmäiseksi kyläkumppanikseen Keikyän. Yhteistyössä Keikyän Museo- ja Kotiseutuyhdistys ry:n kanssa talletetaan paikallista käsityöperinnettä tuleville sukupolville.

Tallennettavaksi aiheeksi valikoitui sarvikampa eli ”Keikyän etsivä”. Yhdessä kyläkumppanin kanssa Sastamalan seudun museo kerää talteen muistoja, valokuvia ja muuta tietoa tähän esineeseen ja käsityöperinteeseen liittyen. Toiveissa on myös herättää vanha käsityötaito uudelleen henkiin nykytaitajien käsissä esimerkiksi sarvikamman valmistukseen liittyvien työnäytöksien avulla.

Sarvikampoja ryhdyttiin valmistamaan alueella jo 1800-luvun alkupuolella ja se on yksi vanhimmista käsiteollisuuden haaroista, joiden pohjalta Keikyästä myöhemmin muodostui maankuulu käsityöpitäjä. Keskellä maanviljelysvaltaista seutua käsityöläisyyttä ja ”sarvenkalskuttajia” ei aina katsottu hyvällä, sillä työväkeä tarvittiin myös pelloilla. Muiden käsityöläisten keskuudessa kammantekijöitä sen sijaan arvostettiin.

Aiheen valinnalla halutaan nostaa esille Keikyän ainutlaatuinen käsityöperinne. “On hienoa saada projektin kautta alueen omaleimaisuus esille. Voimme olla ylpeitä paikallisesta kulttuuriperinnöstämme”, Keikyän museo- ja kotiseutuyhdistyksestä kerrotaan. “Toivotamme kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan yhteisiin tallennustalkoisiin”, projektityöntekijä Mari Immonen sanoo.

Jalkautuva museo -hanke

Jalkautuva museo -hankeessa luodaan Sastamalan seudun museon ja kylien välille uudenlainen yhteistyömalli, jossa kyläläiset pääsevät osallistumaan oman kulttuuriperintönsä tallentamiseen. Museon yhteistyökumppaneina toimivat Sastamalan kylät ry, Sastamalan kaupungin kulttuuripalvelut, Sastamalan kirjasto, Sastamalan opisto sekä Pirkanmaan maakuntamuseo. Hanke on osa Euroopan kulttuuriperintövuotta 2018. Rahoittajana toimii museovirasto. Hanke toteutetaan 1.8.2018 - 28.2.2019.

Yhteistyöterveisin,

Mari Immonen
projektityöntekijä, Jalkautuva museo -hanke
Sastamalan seudun museo
+358 50 313 1412
mari.immonen(at)pukstaavi.fi

Lue lisää opastuksista ja muista ajankohtaisista asioista Sastamalan seudun museosta museon omilta nettisivuilta tai museon facebook-sivuilta.

<Takaisin

Kyl myö ain toimeen tullaa. Elä sie suotta hättäile.

Väinö Linna

Tuntematon sotilas