Uutinen

Leikiten!-näyttelyssä on paikallisten puulelujen lumoa

LEIKITEN! – Sastamalalaisten puuleluverstaiden tarina -näyttely 1.5.2018–31.1.2019

Tornihuvilassa on avoinna paikallismuseon näyttely, joka kertoo Sastamalan alueella 1900–1960-luvuilla sijainneiden puuleluverstaiden toiminnasta. Näyttelyssä on myös mukava lelukauppa, jossa lapset voivat leikkiä ja koristella nykypäivän puuleluja.

Sastamalan seudun museo muutti keväällä 2018 uuteen toimipisteeseen Marttilankadun Tornihuvilaan. Pukstaaviin ja Sastamalan seudun museoon pääsee yhteislipulla.

Käy kahville Tyrvään Mantan seurassa

Amandan nimipäivänä 26.10. klo 17–19 Pukstaavissa syvennytään jälleen kansanparannukseen ja kulttuuriperintöön. Aiheisiin meidät johdattavat kirkkoherra Katri Rinne ja Tyrvään kotiseutuyhdistyksen uusi teos.

Ilta alkaa kirkkoherra Katri Rinteen puheenvuorolla tutkimuksestaan kuuluisan kansanparantajan Amanda Jokisen ja hänen tyttärensä Huldan jalanjäljillä. Rinne on tutkinut erityisesti Tyrvään Mantan kirjeenvaihtoa.

Puheenvuoron jälkeen Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys tarjoilee yleisölle paikallista kulttuuriperintöä julkaisemalla teoksen Tämmöstä kans Sastamalasta. Kirja on jatkoa pari vuotta sitten ilmestyneelle kirjalle Tämmöstä Sastamalasta. Uutta teosta suositellaan jokaiselle Sastamalan asukkaalle, neuvoksi muualta muuttaneille, muistoksi muualle lähteneille ja oppaaksi loma-asukkaille.

Puheenvuorojen päätteeksi ilta jatkuu luontaistuotteiden, kirjojen sekä kahvitarjoilun parissa.
Kahvilla istuu myös itse Tyrvään Manta oppeineen ja troppeineen.

Tapahtuma järjestetään Pukstaavin salissa. Salissa riittää istumapaikkoja 60 hengelle.

Mantan kahvit tarjotaan nyt toista kertaa viime vuonna vietetyn Tyrvään Mantan juhlavuoden innoittamana. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Sastamalan seudun museo, Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys, Suomalainen Perinnehoito- ja Luontaislääketiedeyhdistys ry., Sastamalan Oppaat sekä AITO-kauppa Sastamala.

KULTTUURITORSTAIT

Syksyllä museot ovat torstaipäivisin pidempään avoinna!
Voit piipahtaa museossa klo 10–20.
Luvassa myös kulttuuriohjelmaa:

6.9. klo 18 Elämää leluverstaassa -luento
Matti Niemi ja Marja-Leena Santanen vievät kuulijat pintaa syvemmälle paikallisten leluverstaiden arkeen ja historiaan. Järj. Sastamalan seudun museo ja Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys.

13.9. klo 17.30 Venäläinen elokuvailta: Rudolf Nurejev – Rudik
Tarina maailmankuulusta balettitanssijasta Rudolf Nurejevista. Kesto 52 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

20.9. klo 18 Sinisen hämärän lumous -luento
Näyttelysuunnittelija Aino-Maria Kangas avaa Pekka Vuoren satumaisemia. Järj. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

27.9. klo 18 Kansanmusiikki-ilta
Lauluyhtye Kanto ja muita kansanmuusikoita. Järj. Lauluyhtye Kanto ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

4.10. klo 17.30 Venäläinen elokuvailta: Peilit (Zerkala)
Yhden Venäjän merkittävimmän naisrunoilijan Marina Tsvetajevan värikäs elämäkerta. Kesto 100 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

11.10. klo 18 Kulo-, Rauta- ja Liekoveden laivaliikenteen historiaa -luento
Ahto, Alku, Apu I-IV, Eko, Into, Joutsen, Karkku, Lokki, Lähtö, Memmola ja monet muut laivat ovat liikennöineet alueemme vesillä. Tule kuuntelemaan tai jakamaan omat tietosi lähivesistöjen laivaliikenteestä 1800-luvulta nykypäivään. Järj. Sastamalan seudun museo ja Sastamalan Opisto.

18.10. klo 18 Kirjailijakahveilla Nevfel Cumart
Cumart kertoo pitkästä urastaan kirjailijana, runoilijana, kääntäjänä ja journalistina. Saksalainen kirjailija on Helsingin Goethe-Instituutin ja Tampereen Saksalaisen Kulttuurikeskuksen "Stadtschreiber"-residenssin tämänvuotinen kirjailijavierailija, ja asuu ja työskentelee Tampereella lokakuun aikana. Järj. Tampereen Saksalaisen kulttuurikeskus, Sastamalan Opisto ja Suomen kirjainstituutin säätiö.

25.10. klo 17.30 Venäläinen elokuva: Anna Karenina, Vronskin tarina
Leo Tolstoin romaaniin perustuva tarina tarkastelee kolmiodraamaan rakastajan näkökulmasta. Kesto 138 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

1.11. klo 18.00 Matkoilla utooppisissa maisemissa -luento
Hilja Roivainen avaa matkojen, satujen ja maisemien merkitystä klassisessa utopiakirjallisuudessa ja länsimaisen 1500–2000-luvun maisemataiteen historiassa. Esimerkeistä keskustellaan Pekka Vuoren satumaisemia reflektoiden. Järj. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

15.11. klo 17.30 Venäläinen elokuva: Kaksi naista
Ivan Turgenevin klassikkoteokseen ”Kuukausi maalaiskylässä” (1855) pohjautuva elokuva. Kesto 98 min. Englanninkielinen tekstitys. Järj. Sastamalan Venäjä-Seura ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi.

13.12. klo 18 Kirjailijakahvit: Roope Lipasti
Kirjailijakahveilla kuullaan suomalaisten eturivin kirjailijoiden mietteitä omista kirjoistaan, kirjallisuudesta ja elämästä yleensä. Järj. Suomen Kirjainstituutti.

JALKAUTUVA MUSEO -HANKE

”Keikyän etsivä” talteen Jalkautuva museo -hankkeen ensimmäisessä projektissa
Elokuussa käynnistynyt Sastamalan seudun museon Jalkautuva museo -hanke on valinnut ensimmäiseksi kyläkumppanikseen Keikyän. Yhteistyössä Keikyän Museo- ja Kotiseutuyhdistys ry:n kanssa talletetaan paikallista käsityöperinnettä tuleville sukupolville.

Tallennettavaksi aiheeksi valikoitui sarvikampa eli ”Keikyän etsivä”. Yhdessä kyläkumppanin kanssa Sastamalan seudun museo kerää talteen muistoja, valokuvia ja muuta tietoa tähän esineeseen ja käsityöperinteeseen liittyen. Toiveissa on myös herättää vanha käsityötaito uudelleen henkiin nykytaitajien käsissä esimerkiksi sarvikamman valmistukseen liittyvien työnäytöksien avulla.

Sarvikampoja ryhdyttiin valmistamaan alueella jo 1800-luvun alkupuolella ja se on yksi vanhimmista käsiteollisuuden haaroista, joiden pohjalta Keikyästä myöhemmin muodostui maankuulu käsityöpitäjä. Keskellä maanviljelysvaltaista seutua käsityöläisyyttä ja ”sarvenkalskuttajia” ei aina katsottu hyvällä, sillä työväkeä tarvittiin myös pelloilla. Muiden käsityöläisten keskuudessa kammantekijöitä sen sijaan arvostettiin.

Aiheen valinnalla halutaan nostaa esille Keikyän ainutlaatuinen käsityöperinne. “On hienoa saada projektin kautta alueen omaleimaisuus esille. Voimme olla ylpeitä paikallisesta kulttuuriperinnöstämme”, Keikyän museo- ja kotiseutuyhdistyksestä kerrotaan. “Toivotamme kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan yhteisiin tallennustalkoisiin”, projektityöntekijä Mari Immonen sanoo.

Jalkautuva museo -hanke

Jalkautuva museo -hankeessa luodaan Sastamalan seudun museon ja kylien välille uudenlainen yhteistyömalli, jossa kyläläiset pääsevät osallistumaan oman kulttuuriperintönsä tallentamiseen. Museon yhteistyökumppaneina toimivat Sastamalan kylät ry, Sastamalan kaupungin kulttuuripalvelut, Sastamalan kirjasto, Sastamalan opisto sekä Pirkanmaan maakuntamuseo. Hanke on osa Euroopan kulttuuriperintövuotta 2018. Rahoittajana toimii museovirasto. Hanke toteutetaan 1.8.2018 - 28.2.2019.

Yhteistyöterveisin,

Mari Immonen
projektityöntekijä, Jalkautuva museo -hanke
Sastamalan seudun museo
+358 50 313 1412
mari.immonen(at)pukstaavi.fi

Lue lisää opastuksista ja muista ajankohtaisista asioista Sastamalan seudun museosta museon omilta nettisivuilta tai museon facebook-sivuilta.

<Takaisin

Sanaa päähän vaikka halkonuijalla.

Aleksis Kivi

Seitsemän veljestä