Uutinen

Kurkista Tatun ja Patun tekijöiden kirjahyllyyn

Nyt sarjakuvan ja skifin ystäviä hellitään! Kirjanystävän kirjahyllyssä kurkistus Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjahyllyn aarteisiin lapsuusajoista pariskunnan tapaamiseen asti. Näyttely on esillä 28.6.2018–31.1.2019

Sastamalassa asuvat Aino Havukainen ja Sami Toivonen työskentelevät yhdessä lastenkirjailijoina, kuvittajina ja graafisina suunnittelijoina. He ovat molemmat valmistuneet graafisiksi suunnittelijoiksi Lahden muotoiluinstituutista 1990-luvulla, ja tähän ajankohtaan heidän valitsemansa katsaus kirjahyllyyn myös päättyy. Pariskunta tunnetaan erityisesti megasuositusta lastenkirjasarjasta Tatu ja Patu, mutta he ovat tehneet myös nuoremmille lapsille suunnattua Veera-sarjaa, sarjakuvakirjoja sekä kuvituksia moniin kotimaisiin lastenkirjoihin.

“Valitsimme hyllyyn kirjoja, jotka ovat olleet meille tärkeitä lapsuudessa ja nuoruus-
vuosina. Viimeisimmät kirjat ovat seurustelumme alkuajoilta 90-luvun alusta, kun opiskelimme molemmat Lahden muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua.Suurin osa esillä olevista kirjoista on aitoja omia vanhoja kirjojamme, vain muutama on hankittu myöhemmin divareista. Emme itseasiassa omista läheskään kaikkia niitä kirjoja, jotka ovat tehneet meihin aikoinaan vaikutuksen. Kirjastostahan ne kirjat silloin lainattiin, emmekä kumpikaan ole varsinaisia kirjojen keräilijöitä.

Esillä olevasta valikoimasta jäi siis puuttumaan esim. Ainon tädin omistama kirja-sarja, johon kuuluivat F. H. Burnettin Salainen puutarha ja L. M. Montgomeryn An-na-kirjat, sekä molempiin vaikutuksen tehnyt Ursula K. Le Guinin Maameren tarinat. Ja varmaan monia muita… Kokoamastamme kirjahyllystä on helppo huomata, että olemme kummatkin kasvaneet sarjakuvien ja scifin parissa. Ihan hirveästi emme tainneet maailmankirjallisuuden vanhoja klassikoita lukea.”
Aino Havukainen ja Sami Toivonen

<Takaisin

Kyl myö ain toimeen tullaa. Elä sie suotta hättäile.

Väinö Linna

Tuntematon sotilas