Uutinen

Kirjalla Lentopallon Mestaruusliigan peliin

Sastamala tunnetaan Suomen kirjapääkaupunkina ja lentopallon mahtikaupunkina. Kaupungissa rakastetaan lukemista ja urheilua, ja se nostetaan esiin myös Lentopallon Mestaruusliigan ottelussa VaLePa - Vantaa Ducks torstaina 17.10. klo 18.30.

Kirjapeliin pääsee kirjalla – kirjan voi jättää ottelussa olevaan kirjahyllyyn, ja lähtiessään saa napata uuden kirjan luettavaksi.

Kaikki katsomossa olevat alle kouluikäiset lapset saavat pienen kirjalahjan. Lisäksi molempien joukkueiden pelaajat ja taustajoukot saavat Max Seeckin uutuusdekkarit ”Uskollinen lukija”. Kirjalahjoitukset tekee Suomen Kirjainstituutti yhdessä Tammen kanssa. Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo sujauttavat dekkareiden väliin vapaaliput museoon.

Kirjapelissä on mukana myös muita Sastamalan kirjatoimijoita: Herra Hakkaraisen talo, Warelia, Vanhan kirjallisuuden päivät, Sastamalan kirjasto ja Kirjakellari. Peli järjestetään Vexve Areenalla (Ratakatu 5, Sastamala).

---

Syysloma on lukuloma Pirkanmaallakin

Lukeminen tarjoilee uskomattomia elämyksiä ja saa meidät irtautumaan ajasta ja paikasta. Pirkanmaan kirjatoimijoiden muodostama Lukeva Pirkanmaa -verkosto haastaa kaikki pirkanmaalaiset lukemaan syyslomalla! Rauhoitu itseksesi kirjan ääreen tai ilahduta lasta lukemalla ääneen. Ota halutessasi kuva lukuhetkestäsi ja jaa se somessa hashtageillä #koskamäluen, #lukevapirkanmaa ja #lukuloma.

Kirjat näkyvät syyslomalla lentopallo-ottelun lisäksi myös monissa muissa tapahtumissa ympäri Pirkanmaata. Syysloman jälkeen voi jäädä odottamaan kieli pitkällä marraskuun isoja kirjatapahtumia.

Sastamalassa pääsee satujoogaamaan. Joogassa kurotetaan kobran lailla ja käperrytään kokoon kuin kissanpentu. Satujoogan ikäsuositus on 4–12v, ja joogaamaan mahtuu 20 lasta – päälle joustavat vaatteet. Satujoogan järjestää Suomen Kirjainstituutti. Paikka: Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi (Marttilankatu 12, Sastamala). Aika: to 17.10. klo 18.

Nokian pääkirjastossa voi tavata yksisarvisia lukemassa satuja yksisarvisista, värittää värityskuvia yksisarvisista, askarrella oman yksisarvismerkin sekä satusuunnistaen etsiä kirjastoon piiloutuneita yksisarvisia. Halutessaan voi pukeutua yksisarvisteeman mukaan. Paikka: Nokian pääkirjasto (Nuijamiestentie 9, Nokia). Aika: to 17.10. klo 9.30.

Punkalaitumella MLL Punkalaitumen yhdistys ja kirjasto järjestävät kirjastossa Satupäivä Goes Magic -tapahtuman. Klo 9.30 satutunti alle kouluikäisille. Klo 16.00 alkaen pakohuonepeli kouluikäisille (varaus ennakkoon netissä vello.fi/pakohuone), askartelua, kasvomaalauksia, Harry Potter -tietovisa, satutemppurata, taianomaisia herkkuja. Paikka: Punkalaitumen kirjasto (Urjalantie 30, Punkalaidun). Aika: pe 18.10. klo 9.30 ja 16–19.

Tampereella Akateemisen kirjakaupan lastenosastolla luetaan satupäivän kunniaksi satuja lapsille pe 18.10. klo 10–10.30, 12–12.30 ja 16–16.30. Lisäksi kaikki satukirjat tarjouksessa -20%.

---

Marraskuussa suuret kirjatapahtumat lapsille ja nuorille

Tampereella vietetään Kirjalittaa 4.–10.11., jolloin nostetaan esiin liikunta-, urheilu- ja peliaiheista lastenkirjallisuutta. Samalla pohditaan sitä, miten tarinat ja liikkuminen yhdistyvät toisiinsa. Festivaaliviikon ohjelmaan kuuluu kirjailija- ja asiantuntijavierailuja, sanataidepajoja ja esityksiä, Nuoret kirjoittavat kaupunkia -tekstinäyttely, Kirjalitan koululaispäivä Metsossa, Kirjaviisaat-kirjatietokilpailu, Nuortenkirja nyt! -seminaari sekä Kirjalitan päätapahtuma Kulttuuritalo Laikussa ja Lastenkulttuurikeskus Rullassa la 9.11. Lue lisää: https://kirjalitta.fi/.

Sastamalassa Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma Lankku yhdistyy tänä vuonna nuorten lyhytelokuvafestivaali OmaFilmin kanssa. Tapahtumat järjestetään Sylvään koululla la 23.11. Päivän aikana esiintyvät mm. Maukka ja Väykkä, Orffit, Herbalisti ja Ilona sekä Christoffer Strandberg ja Nöpö-Felix. Sylvään päivätapahtuma täyttyy myös monipuolisista työpajoista sekä Sastamalan Sanataituri 2019 -kirjoituskilpailun finaalista. Illan päätteeksi Sastamalan nuorisovaltuusto järjestää vielä Vexve Areenalla Sykerockin, jossa esiintyvät Etta, Kasmir, Nelli Matula ja Spekti. Lue lisää: https://www.sastamalankulttuuriviikot.fi/.

P.S. Joulukuussakin tapahtuu: Tampereella Sammon keskuslukiossa järjestetään keskiviikkona 11.12. Lukutunti / Read hour, jolloin kaikki koulun sadat opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet lukevat kirjaa koko tunnin ajan. Lukeminen on yksi Samken painopistealueista lukuvuonna 2019–20. Koulussa on kuluvasta syksystä alkaen toiminut Kirjakierrätyspiste, jossa sekä opiskelijat että henkilökunta voivat kierrättää kirjoja.

<Takaisin

Ele polghe kiria quin sica waicka henues on wehe wica.

Mikael Agricola

Esipuhe Psalttariin