Uutinen

Herkisty historian äärellä – Siun ja miun antaa tilaa tuntea

Siun ja miun – Viipurin läänin Pyhäjärvi

3.10.2020–31.8.2021

Sastamalan seudun museon näyttely johdattaa vieraansa matkalle pyhäjärveläisten elämään, evakkotaipaleelle sekä elävään karjalaiseen kulttuuriin. Viime sotien jälkeen luovutetuilta alueilta evakuoitu väestö sijoitettiin uusille asuinalueille. Nykyisen Sastamalan alueelle asutettiin siirtolaisia erityisesti Viipurin läänin Pyhäjärveltä.

Näyttely johdattelee Pyhäjärven maisemiin ja siirtoväen kokemuksiin. Se kertoo Pyhäjärvestä siirtolaisille ja heidän jälkeläisilleen, ja myös heille, jotka eivät ole paikasta koskaan kuulleetkaan. Siirry menneeseen aikaan vanhojen kuvien kautta, kuuntele pyhäjärveläisten muistoja, eläydy evakkomatkan kokemuksiin esineiden äärellä tai kokeile porukalla kyykän pelaamista.

Näyttely perustuu Sastamalan seudun museon vuodesta 1959 lähtien kartutettuun Pyhäjärvi-kokoelmaan. Näyttely on suunniteltu yhteistyössä Vammalan Karjalaseuran ja Vpl. Pyhäjärvi-Säätiön kanssa.

Näyttely on avoinna ma–la 10–16 (to 10–18) Sastamalan seudun museossa (Marttilankatu 12).

Kuvassa on teksti "Siun ja Miun" ja vanha mustavalkoinen kuva, jossa tyttö ja nainen katsovat rautatiesillalta kohti evakkojen tavaroita kuljettavaa junaa.

<Takaisin

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse.

Paavo Haavikko

Sillat voitetaan kulkemalla niitten ylitse